Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Γεροντάδες-ιατροί;

 


Το πρωινό που επισκέφτηκα το μοναστήρι κυριαρχούσε ένα συγκεκριμένο θέμα στα πηγαδάκια των πιστών. Κάποιος πατέρας μίλησε με τον διάσημο γέροντα, του ανέφερε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε ο μικρός του γιος και ζήτησε ευλογία για να χειρουργηθεί, όπως του είχαν υποδείξει οι θεράποντες γιατροί. 
Ο γέροντας, γενικά, δεν είναι εχθρός της επιστήμης και της ιατρικής. Ακόμα και στο ζήτημα του εμβολιασμού πήρε φιλελεύθερη στάση. Ζήτησε από τα πνευματικοπαίδια του να πληροφορηθούν σχετικά και να αποφασίσουν μόνοι τους και ανεπηρέαστα από εξωτερικούς παράγοντες.
Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο γέροντας ήταν απόλυτος. Απαγόρευσε στον πατέρα να επιτρέψει την εγχείρηση του παιδιού του. Και του υπέδειξε να συνεχίσει τη φαρμακευτική αγωγή και σε λίγους μήνες θα γινόταν καλά.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών αποδέχθηκε τη συμβουλή του γέροντα. Θεωρούν πως επικοινωνεί με τον Θεό, άρα έχει κάποια άνωθεν πληροφορία για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Όμως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Αλήθεια, τι θα συμβεί αν το παιδάκι πεθάνει; Πώς μπορεί ένας άνθρωπος χωρίς ιατρικές γνώσεις να δίνει μια τόσο κρίσιμη συμβουλή; Αν το καλοσκεφτείς ανατριχιάζεις. 
Προφανώς και δεν θέλω να μάθω την εξέλιξη της υπόθεσης. Αν η εγχείρηση τελικά δεν γίνει, κανείς δεν θα μάθει αν θα είχε ή όχι επιτυχία. Αλλά αν ακολουθηθεί η οδηγία του γέροντα όλοι θα ξέρουν ποιος θα ευθύνεται αν έχουμε άσχημη εξέλιξη. Ή μήπως θα φταίει ο Θεός ή ο ασύρματος επικοινωνίας Θεού-γέροντα;

6 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Ποτέ δεν φταίει ο γέροντας, όπως σε καιρό πολέμου ποτέ δεν φταίει ο στρατηγός, αλλά οι στρατιώτες.... για την αποτυχία της μάχης..

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Στην πρώτη περίπτωση φυσικά η δικαιολογία συμπυκνώνεται στη φράση: "δεν είχες αρκετή πίστη"
(εναλλακτικά: "δεν νήστεψες αρκετά", "δεν μετανόησες ειλικρινά", "δεν αγωνίστηκες", "δεν έκανες υπακοή" κλπ.. κλπ...)

Ψονθομφανήχ είπε...

Σωστά, εξ ου και η κλασική ατάκα-συμβουλή
"περισότερη πίστη και λογική". Ό,τι κακό σε βρει
από κει και πέρα... φταις εσύ που δεν έκανες αρκετή προσευχή
και ήσουν ολιγόπιστος...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Τολμάς έστω και να βάλεις με το μυαλό σου μια τέτοια "εναλλακτική", από τη στιγμή που αυτόματα αναδύεται η "ενοχή": "είσαι κακοπροαίρετος"· ο "μηχανισμός" μόνο τυχαίος δεν είναι!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Αμ το άλλο; Να δίνουν οι γεροντάδες συμβουλές για γάμο και οικογενειακή ζωή; Οι άγαμοι και οι άπαρτοι;; Σοβαρά τώρα;;; Ο χ-ψ "Διονυσιάτης" με τα πλήθος φροϋδικά συμπλέγματα;; Τύποι που "υπανδρεύονται" τη "Μητέρα Εκκλησία" και ζουν με τις πνευματικές τους ονειρώξεις.... Αν είναι δυνατόν!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Στην καλύτερη περίπτωση να γαμάν καμιά κατσίκα κι οι πιο μετακλήδες κάναν δόκιμο, αμούστακο.... Να επιδίδονται σε "ιερό γαργάλημα"!