Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Σε θρησκευτικά περιβάλλοντα εκκολάπτεται το "κακό"! (του Γιάννη Νικολουδάκη)



Ο άνθρωπος είναι το πιο αντιφατικό πλάσμα που υπάρχει, μπορεί να είναι καλός και κακός την ίδια στιγμή..
Εμποδίζω τον εαυτό μου να χαρακτηρίσει κάποιον ολοκληρωτικά κακό!
Ωστόσο δεν αποφεύγω έναν κάποιον "ορισμό" ή, για να το πω καλύτερα, πώς "μεταμορφώνεσαι" σε αυτό που στην καθομιλουμένη ονομάζουμε έτσι!

Λέγεται πως ο ίδιος ο Χίτλερ αρεσκόταν να περιβάλλεται από παιδιά, σκυλιά και όμορφες γυναίκες!
Και την ίδια ώρα κάπου αλλού υπό τις διαταγές του σφαγιάζονταν κάποια "άλλα" παιδιά....
Τρομακτικό να το σκεφτεί κανείς! Ο αρχιχασάπης Χίμλερ σιχαινόταν ακόμα και την θέα του αίματος γι αυτό και σκέφτηκε τους θαλάμους αερίων..
Ο "σφαγέας" σιχαινόταν το αίμα!! Από τους Ναζί που εξετάστηκαν, ψυχιατρικώς, μόνο το 1% ήταν πραγματικά σαδιστές με την ορθή έννοια του όρου οι υπόλοιποι ήταν "ενοχλητικά" φυσιολογικοί με οικογένειες, παιδιά, δουλειές... Πώς εξηγούνται όλα αυτά; Πώς μπορεί να γίνει κανείς έτσι; Πώς κατρακύλησαν; Κατ' εμέ δεν υφίσταται "κατρακύλα" απλά οι συνθήκες, οι κατάλληλες, εκδήλωσαν το τέρας που έκρυβαν μέσα τους, το τέρας που κρύβει ο καθένας από μας!

Όλοι είμαστε εν δυνάμει εγκληματίες!!! Όλοι ανεξαιρέτως!! Κι εδώ έγκειται το κλειδί, στη συνειδητοποίηση! Στο να πεις στον εαυτό σου: "ναι, θα μπορούσα να ήμουν και χειρότερος"!! Μελετώντας τις βιογραφίες αυτών των ανθρώπων και κυρίως του Χίτλερ, τι διαπίστωσα; Πως όλοι αυτοί που διέπραξαν τα χειρότερα εγκλήματα είχαν ένα κοινό: στη συνείδησή τους αυτοί ήταν οι "Καθαροί" κι οι "άλλοι" οι "βρώμικοι"!!!!!

Σκέφτονταν σε ακραίο βαθμό με τα κατηγορήματα που η κοινωνία μάς έχει κάνει να σκεφτόμαστε· πως η ανθρωπότητα δηλαδή χωρίζεται σε "καλούς" και "κακούς"!!! Κανείς από μας δε θα μπορούσε να ήταν και τα δύο!!! 
Ο Χίτλερ είχε τη λογική που συναντάμε στον "ευσεβισμό" και στα παρόμοια θρησκευτικά και εκκλησιαστικά περιβάλλοντα! Εκείνη της Αυτοδικαίωσης, του Ανώτερου, του Άσπιλου!! Φέρτε στο μυαλό σας τα παρακάτω: "καθαρότητα της γερμανικής φυλής", έμμονη ιδέα με την καθαρότητα... Σεξουαλική πράξη μόνο για την αναπαραγωγή του έθνους -η μόνη "ορθή"-, καταδική της ομοφυλοφιλίας, σχολαστικός κατάλογος "παρεκτροπών" κ.ο.κ.....
Υπερτροφικό "Εγώ", συνεπώς!!! Πάνω από κάθε κριτική...

Το κακό λοιπόν γεννιέται από τους "άσπιλους", τους "αναμάρτητους" και τους "αμόλυντους", όχι από τους κοινούς "αλήτες"!!! Ευτυχής όποιος έχει δει και γνωρίζει τον δαίμονα που κρύβει στο βάθος του, ακόμα καλύτερα δε που έχει συμφιλιωθεί με αυτόν!!

4 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Το "καλό" και το "κακό" βρίσκεται στα ένστικτά μας.
Ο άνθρωπος, αυτό το αγελαίο ζώο, για να επιβιώσει έπρεπε
να είναι αδυσόπυτο προς τα έξω και αλληλύγγυο εντός της
αγέλης. Κι έτσι γίναμε ... πότε Ιησούς κι Ιούδας!
Απλά, οι εκάστοτε συνθήκες ευνοούν τη μία ή την άλλη κατάσταση περισσότερο.
Ο εκκλησιαστικός χώρος σίγουρα ευνοεί την υποκρισία και την
συγκαλημένη επιθετικότητα και κακία...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Το "αγαπάτε αλλήλους" που απευθύνθηκε άραγε και ποιους αφορούσε; Τον κύκλο των μαθητών ή όλους τους ανθρώπους; Σε ποιους μιλούσε ο Ιησούς εκείνη την ώρα;

Ψονθομφανήχ είπε...

Σε όποιους και να απευθύνθηκε, ήταν κάτι υπερβολικό
και ουσιαστικά ανέφικτο.
Γι' αυτό και άλλες θρησκείες περιορίζουν την "αγάπη"
μόνο στα μέλη της οικογένειας ή της φυλής, ή προτιμούν
να χρησιμοποιούν όρους όπως συμπόνια, κατανόηση, ανοχή

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Και κάτι άλλο που πρέπει να επισημανθεί· το ότι μπορείς και δίνεις, εάν δίνεις, ελεημοσύνη σε όποιον αναξιοπαθούντα δεις, δε σημαίνει πως έχεις πραγματοποιήσει αυτή την εντολή! Το λέω διότι υπάρχει σύγχυση...