Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Θρησκεία και επιστήμη (Ζ') - Δεν είναι αυτό που νομίζεις!

 

Η Βίβλος λέει πως η γη και ο άνθρωπος έχουν μια ξεχωριστή θέση στη Δημιουργία  του κόσμου. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η Βίβλος δεν αναφέρει οτιδήποτε για τη δημιουργία και άλλων έμβιων όντων σε άλλους πλανήτες, καθιστούσε αιρετική κάθε άποψη περί υπάρξεως και άλλων μορφών ζωής στο σύμπαν. Κάτι τέτοια διέδιδε κι ο Τζιορντάνο Μπρούνο γύρω στα 1600 και τον έκαψαν στην πυρά!
Ωστόσο η παπική εκκλησία αναγκάστηκε να βάλει νερό στο κρασί της. Έτσι, τον 19ο αιώνα, ο Σέκης, αστρονόμος της παπικής αυλής, έλεγε ατιμώρητα πως είναι αφέλεια να νομίζουμε πως όλες αυτές οι αχανείς εκτάσεις του σύμπαντος είναι έρημες και ακατοίκητες. "Ασφαλώς θα κατοικούνται από λογικά όντα που είναι ικανά να αισθάνονται, να τιμούν και να δοξολογούν τον Δημιουργό τους"!
Σήμερα ίσως δεν γνωρίζουμε ακόμα την ακριβή διαδικασία που η  ανόργανη ύλη μετατρέπεται σε οργανική-ζωντανή. Προφανώς υπό κάποιες ιδανικές συνθήκες συμβαίνει κι αυτό. Κι όπως συνέβη μία φορά στη Γη, είναι λογικό να υποθέσουμε πως έχει συμβεί ή σίγουρα θα συμβεί και κάπου αλλού στο σύμπαν. 
Στην περίπτωση που ανακαλύψουμε κάποιες μορφές ζωής σε άλλους πλανήτες, σίγουρα το θρησκευτικό αφήγημα θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα. 
Φυσικά, και στην περίπτωση αυτή, θα προστρέξει η "θεολογία" δια της κατάλληλης ερμηνείας να καλύψει το κενό και να μας πείσει πως ... δεν είναι αυτό που νομίζουμε!

7 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Δεν είναι αυτό που νομίζεις!

Ψονθομφανήχ είπε...

και τι είναι;

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Αυτό που νομίζουν οι ειδικοί...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Τώρα που απομυθοποίησα και τις γυναίκες, που θα βρω θεότητα να λατρεύω;

Ψονθομφανήχ είπε...

Έπεσες στα βαθειά...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Την πάτησα άγρια! Στ' αυγά έπρεπε να 'χα μείνει κι όχι να φάω από τον καρπό του δέντρου της γνώσης... Μακάρια η άγνοια!!!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Με ό,τι καταπιάστηκα, παθιάστηκα και στο τέλος έγινε κάρβουνο στα χέρια μου....