Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Οι θρησκείες μπορεί να το βρουν από κει που δεν το περιμένουν...

 

Η συναισθηματική νοημοσύνη του ανθρώπου πλάθεται κατά την παιδική ηλκία. Ακριβώς τότε που απουσιάζει η παιδεία, οι εμειρίες και η κριτική ικανότητα. Οι πρώτες ισχυρές εντυπώσεις εγγράφονται βαθειά στη συνείδηση και δημιουργούν αντίστοιχα ισχυρά συναισθήματα, το βασικότερο απ' τα οποία είναι το θρησκευτικό. 
Για τον λόγο αυτό όσοι μεγάλωσαν σε θρησκευόμενο περιβάλλον, αν κατόπιν δεν καλλιεργηθούν πνευματικά, είναι καταδικασμένοι να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη θρησκοληψία τους.
Δεν αρκεί μια απλή επιστημονική εξειδίκευση, ούτε κάποια ιδιαιτέρη τεχνολογική ή καλλιτεχνική επίδοση για να σπάσεις τα δεσμά της θεοληψίας. Όλοι έχουμε γνωρίσει σημαντικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες που θρησκευτικά παρέμειναν στο στάδιο της παιδικής ηλικίας. 
Η θρησκευτική απελευθέρωση είναι μια πολύ επίμοχθη διαδικασία. Απαιτεί μελέτη, ταξίδια, γνώσεις συγκριτικής θρησκειολογίας, κρτική αντίληψη και γενναίο φρόνημα.
Οι θρησκείες γενικά βοήθησαν την ανθρωπότητα ώστε αυτή να "ενηλικιωθεί" πνευματικά. Μας πρόσφεραν τα κατάλληλα παρηγορητικά ψεύδη για ν' αντέξουμε τη σκληρότητα της ζωής και τον φόβο του θανάτου. 
Και έδωσαν στις κλειστές κοινωνίες αρκετές διεξόδους στους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη μονοδιάσταση διαδρομή σπίτι-χωράφι-σπίτι, διαμορφώνοντας έναν ετήσιο εορταστικό κύκλο που παρείχε ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση κ.λπ.
Οι θρησκείες απευθύνονται αποκλειστικά στο ανθρώπινο συναίσθημα. Τα ιερατεία γνωρίζουν τον παραλογισμό των δοξασιών τους και προσπαθούν να τον κουκουλώσουν βαφτίζονας την παράνοια "υπέρλογο"! Όπως κάποιοι καλόγεροι βάφτιζαν ψάρι το κοτόπουλο...
Ο Φρόυδ είχε εύστοχα διαπιστώσει πως οι θρησκείες ικανοποιούν βαθύτερες ανθρώπινες ανάγκες. Γι' αυτό δεν είναι σκόπιμο να προσπαθήσει κάποιος να τις καταργήσει με τη βία. Ούτε καν με μια ισχυρή επιχειρηματολογία. Αν η θρησκεία είναι το μοναδικό στήριγμα ενός δυστυχισμένου ανθρώπου, είναι εγκληματικό να του γκρεμίσεις τον μύθο.
Οι θρησκείες θα εξαφανιστούν σταδιακά με την αύξηση της γνώσης και την ευρύτερη καλλιέργεια των ανθρώπων. Ίσως και με τις μεγάλες αλλάγες σε τεχνολογικό και κοινωνικό επίπεδο. 
Αν τα σόσιαλ μίντια προσφέρουν στη νέα γενιά την ανακούφιση και παρηγορία που κάποτε παρείχε η θρησκεία... τότε δεν βλέπω να μακροημερεύουν οι λιτανίες και τα ευχέλαια.

1 σχόλιο:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Εδώ πέρα στην "υποτίθεται" μετανεωτερική εποχή μας (την εποχή που βρίσκεται στο κατώφλι της "τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης") μας έρχονται "θρησκείες" από το Πουθενά!!!!! Χρηματοδοτούνται αδρά βεβαίως βεβαίως....
Από τον Covid και μετά (2020 κ.ε.) έπαψα να διατηρώ ψευδαισθήσεις για έναν κόσμο χωρίς θρησκεία!