Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Πονηριές ιερατείου..

 
Η λέξη "αμαρτία" σημαίνει απλά "αστοχία". Είναι ένα σφάλμα της κρίσης, μια αστοχία του σκοπού. Πρόκειται για μια απόλυτα φυσική ανθρώπινη κατάσταση, χωρίς καμία δραματοποίηση ή μεταφυσική διάσταση. Ο άνθρωπος γνωρίζει την πραγματικότητα, βελτιώνετα και εξελίσεται μέσα από μια διαρκή αλυσίδα αστοχιών και σφαλμάτων.
Έρχεται όμως ο ιουδαιο-χριστιανισμός και μετατρέπει αυτό το απλό και ανθρώπινο σφάλμα σε ύψιστη προσβολή του ίδιου του Θεού. Με βέβαιο επακόλουθο την αυστηρή τιμωρία του ανθρώπου. Εκτός κι αν... ο ίδιος ο Θεός τον συγχωρήσει μέσω του ιερατείου του. Εδώ ακριβώς κρύβεται η σκοπιμότητα αυτής της τεράστιας παραχάρηξης. 
Τα ιερατεία φροντίζουν να ενοχοποιούν και να κατατρομοκρατούν τους πιστούς τους για να τους χειραγωγούν αποτελεσματικότερα. Όποιος φοβάται υποτάσεται ευκολότερα, γίνεται πειθήνιο υποζύγιο,  εύκολο θύμα προς εκμετάλλευση!
Επί αιώνες είχε οργανωθεί ένα άριστο σύστημα που ουσιαστικά βόλευε τους πάντες. Η Εκκλησία και το ιερατείο της θυσαύριζε και οι πιστοί απελευθερώνονταν από τον φόβο τη σκληρής τιμωρίας και της κολάσεως. 
Ας μην κατηγορούμε μόνο το ιερατείο. Χωρίς και τη δική μας συμμετοχή δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα. Θυμάμαι μια φορά που μια κοπέλα είχε παρουσιαστεί σε έναν φίλο μου αρχιμανδρίτη και του ζητούσε την άδεια να κάνει έκτρωση. Η απάντησή του ήταν χαρακτηριστικά αφοπλιστική: "Βρε ευλογημένη, είναι δυνατόν να μου ζητάς τέτοια πράγματα; Κάνε πρώτα εσύ την έκτρωση και έλα μετά να σου διαβάσω μια συγχώρεση!"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: