Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Καταδικάζει τον πλούτο ο Χριστιανισμός; (Α' - Έχει ζουμί η υπόθεση)

 

Μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά τρία ήταν τα πιο "καυτά" ζητήματα που αντιμετώπισε ο Χριστιανισμός μέχρι σήμερα. Αναφέρομαι στη σχέση του με: α) το σεξ, β) την εξουσία και γ) τον πλούτο.
Και τα τρία ζητήματα είναι φλέγοντα και παραμένουν ανοιχτές πληγές για τη συγκεκριμένη θρησκεία, κι ας πέρασαν ήδη 2000 χρόνια.
Σκέφτηκα να κάνω μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε την αυθεντική σχέση του Χριστιανισμού με τον πλούτο. Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Οι πηγές και οι απόψεις διίστανται και συχνά ειναι αντιφατικές. Ας αναφέρουμε δύο παραδείγματα:
1) Ο Αβραάμ ήταν λένε πολύ πλούσιος. Αλλά ταυτόχρονα και πολύ ευσεβής. Άρα ο πλούτος και η ευσέβεια μπορούν άνετα να συνδιαστούν. Σημαίνει κάτι αυτό; Κι αν ναι, τι ακριβώς; Μην ξεχνάμαι πως ο Μωυσής ήταν και πολύγαμος, έκανε παιδιά με δούλες του και είχε πολυάριθμους δούλους. Είναι θεάρεστη η πολυγαμία και η δουλεία; Έχουμε θεματάκια λοιπόν...
2) Πολλοί απ' τους λεγόμενους "Πατέρες της Εκκλησίας" για καθαρά ποιμαντικούς λόγους έδειξαν ανοχή στον πλούτο. Αρκεί να αποκτήθηκε με δίκαιο τρόπο. Συνιστά αυτό έγκριση του πλούτου απ' τον Χριστιανισμό; Προσωπικά, άλλο κατάλαβα. Οι συγκεκριμένοι Πατέρες λένε με απλά δικά μου λόγια τα εξής.... Δεν σας ζητάμε να απαρνηθείτε τελείως τα πλούτη, όχι γιατί δεν είναι σωστό αλλά γιατί ξέρουμε πως δεν μπορείτε να το αντέξετε. Γι' αυτό, αρχικά σας λέμε πως ο τίμιος πλούτος γίνεται αποδεκτός, ώστε να σας κερδίσουμε και σταδιακά να σας εισάγουμε στα ανώτερα πνευματικά επίπεδα που απαιτούν πλήρη απάρνηση του πλούτου!
Βλέπετε λοιπόν πως το θέμα έχει πολύ βάθος και ζουμί. Αξίζει να το ψάξουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: