Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Εύλογα θεολογικά ερωτήματα (Δ')

 

- Αν ο Ιησούς ήταν απαλλαγμένος απ' το προπατορικό αμάρτημα, όπως διδάσκει η Εκκλησία, τότε σίγουρα δεν ήταν τέλειος άνθρωπος. Άλλωστε ο ίδιος δεν ομολογούσε την αμαρτωλότητά του ως άνθρωπος λέγοντας πως... "ουδείς αγαθός ει μη ο Θεός";
- Οι αναστάσεις νεκρών, πόσο μάλλον η αυτοανάσταση, θα έπρεπε ως γεγονός να συγκλονίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα και να αναφέρεται κατά κόρον από τους ιστορικούς. Όμως στην περίπτωση του Ιησού αναφέρονται μόνο από τα χριστιανικά βιβλία, που φυσικά ελάχιστη σχέση έχουν με την ιστορικότητα.
- Αφού ο Ιησούς επέλεξε να εμφανιστεί δημόσια μετά την ανάστασή του, θα έπρεπε να το κάνει ενώπιον όλων των ανθρώπων προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης. Κι όχι να παρουσιάζεται μόνο στον κλειστό κύκλο των μαθητών του και μάλιστα "εν ετέρα μορφή" που λένε και τα ευαγγέλια.
- Οι μυροφόρες υποτίθεται πως πήγαν αξημέρωτα στον τάφο του Ιησού για να αλείψουν το σώμα του με αρώματα. Γνώριζαν όμως καλά πως ο τάφος ήταν σφραγισμένος με τεράστια και ασήκωτη πέτρα. Κι όμως ξεκίνησαν χωρίς να έχουν σχεδιάσει τον τρόπο μετακίνησης αυτού του λίθου. Κάπου δεν κολλάει...

3 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Μήπως εάν ο Ιησούς πληρούσε το "2" και το "3" μας "δέσμευε" κατά κάποιον τρόπο;;; Μακροπρόθεσμα πάντα...

Ψονθομφανήχ είπε...

Μα εδώ προσπαθούν να μας δεσμεύσουν από παντού,
στο 2 και στο 3 τους έπιασε η πόνος για την ελευθερία μας;

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Σωστό!
Με τη διαφορά ότι το "θέλουν να μας δεσμεύσουν από παντού" είναι όντως τέτοιο• όχι μόνο από θρησκεία μεριά!!
Στην πραγματικότητα η θρησκεία είναι ένα μόνο από τα πολυπλόκαμα μέσα του "διαίρει και βασίλευε"• και "λίγο" απαρχαιωμένο, κατά τη γνώμη μου!!!