Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Καταδικάζει τον πλούτο ο Χριστιανισμός; (ΚΗ' - Μαραντόνα ο Κλήμης!)

 

Έχουμε ήδη κάνει μια μικρή αναφορά στο έργο "Τις ο σωζόμενος πλούσιος;" που έγραψε ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς, που καταγόταν από την Αθήνα.
Το έργο γράφτηκε περίπου στα 200 μ.Χ., δηλαδή σε μια εποχή που ο Χριστιανισμός είχε χάσει τον αρχικό του ριζοσπαστισμό και επιχειρούσε να διεισδύσει στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και στα κέντρα εξουσίας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Πολλοί πλούσιοι, και κυρίως χήρες πλουσίων, έδειχναν ενδιαφέρον για την αυστηρή ηθική της νέας θρησκείας. Η παρακμή της ρωμαϊκής αριστοκρατίας τους αηδίαζε και αναζητούσαν κάτι πνευματικότερο. 
Υπήρχαν όμως κάποια σοβαρά εμπόδια. Κατ' αρχήν ο Ιησούς είχε καταδικαστεί από τις επίσημες ρωμαϊκές αρχές σε σταυρικό θάνατο ως επαναστάτης. Αυτό οι χριστιανοί προσπάθησαν να το ξεπεράσουν ρίχνοντας την ευθύνη στους Ιουδαίους. Έτσι προέκυψε ο μύθος πως "οι Εβραίοι σταύρωσαν τον Χριστό". Οπότε οι Ρωμαίοι απαλλάσσονταν της ευθύνης και οι χριστιανοί πέταγαν από πάνω τους τη ρετσινιά του "αντιρωμαίου"!
Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο ήταν οι κοινωνικο-οικονομικές πεποιθήσεις του χριστιανικού κινήματος. Όλα εξέπεμπαν μια αντιπλουτοκρατική τάση και νοοτροπία. Πώς λοιπόν οι πλούσιοι θα εντάσσονταν σε μια κοινότητα που τους θεωρεί εκ των προτέρων "αμαρτωλούς" και κηρύσσει πως οι πόρτες του παραδείσου είναι κλειστές σε κάθε πλούσιο;
Έρχεται λοιπόν ο Κλήμης να θολώσει τα νερά και να ρίξει ισχυρές γέφυρες στους πλούσιους της Αλεξάνδρειας, διευκολύνοντας στην ένυαξή τους στη χριστιανική κοινότητα, που θα σήμαινε και την κατάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών στο ταμείο. 
Γιατί κακά τα ψέματα. Ο σκοπός δεν ήταν να σωθεί η ψυχή των πλούσιων, αλλά να γεμίσουν τα παγκάρια της εκκλησίας με τα λεφτάκια τους...
Τι κάνει λοιπόν ο Κλήμης; Ντρίπλα δια της ερμηνείας! Ισχυρίζεται πως ο λόγος των Γραφών είναι αλληγορικός. Πως ο Ιησούς, καλώντας τους πλούσιους να μοιράσουν την περιουσία τους και να τον ακολουθήσουν, δεν ακριβολογούσε. Τους καλούσε όχι να απαλλαγούν από τα πλούτη και τα αγαθά τους αλλά (μεταφορικά) από τα πάθη της φιλοχρηματίας και της πλεονεξίας. 
Αθάνατη χριστιανική θεολογία! Όλα τα σφάζεις και όλα τα μαχαιρώνεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: