Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Φως στα πρώτα βήματα του Χριστιανισμού (ΙΑ’ - Οι Χριστιανοί στη Δυναστεία των Σεβήρων...


Στη δυναστεία των Σεβήρων (193-235 μ.Χ.) συνέβησαν κάποιοι τοπικοί διωγμοί των Χριστιανών αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα σκληροί. Επί Σεπτίμιου Σεβήρου, το 203 μ.Χ., έχουμε και το περιβόητο για τους χριστιανούς μαρτύριο της Περπέτουας στην Καρχηδόνα.
Το προηγούμενο έτος ο Αυτοκράτορας είχε εκδόσει ένα διάταγμα που, μεταξύ άλλων, απαγόρευε στους Ιουδαίους και στους Χριστιανούς να κάνουν προσηλυτισμό, με την απειλή αυστηρών ποινών. 
Στα πλαίσια αυτά συνελήφθησαν μερικοί κατηχούμενοι νεαροί στην Καρχηδόνα. Μεταξύ αυτών και η Περπέτουα, με καλή ανατροφή και από επιφανή οικογένεια, 22 ετών και με ένα βρέφος στο στήθος. 
Στόχος των αρχών ήταν να τρομοκρατηθούν οι νεαροί κατηχούμενοι και να απαρνηθούν τον Χριστιανισμό. Γι’ αυτό και αρχικά δεν φυλακίστηκαν αλλά τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Όμως κάποιοι ηγέτες της τοπικής εκκλησίας, με τη σύμφωνη ασφαλώς γνώμη και των συλληφθέντων, έσπευσαν να τους βαπτίσουν. Αυτό αποτέλεσε ύψιστη πρόκληση για της Αρχές, που αμέσως διέταξαν τη μεταφορά τους στις φριχτές φυλακές. Τελικά θανατώθηκαν επιδεικνύοντας σταθερή άρνηση να αποκηρύξουν την πίστη τους. 
Ο Καρακάλας έδειξε ευνοϊκή ουδετερότητα έναντι των Χριστιανών. Το 212 μ.Χ. εξέδοσε το γνωστό διάταγμα που έδινε την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη σε όλους τους ελεύθερους άνδρες της Αυτοκρατορίας. 
Αυτό όμως δυσκόλεψε περισσότερο τη θέση των Χριστιανών που πλέον, ως Ρωμαίοι πολίτες δεν είχαν πρόσχημα να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της στράτευσης, της τιμής του Αυτοκράτορα και της λατρείας των "πάτρειων θεών".
Ο Αλέξανδρος Σεβήρος ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της δυναστείας. Σύμφωνα με τις πηγές, στο ατομικό του ιερό είχε αγάλματα του Ορφέα, του Απολλώνιου Τυαννέα, του Αβραάμ και του Ιησού. 
Αυτό από μόνο του δεν τον καθιστά "χριστιανό". Δείχνει όμως το συγκρητιστικό κλίμα της εποχής που χαρακτηριζόταν από μια έντονα μονοθεϊστική τάση. Οι διάφορες θεότητες αντιμετωπίζονταν πλέον ως διαφορετικές μορφές ή υπηρέτες του ενός και "μεγάλου" Θεού. 
Τον Αλέξανδρο διαδέχθηκε ο Μαξιμίνος Α’ ο Θραξ. Θέλοντας να "καθαρίσει" το κράτος απ’ τη σεβηριανή επιρροή, προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές των προσώπων της ανώτερης κρατικής ιεραρχίας. 
Κήρυξε και διωγμό εναντίον των Χριστιανών με βασικό στόχο τον ανώτερο κλήρο και τους πολυάριθμους πιστούς που είχαν εισχωρήσει στον αυτοκρατορικό οίκο του Αλέξανδρου...

3 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Ο Αίλιος Λαμπρίδιος το αναφέρει αυτό..

Ψονθομφανήχ είπε...

Λες να μην είναι αξιόπιστο;

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Δεν υπονόησα κάτι τέτοιο...
Έκανα μνεία στην πηγή!