Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Χριστιανισμός και Αρχαία Μυστήρια (A')

Όπως έχουμε ξαναπεί, οι καταπληκτικές ομοιότητες των διαφόρων θρησκειών μας αναγκάζει να δεχθούμε πως το θρησκευτικό φαινόμενο έχει τις ρίζες του σε μια πρώτη "παγκόσμια θρησκεία" που στη συνέχεια διακλαδίστηκε και κατακερματίστηκε με τα γνωστά αποτελέσματα.
Ειδικά στο χριστιανισμό, που μας ενδιαφέρει και περισσότερο, είναι εμφανές πως η διδασκαλία του πηγάζει από εποχές πολύ πρωιμότερες απ' τον ιστορικό Ιησού. Φυσικό ήταν η χριστιανική εκκλησία να προσπαθήσει με κάθε μέσο να εξαφανίσει τις παγανιστικές πηγές απ' τις οποίες γεννήθηκε. Και όσες δεν μπόρεσε να καταστρέψει, τις διαστρέβλωσε καταλλήλως. 
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί πως δεν "έκλεψε" αυτή τις προγενέστερες θεωρίες, αλλά ότι ο Θεός των χριστιανών "φώτισε" τους αρχαιότερους ώστε με τις απόψεις τους να προετοιμάσουν τη διάδοση του χριστιανισμού. Τώρα μιλάμε για απίστευτο θράσος...
Στον χριστιανισμό, ακόμα και στη σημερινή του μορφή, μπορεί κανείς να διακρίνει τις έντονες επιδράσεις των αρχαίων παγανιστικών μυστηρίων. Αρκεί βέβαια, να γνωρίζει αυτά τα μυστήρια. Κάτι καθόλου εύκολο, γιατί και οι σχετικές πηγές έχουν "χαθεί" ή αλλοιωθεί, και η εκκλησία σε συνεργασία με την πολιτεία απέκλεισε την ουσιαστική διδασκαλία τους στη δημόσια εκπαίδευση. 
Νομίζετε πως τυχαία η χριστιανική εκκλησία αντιδρά στη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογικό? Αν τα μικρά παιδιά αρχίσουν να κατανοούν πως όλες οι θρησκείες λένε ουσιαστικά τα ίδια πράγματα με διαφορετικά λόγια... η μπάλα χάθηκε!
Με τα αρχαία μυστήρια και πώς αυτά επιβιώνουν μέσω του χριστιανισμού θ' ασχοληθούμε εκτενέστερα στο μέλλον. Εδώ θα αρκεστούμε σε μια μικρή ορεχτική δόση: ο ίδιος ο Παύλος, όπως προκύπτει απ' τις επιστολές του, φαίνεται πως γνώριζε πολύ καλά τα παγανιστικά μυστήρια, ίσως και να είχε μυηθεί σε ορισμένα από αυτά. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι χρησιμοποιεί συνεχώς όρους που προέρχονται απ' τα αρχαία μυστήρια?
Π.χ. η φράση του Παύλου στην Προς Ρωμαίους περί "συνενταφιασμού με τον Χριστό εις τον θάνατον" κάνει μπαμ πως εμπνεύστηκε απ' τις μυστηριακές τελετές του Άττεως και του Οσίριδος! 
Το ίδιο και οι εκφράσεις της Προς Φιλήμονα "δέσμιος του Ιησού Χριστού", "συστρατιώτης" και "συναιχμάλωτος" προέρχονται σαφώς απ' τη μυστηριακή λατρεία του Μίθρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: