Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Πίστη και "θαύμα"...

 

Τα θαύματα είναι ίσως το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χριστιανικής θρησκείας. Σε αυτά κυρίως στηρίχθηκε η μεγάλη διάδοσή της στα λαϊκά στρώματα. Με αυτόν τον τρόπο τα ιερατεία, από αρχαιοτάτων χρόνων, εντυπωσιάζουν και πείθουν κάθε αφελή ή ακαλλιέργητη ύπαρξη.
Με το ζήτημα αυτό σκεφτόμαστε να ασχοληθούμε στο μέλλον εκτενώς. Οπότε σήμερα θα περιοριστούμε σε λίγα και γενικότερα πραγματάκια. Γιατί πρέπει να παραδεχτούμε πως η θρησκεία δεν τα λέει όλα λάθος ούτε μονίμως ψεύδεται.
Λέει και μερικά σωστά. Όπως, π.χ., ότι για να γίνει το θαύμα χρειάζεται πίστη ακλόνητη. Αυτό ισχύει, αν και όχι όπως το παρουσιάζει η Εκκλησία. Δηλαδή, ο Θεός δεν είναι τόσο κομπλεξικός ώστε να κάνει ένα θαύμα μόνο αν βεβαιωθεί πως εμείς πιστεύουμε ακράδαντα σε αυτόν και σε όλα τα δόγματα της εκκλησίας του. 
Αλλιώς λειτουργεί το συγκεκριμένο σχήμα. Και έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά. Η ισχυρή πίστη κινητοποιεί τις τεράστιες δυνάμεις που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος, οπότε αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να επιτύχει κάτι πολύ δύσκολο, να ξεπεράσει μια αρκετά κρίσιμη κατάσταση, ακόμα και να αυτοθεραπευτεί από μια σοβαρή ασθένεια.
Βέβαια, τίποτα δεν εξασφαλίζει το θετικό αποτέλεσμα. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση το ιερατείο έχει την απάντηση: Δεν είχες την πίστη που απαιτούνταν, άγνωστες οι επιθυμίες του Υψίστου, θα ανταμειφθείς στη μέλλουσα ζωή κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: