Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Συγχώρεση των εχθρών: ουτοπία ή «αναγκαιότητα»; (του Γιάννη Νικολουδάκη)

Με αφορμή το προηγούμενο post, το σχετικό με τη φράση "Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι", αφορμώμενος, ένας ικανός αριθμός σκέψεων κατέκλυσε το μυαλό μου, μερικές, –πρόχειρες- τις οποίες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας! 
Αφετηρία της πιο «βασικής» αποτέλεσε η θεωρία πως ο Ιησούς είχε «εσωτερικές διαμάχες», όπως έχουμε όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι. Εκ πρώτης όψεως, η αντίληψη αυτή αντιβαίνει στο υπάρχον θεολογικό δόγμα… Από μία άλλη οπτική όμως θα μπορούσε να ισχύει και αυτή η ερμηνεία! Άλλωστε από τη στιγμή που ο Ιησούς ήταν και "τέλειος άνθρωπος" θα έπρεπε να "περάσει" κι απ' όλα τα στάδια της ψυχολογίας που κάνουν τον "άνθρωπο" άνθρωπο!!! Εκτός εάν το "τέλειος άνθρωπος" το αντιλαμβανόμαστε σαν ένα είδος "Superman"... Εκεί φυσικά ευθύνεται κι ο θεολογικός αναλφαβητισμός! 
Η φράση όμως αυτή περιέχει και μια άλλη «αλήθεια», η οποία δεν είναι άλλη από το ότι όλοι μας μπορεί να πράττουμε το κακό αυτή τη στιγμή, ακόμα και εν αγνοία μας!!! Ο δρόμος της συγχώρεσης είναι ανοιχτός από τη στιγμή που αντιληφθούμε πως όλοι είμαστε, εν δυνάμει, ικανοί για το χειρότερο κι ότι απλές "συμπτώσεις" και διαφοροποιήσεις των συγκυριών θα έφταναν για να μας καταστήσουν κλέφτες, δολοφόνους ή οτιδήποτε άλλο!!! Εάν τα γνωρίζαμε αυτά, εάν "γνωρίζαμε" τον εαυτό μας με δυο λόγια, δε θα συμπεριφερόμασταν στους παραβάτες του νόμου σα να ήταν κτήνη, διότι το σωφρονιστικό σύστημα, ως έχει, τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο! 
Ο νόμος είναι αδυσώπητος κι αρκετές φορές παράλογος. Εξυπηρετεί τους "δυνατούς" και τους "αυτοδικαιωτικούς"!! Σε αρκετές περιπτώσεις, ο "κακός άνθρωπος" μοιάζει με ένα λιοντάρι που του έχει μπει μια αγκίδα στο πέλμα του και για τον λόγο αυτό "βρυχάται" και γίνεται επιθετικός... «Πονάει», κοινώς! Για να τις "αντιληφθεί" όμως τις πράξεις του χρειάζεται επιείκεια, όχι "μαστίγιο" και καταρράκωση της αξιοπρέπειας! Καθόλου τυχαίο που ο Ιησούς σταυρώθηκε ανάμεσα σε δύο ληστές.... 
Η «διαπίστωση» πως είμαστε ικανοί και για το χειρότερο παύει να φαντάζει "στενόχωρη", εάν συνειδητοποιήσουμε πως πρόκειται για κάτι "δεδομένο". Απλά βρίσκεται στη φύση του ανθρώπου, είναι "μες στο πρόγραμμα"! Η συγχώρεση είναι πράγμα καθόλου εύκολο, φαίνεται όμως αναγκαίο!! Πόσες φορές εσείς ή εγώ δεν έχουμε "απαντήσει" στην πορεία της ζωής μας ανθρώπους που μας «έβγαλαν» το παρακάτω σκεπτικό: "αυτός είναι για σκότωμα";; Το καλύτερο που έχετε να κάνετε όταν βλέπετε πως δεν είστε σε θέση να συγχωρήσετε αυτόν που σας έχει βλάψει είναι ν' απομακρυνθείτε απ' αυτόν, κόβοντας κάθε δεσμό επικοινωνίας! Το καλύτερο που έχετε να κάνετε και για σας και γι' αυτόν...

19 σχόλια:

Ψονθομφανήχ είπε...

Τελικά, η μόνη ρεαλιστική επιλογή είναι να συγχωρούμε τους εχθούς μας
αποκλεσιτικά για την προσωπική μας ηρεμία και ελάφρυνση. Όχι για να σώσομε
την ψυχή μας ή να εκτελέσουμε τη θεία εντολή.

Ο Ιησούς ως "τέλειος άνθρωπος" είχε άραγε διέλθει επιτυχώς
από όλους τους "πειρασμούς" του ανθρώπινου βίου; Ή μήπως
δεν τον ακούμπησαν καν;

Μια ανθρωπινότερη μεταχείρηση των εγκληματιών μήπως μειώνει
το κόστος του εγκλήματος, άρα βοηθάει στην εξάπλωσή του;

μί είπε...

μου άρεσε πολύ το παρακάτω σημείο
<>

αν κάποιος βαδίσει στα βήματα της συγχώρεσης, δίνοντας ή παίρνοντας συγχώρεση, τότε ηρεμεί σαν άνθρωπος...βέβαια η ηρεμία κατά την δική μου γνώμη δεν επέρχεται κατευθείαν, αλλά όσο περνάει ο καιρός γίνεται εντονότερη..μεγαλώνει, μεγαλώνει και έρχεται στο επιθυμητό σημείο.καλή διάθεση να υπάρχει!!!

πολύ ωραία Γιάννη, αυτά που έγραψες, θα τα διαβάσω πάλι..είναι ωραία και σωστά όσα λες γενικώς

μί είπε...

ο "κακός άνθρωπος" μοιάζει με ένα λιοντάρι που του έχει μπει μια αγκίδα στο πέλμα του και για τον λόγο αυτό "βρυχάται" και γίνεται επιθετικός... «Πονάει», κοινώς!


αυτό το σημείο έλεγα, αλλά δεν βγήκε στο προηγούμενο σχόλιο

μί είπε...

πάω να πάρω τσιγάρα και να επιστρέψω για να διαβάσω πάλι

Ψονθομφανήχ είπε...

τελικά, "κακός" είναι ο στερημένος άνθρωπος, ο απογοητευμένος
και ματαιωμένος. Οι καταστάσεις αυτές εύκολα σου βγάζουν τον
επιθετικό, φθονερό και χαιρέκακο εαυτό σου...

μί είπε...

μου αρέσουν τα σημεία που αναλύεις και τα κοιτάζω προσεκτικά

ήταν ο θεός τελικά ενας τέλειος άνθρωπος ή ως τέλειος παρέμεινε στην ιστορια? Γιάννη να ένα ακόμα ερώτημα..γιατί άλλος μπορεί να έλεγε, απαρνήθηκε την μάνα του, δεν ήταν τέλειος..μήπως η λάθος οπτική μας, καμιά φορά μας κάνει εχθρικούς απέναντι στον άλλο, σκέφτομαι τώρα..δηλαδή αν εμείς αναζητάμε ανθρώπους απέναντί μας με την ίδια οπτική με την δική μας, ο οποιοσδήποτε με διαφορετική οπτική ή και συμπεριφορά, μοιάζει εχθρικός στα μάτια μας

στην ουσία είναι πολύ σωστά όλα όπως τα λες και συμφωνώ..η συγχώρεση είναι ο ποιο σωστός δρόμος, εγώ είμαι συγχωρητική και το καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λες!!!


Ψονθομφανήχ Ο Ιησούς νομίζω δημιούργησε τους δικούς του κανόνες στο θέμα των "πειρασμών" και γι' αυτό έμεινε και στην ιστορία..και ακολούθησαν κι άλλοι τον δρόμο του..

Μια ανθρωπινότερη μεταχείρηση των εγκληματιών μήπως μειώνει το κόστος του εγκλήματος, άρα βοηθάει στην εξάπλωσή του;
πως μπορεί να βοηθήσει στην εξάπλωση του? ίσως βοηθάει, αλλά δεν ξέρω αν το σκέφτομαι σωστά..τι λέτε εσείς πάνω σε αυτό?

μί είπε...

σωστό Ψονθομφανήχ..εντάξει, ας πούμε τον κακό εαυτό, συμφωνώ κι εγώ σε αυτό σαν άποψη

μί είπε...

δεν ξέρω πολλά, συμφωνώ όμως με την συγχώρεση, όχι σαν ουτοπία αλλά σαν αναγκαιότητα και δρόμο της ζωής μας

μί είπε...

Καθόλου τυχαίο που ο Ιησούς σταυρώθηκε ανάμεσα σε δύο ληστές....

