Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Η θρησκεία του Τολστόι...

 
Ο Λέων Τολστόι έζησε στα γεμάτα τον 19ο αιώνα (πέθανε το 1911). Ήταν πνεύμα ανήσυχο, προοδευτικό και ταυτόχρονα παραδοσιακό. Δικαιολογημένα κάποιοι τον χαρακτήρισαν "αναρχοχριστιανό". Οι ιδέες του επηρέασαν ακόμα και το εργατικό επαναστατικό κίνημα.
Ο Τολστόι ήταν υπέρμαχος της θρησκείας. Πίστευε πως χωρίς αυτή οι άνθρωποι χάνουν τον προσανατολισμό τους. Πρέσβευε μια κοινή παγκόσμια θρησκεία με άξονα τη γνήσια διδασκαλία του Ιησού. Όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά του Θεού, άρα αδέλφια, άρα πρέπει να ζουν αγαπημένα και με ισότητα. Απέρριπτε τα δόγματα, τις τυπικές ιεροπραξίες και φυσικά τον ιερό κλήρο.
Επόμενο ήταν να στοχοποιηθεί από την Εκκλησία που τον καταδίκασε ως αιρετικό. Ο Τολστόι σε μια επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο της Ρωσίας διατυπώνει συνοπτικά τις δικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις, ένα δικό του "Σύμβολο Πίστεως":
"Πιστεύω σε έναν Θεό που είναι για μένα το Πνεύμα, η Αγάπη, η Αρχή των πάντων. Πιστεύω ότι βρίσκεται μέσα μου, όπως κι εγώ μέσα σε αυτόν. Πιστεύω πως η θέληση του Θεού δεν εκδηλώθηκε ποτέ τόσο καθαρά και με τόση σαφήνεια όσο στο δόγμα του Ιησού... Πιστεύω ότι η αληθινή ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στην αγάπη των ομοίων του. Πιστεύω ότι η αγάπη θα αποτελέσει το θεμέλιο για την εγκαθίδρυση της Βασιλείας του Θεού στη γη, δηλαδή θα αντικαταστήσει τη διχόνοια, τη βία και την ψευτιά με ομόνοια, αλήθεια, αδελφότητα..."

2 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Λιγάκι "ηθικιστής" δεν ήταν ο Τολστόι;;

Ψονθομφανήχ είπε...

αν μπεις στο πηγάδι με τις θρησκείες δεν είναι
εύκολο να μην διολισθήσεις προς τον ηθικισμό...