Ξεκινάμε με δύο βασικά προαπαιτούμενα!
Α) Δεν υπάρχει περίπτωση ο Θεός να ήρθε στον κόσμο για να σώσει τον άνθρωπο και να άφησε μια διδασκαλία γεμάτη αινίγματα, σκοτεινά σημεία και αντιφάσεις. Και που θα έπρεπε να περάσουν άλλοι 3-4 αιώνες για να βρεθεί μια ομάδα δήθεν φωτισμένων επισκόπων να ερμηνεύσουν "αυθεντικά και θεόπνευστα" την αρχική διδασκαλία.
Β) Τα βιβλία που οι Χριστιανοί αποκαλούν "Αγία Γραφή" ούτε θεόπνευστα είναι ούτε γράφηκαν με την έμπνευση κάποιου... Αγίου Πνεύματος. Είναι καθαρά ανθρώπινα δημιουργήματα, άγνωστων συγγραφέων, που απηχούν διαφορετικές παραδόσεις και υπέστησαν συνεχείς επεξεργασίες μέχρι να παγιωθούν γύρω στο 380 μ.Χ. Συνεπώς, είναι απολύτως φυσικό να περιέχουν λάθη, ατέλειες, ανακρίβειες, αντιφάσεις κ.λπ.
Οπότε, εμείς τι κάνουμε; Μια λύση είναι να μην ασχολούμαστε καθόλου μαζί τους. Όμως όλες οι θρησκευτικές παραδόσεις, άρα και η χριστιανική, έχουν πολλά να μας πουν, να μας διδάξουν και να μας εμπνεύσουν. Αρκεί να τις αξιολογήσουμε και αξιοποιήσουμε με τον σωστό τρόπο.
Κατά τη γνώμη μου τα λεγόμενα "ιερά" κείμενα θα πρέπει να τα προσεγγίζουμε με την εξής απλή διαδικασία:
Α) Τα μελετάμε συνολικά και προσεκτικά.
Β) Αναζητούμε και εντοπίζουμε την κεντρική ιδέα, το κυρίαρχο στοιχείο τους.
Γ) Χρησιμοποιούμε αυτή την "κεντρική ιδέα" για να κατανοήσουμε και ερμηνεύσουμε όλο το υπόλοιπο οικοδόμημα. Χωρίς να διστάσουμε να απορρίψουμε ό,τι δεν ταιριάζει σε αυτή!
Ένα απλό παράδειγμα. Ας πούμε πως καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το βασικό μήνυμα της διδασκαλίας του Ιησού είναι η Αγάπη. Αμέσως απορρίπτουμε όσα αναφέρονται στα Ευαγγέλια και ουσιαστικά αναιρούν την αγάπη.
Ο Ιησούς της Αγάπης αποκλείεται να σκότωσε τα καημένα τα γουρουνάκια, ούτε να ξέρανε την αθώα συκιά ούτε και να επιτέθηκε βίαια στους εμπόρους του Ναού. Προφανώς αυτά τα έγραψαν άνθρωποι που είχαν κάποιο πρόβλημα με τους χοίρους και τους εμπόρους ή ήταν φορείς εκδικητικών, βίαιων και τιμωρητικών συμπεριφορών...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου