Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Πώς μας εξαπατούν οι θρησκείες!



Ο Απόστολος Παύλος είχε, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίσει δύο προσωπικά προβλήματα.
Το πρώτο ήταν πως υπήρξε αμείλικτος και φανατικός διώκτης των πρώτων χριστιανών. Πώς ξαφνικά θα μεταστρεφόταν στη νέα θρησκεία και μάλιστα θα αναλάμβανε ηγετικό ρόλο? Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. 
Γι' αυτό και επινόησε τον πρώτο μύθο. Πως στην πορεία του προς τη Δαμασκό άκουσε τη φωνή του Ιησού που τον ρωτούσε "γιατί με διώκεις?" και κατά κάποιον τρόπο τον τιμώρησε αφαιρώντας του προσωρινά την όραση. Ισχυρίζομαι πως η ιστορία είναι αφελές καθώς η υποτιθέμενη ερώτηση του Ιησού είναι ανόητη για έναν θεό, αλλά και η τιμωρία που του επέβαλε είναι έξω απ' τα γνωστά ευαγγελικά πλαίσια της συμπεριφοράς του Ιησού.
Το δεύτερο πρόβλημα του Παύλου ήταν πως όχι μόνο δεν υπήρξε μαθητής του Ιησού αλλά και δεν τον είχε καν δει ή ακούσει. Πώς τώρα διεκδικούσε να αρχηγέψει ακόμα και των δώδεκα γνήσιων μαθητών? 
Εδώ ο Παύλος το "τερματίζει" κατασκευάζοντας τον δεύτερο μεγάλο μύθο της ζωής του. Τον οποίον και αποκαλύπτει στην επιστολή του προς τους Κορίνθιους που διαβάστηκε στους ναούς την προηγούμενη Κυριακή. Η αποκάλυψη αυτή γίνεται με 14 χρόνια καθυστέρηση, υποτίθεται λόγω της σεμνότητας του αποστόλου, που την κράτησε ως τότε κρυφή αλλά αναγκάστηκε τελικά να την αποκαλύψει καθώς πολλοί εσωτερικοί ανταγωνιστές του (τους αποκαλεί "ψευδαπόστολους") αμφισβητούν τη γνησιότητα του κηρύγματός του. 
Και τι τους λέει? Πως δήθεν "αρπάχτηκε" στον τρίτο ουρανό και αξιώθηκε όχι μόνο να δει τον παράδεισο αλλά και τον τον ίδιο τον Ιησού. Είναι σα να λέει στους γνήσιους μαθητές του Ιησού πως εγώ μπορεί να μην τον είδα ως ζωντανό άνθρωπο στη γη αλλά τον συνάντησα στον ουρανό και μάλιστα τον είδα σε απείρως μεγαλύτερη δόξα απ' όσοι εσείς! 
Αυτό με τον "τρίτο ουρανό" μην σας πολυκάνει εντύπωση. Μπορεί σήμερα να ξέρουμε πως αυτός δεν υπάρχει αλλά εκείνη την εποχή οι άνθρωποι πίστευαν στην ύπαρξη επτά ουρανών. Οπότε ο Παύλος χρησιμοποιούσε την τότε τελευταία λέξη της επιστήμης. 
Μόνο που εδώ και αιώνες αποδείχθηκε λάθος, οπότε και οι χριστιανοί ερμηνευτές το γύρισαν στο ... τσάμικο, και υποστηρίζουν πως ο Παύλος δεν ακριβολογούσε αλλά μιλούσε συμβολικά. Δηλαδή πως το μόνο συμβολικό σημείο της αφήγησής του ήταν ο "έβδομος ουρανός" και όλα τ' άλλα ήταν κυριολεκτικά. 
Το γνωστό κολπάκι: ό,τι τελικά αποδεικνύεται λάθος είναι "συμβολικό" και ό,τι είναι πέραν και πάνω πάσης αποδείξεως είναι "ακριβολογία"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: