Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Φως στα πρώτα βήματα του Χριστιανισμού (Η’ - Οι τοπικοί διωγμοί των Χριστιανών στα τέλη του 2ου αιώνα)

 

Ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν ένας απ' τους ικανότερους Ρωμαίους αυτοκράτορες. Στωικός φιλόσοφος αλλά και άξιος στρατιωτικός ηγέτης. Το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του το πέρασε στα βόρεια σύνορα πολεμώντας τους βαρβάρους εισβολείς.
Επί των ημερών του δεν κηρύχθηκε κάποιος γενικός και επίσημος διωγμός των Χριστιανών. Αλλά έλαβαν χώρα κάποιοι ιστορικά τεκμηριωμένοι διωγμοί σε τοπικό επίπεδο.
Εκείνη την περίοδο, γύρω στο 170 μ.Χ., η αυτοκρατορία υπέφερε από μια φοβερή επιδημία πανώλης, αλλά και από συνεχείς ανυντικούς πολέμους. Οι Χριστιανοί αρνούνταν να στρατευτούν, να ορκιστούν στην "τύχη" του αυτοκράτορα, αλλά και να αναλάβουν δημόσια καθήκοντα. 
Αυτή η συμπεριφορά τούς απομόνωνε απ' την υπόλοιπη κοινωνία. Και φυσικά τους στοχοποιούσε. Οι απλοί και αμόρφωτοι άνθρωποι θεωρούσαν πως η στάση των χριστιανών προκαλεί θυμό στους θεούς και στέλνουν συμφορές σε όλη την αυτοκρατορία. Κι έτσι εξαγριωμένοι όπως ήταν, επιτίθεντο με λύσσα κατά των χριστιανών.
Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, την περίοδο αυτή έχουμε δύο τοπικούς διωγμούς, στη Βιέννη και στη Λυόν της Γαλλίας. Ο διωγμός ξεκίνησε "από κάτω" και ανάγκασε τους διοικητές των περιφερειών να συμπεριφερθούν ανάλογα. 
Οι περισσότεροι χριστιανοί βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και στάλθηκε επιστολή στον αυτοκράτορα για τα περαιτέρω. Ο Μάρκος Αυρήλιος απάντησε πως όσοι απαρνηθούν την πίστη τους να αφεθούν ελεύθεροι, κι οι υπόλοιποι να βασανιστούν μέχρι θανάτου. 
Η κατάσταση διωγμού στις δύο αυτές πόλεις κράτησε αρκετούς μήνες, και θανατώθηκαν μερικές δεκάδες χριστιανών. Φυσικά, η χριστιανική εκκλησία μιλάει για "χιλιάδες μάρτυρες". Ας μην το σχολιάσουμε...
Εκείνο που εξόργιζε ακόμα περισσότερο τον τοπικό πληθυσμό ενάντια στους χριστιανούς ήταν κάποιες φήμες πως στις θρησκευτικές τους τελετές διαπράττουν ανθρωποφαγίες και αιμομιξίες-σεξουαλικά όργια. Κάποιοι χριστιανοί που φοβήθηκαν τα βασανιστήρια και αρνήθηκαν την πίστη τους, επιβεβαίωσαν τις κατηγορίες. 
Εκ πρώτης όψεως οι συγκεκριμένες κατηγορίες φαίνονται σήμερα όχι μόνο υπερβολικές αλλά και αστείες. Όμως όχι στους ανθρώπους της εποχής εκείνης. Στο φλέγον αυτό θέμα θα επανέλθουμε αργότερα. Εδώ απλώς να επισημάνουμε πως υπήρχαν κάποιες "αιρετικές" χριστιανικές ομάδες που όντως χρησιμοποιούσαν αποβολές εμβρύων στη Θεία Ευχαριστεία και τελούσαν τελετουργική πορνεία...
Τον Μάρκο Αυρύλιο διαδέχθηκε ο γιος του ο Κόμμοδος. Αυτός ήταν ένα πραγματικό κάθαρμα. Αλλά έδειξε, για πολιτικούς λόγους, εύνοια προς τους Χριστιανούς και στις μέρες του η Εκκλησία ηρέμησε.
Όμως και επί Κόμμοδου συνέβησαν κάποιοι τοπικοί διωγμοί. Ένας τους πρώτους μήνες της θητείας του στην Καρχηδόνα με 12 θύματα κι ένας το 185 μ.Χ. στη Μικρά Ασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: