Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Με το ζόρι να ... μετανοήσει!

Ο Βολταίρος ήταν ορκισμένος εχθρός της εκκλησίας και του ιερατείου της. Και δεν αποδεχόταν αρκετά δόγματα της θρησκείας όπως την ύπαρξη της κολάσεως και τη θεότητα του Ιησού. Οι παπάδες είχαν λυσσάξει μαζί του και ήθελαν να πείσουν τον κόσμο πως λίγο πριν πεθάνει ο Βολταίρος μετανόησε και τους ζήτησε συγγνώμη. Κυκλοφορούν σχετικά πολλά ανέκδοτα. 
Σύμφωνα με ένα, κάποιος καθολικός ιερέας είχε σταθεί δίπλα στο αυτί του μελλοθάνατου και προσπαθούσε να του υποβάλει ψυθιριστά ομολογία πίστης στη θεία φύση του Ιησού. Αλλά ο Βολταίρος τον αποστόμωσε: "Για όνομα του Θεού, κύριε, πάψτε να μου μιλάτε γι' αυτόν τον άνθρωπο κι αφήστε με να πεθάνω ήσυχος"!
Μια άλλη ιστορία που κατασκεύασε το ιερατείο ήταν και η εξής: λίγες στιγμές πριν πεθάνει, είδε τη φωτιά του λυχναριού δίπλα του να φουντώνει. Και φώναξε... "Τι? Από τώρα οι φλόγες?". 
Με έναν σμπάρο δυο τριγόνια οι παπάδες. Με αυτή τη φανταστική ιστορία αφενός "αποδεικνύουν" πως τελικά ο Βολταίρος πίστεψε στην Κόλαση, και αφετέρου πήγε στην Κόλαση λόγω τις αντιθρησκευτικής του στάσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: