Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Πώς οι Θεοί τιμώρησαν τη χριστιανική Ρώμη!

Το πιο συγκλονιστικό γεγονός των αρχών του 5ου αιώνα, που άφησε όλους άφωνους, ήταν η άλωση της Αιώνιας Πόλης απ’ τους Βησιγότθους του Αλάριχου στις 24 Αυγούστου 410.
Το γεγονός αυτό δεν ήταν δυνατό να μην λάβει και θρησκευτικές διαστάσεις. Οι Εθνικοί, που προφήτευαν πως οι Θεοί θα τιμωρήσουν τη Ρώμη που εγκατέλειψε τους Θεούς της, φαίνεται να δικαιώνονται. Η Θεία Τιμωρία αργεί αλλά δεν λησμονεί!
Στην προπαγάνδα των Εθνικών εντάσσεται κι ένα ακόμη ιστορικό γεγονός. Οι Γότθοι είχαν περάσει το 396 απ’ την Ελλάδα, αλλά δεν μπόρεσαν να εκπορθήσουν την Αθήνα γιατί στα τείχη της εμφανίστηκε η Αθηνά κι ο Αχιλλέας και τους έτρεψαν σε φυγή. Εκείνη την εποχή τέτοιοι μύθοι ήταν πολύ συνηθισμένοι και πιστευτοί...
Όσο ο Αλάριχος πολιορκούσε τη Ρώμη, οι Εθνικοί ξεθάρρεψαν και απήτησαν να οργανωθούν εκ νέου οι μαγικές τελετές που επί αιώνες προστάτευαν την πόλη. Ο Έπαρχος ζήτησε τη γνώμη του Πάπα που αναγκάστηκε να κάνει μια συμβιβαστική πρόταση: οι μαγικές τελετές να διεξαχθούν αλλά όχι δημόσια. Τελικά δεν έγινε τίποτα γιατί τέτοιες "μαγείες" πιάνουν μόνο όταν γίνονται στα φανερά κι όχι στα κρυφά, όπως τουλάχιστον γνωμοδότησαν οι τότε Μάγοι!
Η άλωση της Ρώμης είχε τόσο έντονη επίδραση που σύντομα δόθηκε η άδεια στους παγανιστικούς συλλόγους να επιστρέψουν προσωρινά στην πόλη, με την ελπίδα να επιστρέψει κι η εύνοια των Θεών. Πρόκειται κυρίως για χορευτές-συντρόφους της Κυβέλης, σημαιοφόρους που κρατούσαν λάβαρα με σχέδια φιδιών, μάντεις με αγάλματα, προφήτες, παραμυθάδες και άλλους τσαρλατάνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: