Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Χριστιανισμός και Αρχαία Μυστήρια (Β')

 

Κατά τη γνώμη μας, η μήτρα όλων των θρησκειών βρίσκεται στην αρχαία Ινδία και στις μεταφυσικές θεωρήσεις των Βραχμάνων. Ο αποκρυφισμός των Ιμαλαϊων μεταναστεύει δυτικά, προς την Αίγυπτο. Εκεί βρίσκει εύφορο έδαφος, εδραιώνεται στη χώρα των Φαραώ και στη συνέχεια διαδίδεται στη Μεσοποταμία και στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.
Την εποχή εκείνη η Αίγυπτος και τα ιερατεία της αποτελούσαν το πνευματικό, πολιτιστικό και επιστημονικό κέντρο του κόσμου. Εκεί πήγαιναν να σπουδάσουν π.χ. οι πιο ψαγμένοι και φωτισμένοι Έλληνες: Θαλής, Σόλωνας, Πυθαγόρας, Πλάτωνας κ.λπ. 
Εκεί. δίπλα στους ιεροφάντες της Μέμφιδας, των Θηβών, της Αβύδου κ.λπ. μυούνταν στις δοξασίες μιας μυστικής θρησκείας και επιστήμης. Και επιστρέφοντας στον τόπο τους, ίδρυαν αντίστοιχα Πνευματικά Κέντρα που ονομάζονταν "Μυστήρια".
Στην Αίγυπτο οι μύστες διδάσκονταν να ερμηνεύουν το πολύπλοκο σύστημα των Μύθων. Γιατί στην αρχαιότητα οι "μεγάλες αλήθειες" ήταν κρυμμένες μέσα σε απλοϊκούς και συχνά αντιφατικούς μύθους. 
Οι μύστες λάμβαναν τα "μυστικά κλειδιά" που τους έδιναν τη δυνατότητα να ξεμπερδέψουν το κουβάρι των μύθων και να βρουν τον κρυμμένο φιλοσοφικό και θεολογικό τους πυρήνα.
Λέγεται πως ο πρώτος που έφερε την ανατολική σοφία στους Έλληνες ήταν ο Ορφέας. Για το πρόσωπο αυτό δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα. Ούτε την καταγωγή ούτε την προσωπική του ιστορία. Μόνο το όνομά του δηλώνει έναν σκουρόχρωμο άντρα. Η δοξασία που μετέφερε και δίδαξε ήταν η Διονυσιακή. Με βασικά στοιχεία την πίστη στην  επαναγέννηση-μετεμψύχωση και την εσωτερική τελείωση μέσω ειδικών θρησκευτικών και φιλοσοφικών πειθαρχιών. 
Οι κύριοι ερμηνευτές της ορφικής-διονυσιακής αποκάλυψης στον περι-αιγαιακό χώρο ήταν ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας. Τα μόνιμα στοιχεία υψώνονται πάνω απ' τα παροδικά. Το εσωτερικό κίνητρο πάνω απ' την πράξη. Ο νους στρέφεται από τις φανερές στις κρυμμένες αλήθειες. (Όσο πιο ακαλλιέργητος είναι κάποιος, τόσο περισσότερο εκτιμά τα φανερά). 
Αντίθετα, ο μυστικισμός αναζητά τους βαθύτερους και πανίσχυρους παράγοντες που συνδέουν τις αιτίες με τα αποτελέσματα. Προσπαθεί να εξηγήσει τους πνευματικούς παράγοντες πίσω από τις εξωτερικές πράξεις και αναζητά τους παγκόσμιους νόμους στις θεογονίες και στους μύθους των θρησκειών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: