Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Ερμηνεία Κυριακής Προσευχής (Γ' - Με το μπλα-μπλα δεν έρχεται η Βασιλεία των Ουρανών!)

 

Γ) "Ελθέτω η Βασιλεία σου".
Είναι από τα πιο δύσκολα εδάφια όλης της χριστιανικής διδασκαλίας. Τι ακριβώς είναι αυτή η Βασιλεία των Ουρανών που ο Ιησούς υπόσχεται στους πιστούς του? Είναι μια επίγεια αυτοκρατορία? Μια πνευματική-μη υλική κατάσταση? Κάτι άλλο? Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα. Ίσως ο Ιησούς στις μυστικές διδαχές του να το διευκρίνιζε. Αλλά εμείς παραμένουμε στα σκοτάδια.
Οι εκπρόσωποι της επίσημης εκκλησίας δίνουν τις γνωστές δικές τους ερμηνείες. Αλλά δεν μπορεί να περιμένεις κάτι σοβαρό από επίσημους κρατικούς θεσμούς όπως κατάντησε η χριστιανική εκκλησία. Οπότε πρέπει κι εδώ να στραφούμε στην ευρύτερη θρησκευτική παράδοση της αρχαιότητας...
Εκείνη λοιπόν την μακρινή εποχή οι απλοί άνθρωποι πίστευαν πως όντως υπάρχει ένα Βασίλειο του Θεού. Με τους δικούς του νόμους, τη δική του οργάνωση και ιεραρχία. Όμως δεν μοιάζει με τα κοσμικά βασίλεια. Στη Βασιλεία του Θεού κυριαρχεί η αρμονία και η δικαιοσύνη. Δεν υπάρχουν ακαταστασία, τσακωμοί και τρέλες.
Οι πιο μορφωμένοι επίσης πίστευαν πως υπάρχει αυτό το Βασίλειο του Θεού. Αλλά δεν είναι μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Δεν υπάρχει σε έναν συγκεκριμνένο τόπο. Έχει να κάνει αποκλειστικά με τον εσωτερικό μας κόσμο στον οποίο αντανακλάται ό,τι είναι καλό, γενναιόδωρο και αφιλοκερδές.
Όλες λοιπόν οι θρησκείες ανέκαθεν έπαιζαν σε δυο ταμπλό. Στο πόπολο, το αφελές και ανόητο, πουλούσαν εντυπωσιακά μπιχλιμπίδια και δήθεν θαύματα για να το εντυπωσιάσουν. Πάντα πρέπει να έχεις με το μέρος σου έναν μεγάλο αριθμό χρήσιμων ηλιθίων. 
Για τους λίγους και εκλεκτούς χρησιμοποιούσαν άλλα μέσα προσέγγισης. Πουλούσαν "ανώτερα μυστικά" που είχαν σχέση με αυτό που σήμερα λέμε αυτογνωσία-αυτοβελτίωση.
Κάπως έτσι παίζεται και σήμερα το παιχνίδι. Οι πολλοί και ανόητοι χριστιανοί εξακολουθούν να περιμένουν τη Βασιλεία των Ουρανών μοιρολατρικά κι ας πέρασαν ήδη 2.000 χρόνια. Νομίζουν πως αρκεί να προφέρουν τη σχετική προσευχή και η Βασιλεία θα έλθει! Σιγά μην μπουν σε κόπο και διαδικασίες περίεργες και κουραστηκές.
Υπάρχουν και κάποιοι λίγοι που δουλεύουν με τον εαυτό τους, έχουν κάπως ισορροπήσει, και ίσως να βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι στη Βασιλεία των Ουρανών...

9 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

"Ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ ἐντός ὑμῶν ἐστίν" : αυτό παράλληλα και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα "κελεύσματα" το ερμηνεύω ως εξής: "πρώτα φτιάξε τον εαυτό σου, αλλά μη μείνεις σ' αυτό· ακτινοβόλησε και στους άλλους"!!!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Κι όταν "ακτινοβολείς" ωραία συναισθήματα κάνεις και τους υπόλοιπους να αισθάνονται όμορφα, "εμπνέεις"...

Ψονθομφανήχ είπε...

...κι ό,τι εκπέμπεις, αυτό και προσελκύεις!

μί είπε...

ελθέτω η βασιλεία σου, γεννηθήτω το θέλημα σου...?...κάπως έτσι..θα ακούσω την προσευχή όσο κάνω οργάνωση, μήπως δεν έχω καταλάβει κάτι καλά αχαχ ποτέ δεν ξέρεις...
αυτό με το "εμπνέεις" που λέτε, θέλει πολύ συζήτηση..δεν συμφωνώ απολύτως..καμιά φορά άλλα "ακτινοβολείς" άλλα "προσελκύεις"...?...παρεμπιπτόντως

Ψονθομφανήχ είπε...

τι οργάνωση κάνεις? δεν κατάλαβα

μί είπε...

ακομα δεν έχω ξεκινήσει -είμαι στο άλλο blog σου και σε διαβάζω σήμερα- θέλω να κοιτάξω λίγο τις δημοσιεύσεις μου να τις οργανώσω λίγο..μιας και δεν γράφω ουσιαστικά αυτές τις μέρες, σκέφτηκα οτι είναι καλή φάση...και πρέπει να οργανώσω κάτι που σκέφτομαι που έχει σχέση με κάτι που θέλω να κάνω γενικά, σε θέμα δουλειάς..οπότε γενικη οργάνωση θέλω να κάνω..είμαι σε σκέψεις για διάφορα, θα δω..

μί είπε...

θα έχω λίγο τρέξιμο αυτές τις μέρες μαλλον, γι'αυτό σε ενημέρωσα..γιατί ξέρεις οτι δεν λείπω απο εδώ

μί είπε...

λογικά δεν θα ασχοληθώ καθόλου με τις δημοσιεύσεις μου, δεν νομίζω ..

Ψονθομφανήχ είπε...

αν και όταν το τελειώσεις, να μας ενημερώσεις