Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Καταδικάζει τον πλούτο ο Χριστιανισμός; (Ι' - Να ζούμε λιτοδίαιτα, αλλά όχι και να λιμοκτονούμε!)

 
Έχουμε ήδη πει πως στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχουν αρκετά σημεία απ' τα οποία μπορεί να συναχθεί ότι ο υλικός πλούτος είναι θεία επιβράβευση της ευσέβειας των ανθρώπων. Όμως, όπως συμβαίνει με κάθε ανθρώπινο δημιούργημα, δεν λείπουν και σε αυτό το θρησκευτικό βιβλίο τα αντιφατικά μηνύματα.
Οι Προφήτες είναι αναμφισβήτητα οι πνευματικότερες φυσιογνωμίες της Παλαιάς Διαθήκης. Και στο κήρυγμά τους κυριαρχεί το κοινωνικό στοιχείο. Οι ίδιοι είναι πάμπτωχοι και αναδεικνύονται σε σφοδρούς πολέμιους κάθε στυγνής εξουσίας που κατά κανόνα πάει πακέτο με τον πλούτο. 
Η φωνή των Προφητών μαστιγώνει την υπερβολική συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου, υπερασπίζεται κάθε αδικούμενο και καταπιεσμένο και καλεί τον προδομένο και παραστρατημένο λαό σε μετάνοια. Δια της έμπρακτης μετανοίας θα ευαρεστήσουν τον Θεό και θα λάβουν για αντάλλαγμα ειρήνη και ευημερία.
Όμως η ευημερία αποκτά σταδιακά μια διάσταση λιγότερο υλική και περισσότερο πνευματική. Ο Ψαλμωδός λέει πως πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, όσοι όμως προσπαθούν να εφαρμόσουν τις θείες εντολές δεν θα στερηθούν κανενός αγαθού. Φυσικά, αυτή τη φράση μπορεί καθένας να την ερμηνεύσει όπως θέλει. 
Κατά την προσωπική μας όμως άποψη ο ψαλμωδός δεν αναφέρεται σε υλικά αγαθά. Οι ενάρετοι άνθρωποι δεν πρόκειται να στερηθούν των εσωτερικών και πνευματικών αγαθών. Γιατί αυτά δεν μπορεί κανείς ούτε να τους τα κλέψει ούτε να τους τα αρπάξει.
Στην Καινή Διαθήκη ο Ιησούς είναι σαφής: Να ζητάτε κυρίως τη Βασιλεία των Ουρανών και να υπηρετείτε τη Δικαιοσύνη. Και τότε θα σας δοθούν και τα υλικά αγαθά. 
Αλλά προφανώς αναφέρεται στα απολύτως αναγκαία για την αξιοπρεπή διαβίωσή μας. Σε καμιά περίπτωση δεν υπονοεί σώρευση πλούτου και θησαυρισμό. Μην ξεχνάμε πως στην Κυριακή Προσευχή ζητούμε μόνο τον άρτο τον επιούσιον. 
Και για να ξαναγυρίσουμε στην Παλαιά Διαθήκη, ας θυμηθούμε πως στον Προφήτη Ηλία ο κόρακας έφερνε μόνο το καθημερινό ψωμί, όχι αστακομακαρονάδες και γαμοπίλαφα. Και στον ισραηλιτικό λαό που ο Θεός έθρεφε με το μάννα, έδωσε τη σαφή και ρητή εντολή να μην μαζεύουν περισσότερη τροφή απ' όση χρειάζονται καθημερινά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: