Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Μην πλησιάζετε χριστιανούς Βεδουίνους, είναι επικίνδυνοι!

 

Οι ιστορικές πηγές δεν μας διαφωτίζουν αρκετά για τους λόγους που οι άνθρωποι μεταστρέφονταν στον χριστιανισμό τους πρώτους τρεις αιώνες της ιστορίας του. Μπορούμε μόνο να κάνουμε κάποιες βάσιμες υποθέσεις. 
Ασφαλώς συνέβαλε το πνεύμα του μονοθεϊσμού που είχε ήδη αρχίσει να επικρατεί. Αποφασιστικό ρόλο έπαιξε και η οργανωμένη φιλανθρωπική δραστηριότητα των πρώτων χριστιανών. Η εναντίωσή τους στη διαφθορά της ελίτ, αλλά και το αντιρωμαϊκό κλίμα που επικρατούσε σε πολλές κατακτημένες επαρχίες της Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.
Ο χριστιανός ιστορικός Σωζομενός καταγράφει πώς η οικογένειά του μετεστράφει στη νέα θρησκεία  γύρω στο 350 μ.Χ. Αναφέρει ότι ο επικεφαλής μιας φιλικής οικογένειας είχε δαιμονιστεί αλλά οι ιερείς των ειδώλων και οι Ιουδαίοι δεν κατόρθωσαν να τον θεραπέυσουν. Αλλά ο χριστιανός μοναχός Ιλαρίων, με μόνη την επίκληση του Ιησού, εξέβαλε τα δαιμόνια και οι δύο οικογένειες άλλαξαν θρησκεία.
Ο Αυγουστίνος Ιππώνος, περνώντας προφανώς μια διαταραγμένη φάση της ζωής του, αναφέρει ότι ξέσπασε σε γοερά κλάματα, άκουσε μια φωνή μικρού παιδιού να τον παρακινεί να διαβάσει τα χριστιανικά κείμενα, εκεί έπεσε το μάτι του σε μια παράγραφο που καλούσε τους ανθρώπους να αρνηθούν τον ακόλαστο βίο και να ακολουθήσουν τον Χριστό... και τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε.
Ο Θεοδώρητος στην ιστορία του για τους μοναχούς της Συρίας αναφέρει δύο γεγονότα ομαδικής μεταστροφής στον Χριστιανισμό. Γύρω στο 400 μ.Χ. ένας μοναχός ονόματι Αβραάμ επισκέφτηκε ένα χωριό του Λιβάνου που ζούσε στο σκότος της ασέβειας. Εκεί οι ντόπιοι επεχείρησαν να τον δολοφονήσουν, αλλά ο Αβραάμ ανταπέδωσε με ευεργεσία (προθυμοποιήθηκε να πληρώσει τους φόρους τους) και εκείνοι έσπευσαν να γίνουν χριστιανοί.
Το δεύτερο γεγονός αναφέρεται στη μεγάλη επιρροή που ασκούσε στους κατοίκους της ευρύτερης Μέσης Ανατολής ο Συμεών ο Στυλίτης. Χάρη σε αυτόν πολλοί έγιναν χριστιανοί. Ειδικά οι Βεδουίνοι-Ισμαηλίτες εκχριστιανίζονταν ομαδικά. Παραθέτει μάλιστα και ένα περιστατικό που θα το έλεγες κωμικό αν δεν ήταν επικίνδυνο. 
Ο Συμεών υπέδειξε σε μια μεγάλη ομάδα Βεδουίνων να πάνε στον Θεοδώρητο προκειμένου να λάβουν την ιερατική ευλογία του. Εκείνοι όμως οι βάρβαροι και δεισιδαίμονες όρμησαν πάνω στον καημένο τον Θεοδώρητο προσπαθώντας να αποσπάσουν ευλογημένα ρούχα, τρίχες, ακόμα και άλλα σημεία του σώματός του. Ήταν πραγματικό θαύμα πώς σώθηκε απ' το λιτζάρισμα και τον ακρωτηριασμό!
Πάντως, περί τα τέλη του 4ου αιώνα εμφανίζεται και το αντίστροφο φαινόμενο. Αρκετοί που είχαν ασπαστεί τον Χριστιανισμό αλλάζουν γνώμη και επιστρέφουν στις προηγούμενες θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. 
Δεν γνωρίζουμε τους λόγους. Αλλά το φαινόμενο θορύβησε τους χριστιανούς αυτοκράτορες που πήραν αυστηρά μέτρα για να το εμποδίσουν. Η ποινή που προέβλεπε ο Θεοδοσιανός Κώδικας για τους αποστάτες του Χριστιανισμού ήταν αποστέρηση κάθε αξιώματος και ανικανότητα σύνταξης διαθήκης...

9 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Έτσι όπως τα γράφεις σχηματίζει κάποιος την άποψη ότι αρκετοί χριστιανοί μάρτυρες ήταν "επιπέδου Κλεομένη"...

Ψονθομφανήχ είπε...

Η πλειοψηφία των τότε χριστιανών έτσι πρέπει
να ήταν, και μάλλον πολύ χειρότερη

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Πω πωω...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Τι ήταν ρε φίλε;
Βαρυποινίτες;

Ψονθομφανήχ είπε...

Δεν μπορείς να βρεις εύκολα αντιστοιχίες με το σήμερα.
Αλλά μάλλον είμαστε κοντά στην αλήθεια αν τους παραλληλίζαμε
με τους σημερινούς τζιχαντιστές...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Οι των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων δηλαδή και του Καντιώτη "αγγελούδια" μπροστά τους!!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Ή οι σημερινοί "ιεροφάντες" της πολιτικής ορθότητας και του φεμινισμού...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Απάντησέ μου σε κάτι που με απασχολεί εντόνως: η λατρεία του γυναικείου κώλου τι θεωρείται από φεμινιστικής άποψης;
Α.) Επιβεβαίωση της ανωτερότητας της γυναίκας κι επομένως κάτι όχι μόνο επιτρεπτό αλλά και "επιβεβλημένο" τρόπον τινά
ή
β.) κάτι εκ θεμελίων "σεξιστικό" διότι "αντικρίζεται" η γυναίκα ως ένα κομμάτι κρέας, βορά των λαίμαργων ορέξεων του άντρα- πατριάρχη;

Ψονθομφανήχ είπε...

Ο Χριστιανισμός πλαδέρεψε εδώ και πολλούς αιώνες. Φυσικά και οι
"καντιωτικοί" είναι αγγελούδια συγκριτικά με τους πρώτους Χριστιανούς.
Εκείνοι δεν θα έμεναν μόνο στο επίπεδο των λεκτικών καταγγελιών.
Έπεφτε μαχαίρι! Θυμάσαι την ιστορία με τον Ανανία και τη Σαπφείρα?

Τα υπόλοιπα ερωτήματα που θέτεις ξεφεύγουν απ' το αντικείμενο του
παρόντος ιστολογίου. Θεολογικά μιλώντας, και απ' τη σκοπιά περισσότερο
της εθνικής θρησκείας, θρησκευτικό ενδιαφέρον παρουσίαζαν μόνο η γυναικεία
περιφέρεια και τα γαλακτοφόρα στήθη, ως σύμβολα γονιμότητας και ίδιον της Μεγάλης Μητέρας, κι όχι τα γυναικεία οπίσθια...