Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

"Εν ετέρα μορφή"!


 
Ένα απ' τα σκοτεινότερα σημεία των Ευαγγελίων αποτελεί η μορφή με την οποία ο Ιησούς εμφανιζόταν στους μαθητές του μετά την Ανάσταση. Δεν ήταν ο ίδιος Ιησούς πριν τη σταύρωση. Τώρα εμφανίζεται "εν ετέρα μορφή", δηλαδή αλλιώτικος, μεταμορφωμένος.
Το βλέπουμε, κατ' αρχάς, στη λεγόμενη "πορεία προς Εμμαούς". Ο Κλεόπας και ο Λουκάς βαδίζουν προς ένα μικρό χωριό, τους Εμμαούς, δυο ώρες μακριά απ' την Ιερουσαλήμ, και συζητούν τα πρόσφατα γεγονότα της σύλληψης και σταύρωσης του διδασκάλου τους. Ξαφνικά εμφανίζεται ένας άγνωστος άνθρωπος που τους αναπτύσσει διάφορα θεολογικά θέματα με τελικό συμπέρασμα πως ο Χριστός έπρεπε να πάθει για να δοξαστεί.
Φτάνοντας στο χωριό έκατσαν να φάνε και ο άγνωστος ευλόγησε το ψωμί και τους έδωσε. Τότε μόνο κατάλαβαν πως ήταν ο Ιησούς. Από τον χαρακτηριστικό τρόπο που έκανε την κλάση του άρτου.
Σε μια άλλη περίπτωση έξι μαθητές ακολούθησαν τον Πέτρο στη λίμνη Τιβεριάδας και ψάρευαν. Όλη τη νύχτα δεν είχαν πιάσει τίποτα. Το πρωί εμφανίζεται κάποιος άγνωστος στην παραλία και τους ρωτάει "παιδιά, έχετε κάτι να φάμε;". Κι όταν του απάντησαν "όχι", τους συμβούλευσε να βάλουν τα δίχτυα στη δεξιά πλευρά της βάρκας. Το έκαναν και τα δίχτυα γέμισαν ψάρια. Λίγο αργότερα βγήκαν στην στεριά και έφαγαν με τον άγνωστο. Τότε κατάλαβαν πως ήταν ο Ιησούς αλλά κανείς δεν τολμούσε να ρωτήσει γιατί εμφανιζόταν με άλλη μορφή...
Μετά από αυτά, μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιο άλλο πρόσωπο να εμφανιζόταν ως αναστημένος Ιησούς;

3 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Δεν υπάρχουν "σκοτεινά" σημεία, αλλά "σκοτεινές" προαιρέσεις!! (Τι είπα πάλι, ρε, ο άρχοντας;;;)

Ψονθομφανήχ είπε...

Θα μας στείλουν στην κόλαση οι "αριστεροί λογισμοί"!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Το μεσημβρινό δαιμόνιο....