Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Θρησκεία και επιστήμη (ΙΑ') - Μεγάλη απάτη ο ... "σπερματικός λόγος"!

 

Στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, ο όρος "φιλοσοφία" περιλάμβανε όλες τις ανθρώπινες γνώσεις και επιστήμες. 
Φυσικό ήταν να αντιδράσσουν οι τότε φιλόσοφοι μόλις κατάλαβαν πως οι Χριστιανοί είχαν σκοπό να τους υποβιβάσουν σε "υποσημείωση" της θεολογίας τους. Και κάπως έτσι άρχισε μια σφοδρή διαμάχη μεταξύ τους.
Οι μεν φιλόσοφοι εμφάνιζαν τους Χριστιανούς ως "παράλογους και αμαθείς", οι δε χριστιανοί προσπαθούσαν να αποδείξουν πως η φιλοσοφία είναι γεμάτη αντιφάσεις και ηθικές παρεκκλίσεις.
Στα πλαίσια αυτά κάποιοι ευφυείς και μορφωμένοι χριστιανοί επεχείρησαν ένα παράτολμο αλλά και αποτελεσματικό ελιγμό: Δημιούργησαν το ιδεολόγημα του "σπερματικού λόγου". Με απλά λόγια προσπάθησαν να λαφυραγωγήσουν ό,τι θετικό είχε ως τότε να παρουσιάσει η φιλοσοφία με το επιχείρημα πως στην πραγματικότητα ήταν "χριστιανικό", που ο Θεός αποφάσισε να το αποκαλύψει πρόωρα για να προετοιμάσει τον κόσμο να δεχτεί τη θεία αποκάλυψη!
Είναι ένα "λογικό άλμα", για να μην πω και "τρελό"! Είναι σα να έρχομαι σπίτι σου, να σου κλέβω τα έπιπλα και να σου λέω "ήταν ανέκαθεν δικά μου, αλλά στα χάρισε ο Θεός για να τα φροντίζεις μέχρι να έλθω να τα παραλάβω"...

1 σχόλιο:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Το λένε και οι Ισλαμιστές αυτό: ότι κάποιος γεννιέται, εκ φύσεως, "μουσουλμάνος"!
Όπως και ο Τερτυλλιανός έλεγε κάτι αντίστοιχο: "η ψυχή είναι, εκ φύσεως, χριστιανική"...