Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Στρίβειν δια της ... ερμηνείας!

 

Όπως έχουμε ξαναπεί, οι θρησκείες είναι ανθρώπινα δημιουργήματα που κατασκευάζονται για να ικανοποιήσουν συγκεκριμένες ψυχολογικές ανάγκες αλλά και ιδιοτελή συμφέροντα των ανθρώπων.
Όμως οι θρησκείες δεν είναι "μιας χρήσεως". Οπότε τα ιερατεία τους έπρεπε να βρουν κάποιον τρόπο να γεφυρώνουν κάθε φορά το χάσμα των πανάρχαιων θρησκειών με τη σύγχρονη πραγματικότητα. 
Και βρήκαν τη "μαγική λύση" που λέγεται "ερμηνεία". Δια της ερμηνείας κάνουν εύκολα το άσπρο μαύρο και αντιστρόφως. Κι άμα αντέξει το σχοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα, που λέει και το τραγούδι...
Χθες είχα συζήτηση με έναν πιστό και παραδοσιακό Εβραίο, νεαρής σχετικά ηλικίας. Κάτι λέγαμε για ομοφοβικά σύνδρομα και τόνιζα πως σε αυτά ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η εβραϊκή Βίβλος, απ' την οποία επηρεάστηκαν καταλυτικά ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ. Συγκεκριμένα, κάπου στο Λευιτικό αναφέρεται ρητά πως δεν επιτρέπεται σε άντρα να ξαπλώνει με άλλον άντρα κ.λπ.
Κι εδώ ο συνομιλητής μου άρχισε το ρεσιτάλ της "ερμηνείας". Για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Βίβλος-Παλαιά Διαθήκη όχι μόνο δεν καταδικάζει την ομοφυλοφιλία αλλά μπορεί, υπό προϋποθέσεις, και να την ευλογεί! Συνοψίζω τα δύο βασικά του επιχειρήματα:
Α) Η απαγόρευση του Λευιτικού προϋποθέτει λογικά την ικανότητα κάποιου ανθρώπου να πράξει διαφορετικά. Οι γκέυ εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να γυρίσουν τον διακόπτη και ν' αρχίσουν να γουστάρουν γυναικεία κορμιά. Μόνο οι άντρες τους ελκύουν, άρα δεν έχουν δυνατότητα επιλογής, άρα δεν δεσμεύονται ηθικά και νομικά απ' τη Βίβλο!
Β) Το Λευιτικό αναφέρεται σε έκλυτες και εξαναγκαστικές πρακτικές που ήταν πολύ συνηθισμένες την εποχή εκείνη. Σε καμία περίπτωση δεν αφορά τις μονογικές ομοφυλοφιλικές σχέσεις που χαρακτηρίζονται από αγάπη και συναίνεση. Οι γκέυ απλά εκφράζουν την αγάπη και την αφοσίωσή τους με τον τρόπο που τους έδωσε ο Θεός...

14 σχόλια:

μί είπε...

η εκκλησία δηλαδή δεν δέχεται τις αμφιφυλόφιλες σχέσεις, είναι μόνο άσπρο ή μαύρο? ή ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι? ήμαστε στο 2020 και σε λίγο μπαίνουμε στο 2021, νομίζω έχουν γίνει ελαστικές οι θρησκείες πλέον με αυτά όλα..δεν δέχονται τους ανθρώπους πέρα απο τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις?

μί είπε...

την σημερινή εποχή υπάρχουν ομοφοβικά σύνδρομα??

Ψονθομφανήχ είπε...

Tο ομοφοβικό σύνδρομο πλέον υπάρχει μόνο σε
κάποιες περιθωριακές θρησκευτικές και ακροδεξιές κοινότητες.

Η βιολογία, αλλά και η εμπειρία, διδάσκει πως οι περισσότεροι
άνθρωποι είναι αμφιλυλόφιλοι, όπως λες.
Ανώμαλοι είναι οι αποκλειστικά ομο/ετερο-φυλόφιλοι!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Έχω διαβάσει ερμηνείες κι ερμηνείες, αλλά μ' αυτή θα μου φύγει το τσερβέλο!

μί είπε...

Γιάννη θα μας διευρύνει τους ορίζοντες μας σε οτι να' ναι δρόμους έτσι όπως μας τα λέει, θα είμαστε σε σταυροδρόμι και δεν θα ξέρουμε ποιον δρόμο να πάρουμε :))

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Άκου Μι τι ερμηνεία είχαν δώσει οι θρησκευόμενοι Εβραίοι (οι ακραίοι "Ορθόδοξοι" για το Ολοκαύτωμα των συμπατριωτών τους: ο Χίτλερ ήταν η "μάστιγα του Θεού", διότι οι τότε Εβραίοι είχαν ξεφύγει από το δρόμο της Τορά!!! Τραγελαφικό εάν σκεφτείς πως οι "δικοί μας" φανατικοί χριστιανοί ορθόδοξοι μοιράζονται την πεποίθηση πως το Ολοκαύτωμα ήταν "μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα" της "κατάρας του αίματος"• το ότι οι Εβραίοι σταύρωσαν τον Ιησού, υπήρξαν συνεπώς θεοκτόνοι κι όχι μόνο δε μετανόησαν, αλλά πρόφεραν και το περίφημο: "το αίμα Του ας πέσει πάνω στα κεφάλια μας και στα κεφάλια των παιδιών μας"!!!!!
Είναι φοβερή η "σύμπτωση" του φανατισμού δύο διαφορετικών θρησκειών σε αυτό το κομμάτι...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, Ορθόδοξοι Χριστιανοί κι Ορθόδοξοι Εβραίοι συμφωνούν όχι στο ότι ο Ιησούς ήταν ο Μεσσίας ή Υιός του Θεού, μα στο ότι ο Χίτλερ υπήρξε "τιμωρητικό του όργανο" κατά κάποιον τρόπο, εμμέσως τις περισσότερες φορές!!! Δε θα στο πούνε ξεκάθαρα..

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Τραγικό;;

μί είπε...

τραγικό ναι...υπάρχει πολύς φανατισμός, σωστά

μί είπε...

οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αμφιλυλόφιλοι Ψονθομφανήχ, όπως το λες είναι.. και να που δένει ξανά ο φανατισμός σαν όρος..υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν και στην ουσία αυτοί που αντιδρούν κάτι κρύβουν..αυτή είναι η γνώμη μου..γιατί δεν υπάρχει άλλος λόγος απο αυτόν, στο να σε κάνει να αντιδράς ακραία προς κάτι φυσιολογικό στην ουσία....αν δεν κρύβει κάτι κάποιος, γιατί να αντιδράσει ακραία? θα έπρεπε να μην τον αγγίζει καν σαν θέμα...

Ψονθομφανήχ είπε...

Γι' αυτό λέω πως χρειαζόμαστε πολύ ψυχανάλυση.
Πόσες φορές είδαμε πως κρυφογκέυ εμφανίζονται φανατικά
ομοφοβικοί. Ίσως περισσότερο θέλουν να κρυφτούν από τον
εαυτό τους κι όχι την κοινωνία.
Κι όπως λέει και το τραγούδι... κοροϊδεύουμε ό,τι ζηλεύουμε!
Και πολλά άλλα τέτοια που δείχνουν πως πίσω από κάθε
υπεραντίδραση κρύβεται κάποια προσωπική μας εκκρεμότητα.

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Το ότι είναι ομοφοβικοί μπορεί να λειτουργεί και σαν περαιτέρω "αφροδισιακό" γι' αυτούς· δική μου θεωρία· το "κρυφό" άλλωστε πάντοτε ενείχε μεγαλύτερη ηδονή από το "φανερό"· το "απαγορευμένο"!!!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

https://www.bbc.com/future/article/20190529-do-humans-have-a-religion-instinct?fbclid=IwAR1iNRxsbK_jOfHp57co7pq-s0tm8oEKcXVK9lOWWvD6IdMN2BvfdBAhzZo

Ψονθομφανήχ είπε...

ισχύει και αυτό...