Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Ο άγιος που ξανάστειλε τον Ιησού σχολείο!

 


Ο Θωμάς Ακινάτης έζησε γύρω στα 1250 μ.Χ. και η δυτική εκκλησία των έχει ανακηρύξει μεγάλο άγιο. Έχει το προσωνύμιο "Αγγελικός Δάσκαλος".
Εμφανισιακά ήταν μπαούλο. Τετράπαχος κι αργοκίνητος. Γι' αυτό και οι κοντινοί του τον αποκαλούσαν "βόδι"!
Την εποχή εκείνη ήταν της μόδας ο αριστοτελισμός. Θεωρούσαν πως όλα όσα έγραψε ο Αριστοτέλης ήταν αλήθεια. Γι' αυτό σε κάθε ερώτημα αναζητούσαν την άποψη του Αριστοτέλη. Και μελετούσαν χρόνια ολόκληρα τα έργα του μπας και βρουν την άκρη.
Ο Ακινάτης έκανε μια επιτυχημένη σύνθεση της χριστιανικής διδασκαλίας και της αριστοτελικής φιλοσοφίας. Με άλλα λόγια συμφιλίωσε τη φιλοσοφία με τη θεολογία. Τη λογική με την πίστη. 
Ναι μεν ο Θεός αποκάλυψε άνωθεν τις αλήθειες του στους ανθρώπους, αλλά οι αλήθειες αυτές άνετα μπορούν να θεμελιωθούν και λογικά. Έτσι τουλάχιστον δίδασκε ο Θωμάς και προσπάθησε σε κάποιο βαθμό να το θεμελιώσει.
Όμως η μεγαλύτερη μαγκιά του Θωμά ήταν άλλη. Είναι ο μόνος άνθρωπος που κυριολεκτικά έπηξε τον Χριστό. Του έβαλε χόμγουερκ, τον έστρωσε στο θρανίο, τον έχωσε στη μελέτη. Ιδού η ιστορία εν συντομία: 
Ο Θωμάς πριν γράψει τις θεολογικές διατριβές του έπεφτε σε πολύωρη προσευχή και έκσταση. Όταν γύριζε απ' το υπερπέραν διατύπωνε γραπτώς τις απόψεις του, άφηνε τα χειρόγραφα στα πόδια του Εσταυρωμένου και ξανάπεφτε σε προσευχή. Στο διάστημα αυτό ο Ιησούς κατέβαινε απ' τον σταυρό, μελετούσε τα κείμενα και τα ενέκρινε! 
Απίστευτο? 
Ρε τι σκέφτηκε ο άνθρωπος για να μην τολμήσει να του πει κανείς "τι αρλούμπες γράφεις εδώ ρε βόδι?"...

4 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Για Θεό μιλάς και μου βάζεις το "Διάβολο" εικόνα;;;

Ψονθομφανήχ είπε...

στη συντέλεια των αιώνων ακόμα και ο αρχιδιάβολος θα
μετανοήσει και θα επιστρέψει στη χορωδεία του θεού βρε...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Από πότε έγινες "ωριγενιστής";

Ψονθομφανήχ είπε...

Την "αποκατάσταση των πάντων" την εισηγήθηκε μεν ο Ωριγένης,
όπως λες, αλλά την αποδέχθηκε και ο Γρηγόριος Νύσσης και ο
Μάξιμος ομολοητής!