αυτό το σημείο, προσπαθώ να αναλύσω στο κεφάλι μου

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

"Κολλάει" στο ότι ο Ιησούς -αναγνωρίζοντας ίσως το πόσο "ευάλωτη" στην εκάστοτε συγκυρία είναι η ανθρώπινη ψυχολογία και συνεπώς ότι οι πράξεις δεν κάνουν αναγκαστικά τον άνθρωπο· λέω εγώ τώρα!- καταδέχτηκε προκειμένου να καταδείξει το παραπάνω να "συναγελαστεί" την τελευταία στιγμή με δυο ληστές;;
(Ορίστε έκανα και απόπειρα εμβάθυνσης στη "θεϊκή" ψυχολογία! Εάν με άκουγε κάνας θρησκευόμενος θα έτρωγα αφορισμό!!)

μί είπε...

μια χαρά σε βρίσκω και στην "θεϊκή" ψυχολογία!!!! :)

Ψονθομφανήχ είπε...

Το θέμα της σωφρονοστικής αντιμετώπισης του εγκλήματος
το συζητήσαμε και από κοντά με τον Γιάννη και άκρη δεν βρήκαμε.

Το ερώτημα είναι: αν εγώ ξέρω πως θα πέσω στα μαλακά και θα υποστώ μια πολύ ήπια
τιμωρία, γιατί να μην διαπράξω το έγκλημα;
Η αυστηρότητα μιας ποινής λειτουργεί και αποτρεπτικά.
Προτείνω να μας γράψει ένα νέο ποστάκι ο Γιάννης με θέμα "τι σημαίνει πως ο Ιησούς ήταν τέλειος άνθρωπος"!

μί είπε...

ναι, σωστό...περιμένουμε με ανυπομονησία!!!

Ψονθομφανήχ είπε...

είναι λίγο τεμπελάκοε, βαριέται να γράφει...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Ας πιάσουμε πρώτα το ερώτημα: "τι είναι τέλειος άνθρωπος για τον καθένα/καθεμία"!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Εάν καταφέρετε ν' "απαντήσετε" θα διαπιστώσετε τον λόγο που οι "θεολογίες" είναι τόσες όσες κι οι άνθρωποι, τελικά...

Ψονθομφανήχ είπε...

εμείς θέλουμε να καταγράψεις σύντομα τις δικές σου απόψεις
πάνω σε αυτά τα θέματα.
Κάθε φορά μας προβληματίζεις και μας εξελίσσεις.
Μην περάσουν πάλι 10 μήνες...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

"10 μήνες" από το τελευταίο όραμα που είδα;
Όχι!
Εις τους εσχάτους καιρούς που διανύουμε και κατόπιν ειδικής παραχωρήσεως εκ μέρους του Θεού, εφάνη εις εμέ, τον αμαρτωλό και ανάξιο, ενύπνιο μέγα.. Το τελώνιο του βιβλιοσκώληκος, το 24ο στη σειρά, το οποίο εξετάζει όλους εκείνους που καταγίνονται υπερβολικά με τη μελέτη επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων, παραμελώντας τη μελέτη της Γραφής. Πλήθος ο αριθμός όλων εκείνων των αμαρτωλών που καταποντίζονταν στον Άδη, λόγω αυτού του τελωνίου.. Από κοντά και οι νεοδαρβινιστές, μεταμορφωμένοι σε πίθηκοι -με όψη παρόμοια του ινδουιστικού "θεού" Χάνουμαν-, καταδικασμένοι να κυνηγάνε συνεχώς την ουρά τους στον αιώνα τον άπαντα.. Το τελώνιο αυτό είναι επιπλέον "μητέρα" του πάθους της λαιμαργίας, εφόσον ο βιβλιοφάγος πέφτει στον πειρασμό να σιτίζεται ενδιάμεσα και κατά τη μελέτη του, με σνακς, παραβιάζοντας έτσι τη νηστεία της Αγίας Ημών Εκκλησίας...

Ψονθομφανήχ είπε...

όλα τα δαιμόνια καταραμένα να είναι!
μακριά από μας και τις βιβλιοθήκες μας!
Άραγε το δαιμόνιο του πληκτροσκώληκος ποια θέση
έχει στη δαιμονική ιεραρχία!
Αυτό πάντως κάνει θραύση στις μέρες μας.
Παρέα με το τελώνιο του αφηοσκώληκος, που πλήττει όσους
δεν χρησιμοποιούν μάους και έχουν σμαρτφωνς...