Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Ο Χαλίφης που δίωκε τον ... ανορθολογισμό!

 

Ο Αλ-Μαμούν ήταν χαλίφης της Βαγδάτης και έζησε περίπου στο 820 μ.Χ. Ήταν αναμφίβολα πολύ σκληρός ηγεμόνας. Και διεξήγαμε πολλές και επιτυχείς εκστρατείες κατά του Βυζαντίου. Μάλιστα, σε μία από αυτές, σε ηλικία 47 ετών, έχασε και τη ζωή του.
Το παράξενο με τον συγκεκριμένο χαλίφι ήταν πως, αν και πιστός μουσουλμάνος, υπήρξε πολύ προοδευτικός για την εποχή του. Μέχρι παρεξηγήσεως...
Έλεγε πως μια νύχτα είδε στον ύπνο του τον Αριστοτέλη που του είπε πως η γνώση και η σοφία δεν έχουν σύνορα, φυλή ή εθνότητα και τυχόν αποκλειμός των ιδεών σημαίνει αποκλεισμό από το βασίλειο του Θεού. Κάπως έτσι ο Μαμούν έγινε υπέρμαχος της γνώσης, της μόρφωσης και της παιδείας και ίδρυσε στη Βαγδάτη τον "Οίκο της Σοφίας".
Όταν κάποτε πληροφορήθηκε πως στην πυραμίδα της Γκίζας ήταν κρυμμένοι χάρτες και διαγράμματα της γης και των άστρων, πήρε μαζί του κουστωδία μηχανικών και επιστημών και έφυγε για την Αίγυπτο... Μια άλλη φορά, όταν είχε νικήσει τους Βυζαντινούς, δεν ζήτησε ως πολεμική αποζημίωση χρήματα, αλλά ένα αντίτυπο της αστρονομίας του Πτολεμαίου...
Το εκπληκτικότερο ίσως ήταν πως δημιούργησε μια "Ιερά Εξέταση", με την εντελώς αντίθετη μορφή από αυτή των Χριστιανών. 
Ο Αλ-Μαμούν ήταν θαυμαστής του Αριστοτέλη και της λογικής του. Οπότε αποφάσισε να ιδρύσει ειδική αστυνομία που θα δίωκε τον ανορθολογισμό. Στα πλαίσια αυτά κάλεσε όλους τους διοικητές των επαρχιών του να συγκεντρώσουν όλους τους λογίους της περιοχής τους και να τους υποχρεώσουν να ομολογήσουν πως το Κοράνι είναι δημιούργημα κι όχι λόγος του Θεού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: