Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Οθωμανοί και Εκκλησία...

 
Η επίσημη εκκλησία προσπαθεί συστηματικά και με κάθε τρόπο να αποκρύψει και συσκοτίσει τον πραγματικό της ρόλο την εποχή της οθωμανικής κατάκτησης. Προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της λίγο ως πολύ "θύμα" του τουρκικού ζυγού και να μας πείσει πως "έκανε αντίσταση". Φυσικά, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
Οι Οθωμανοί δεν ήταν καθόλου τόσο μπουταλάδες όσο κάποιοι θέλουν να μας τους παρουσιάσουν. Γνώριζαν εξ αρχής πως για να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των κατακτημένων περιοχών έπρεπε να εξασφαλίσουν τη συνέχεια του ρωμαϊκού κράτους, θέτοντας τους θεσμούς και την άρχουσα ελίτ στην υπηρεσία τους. Και η χριστιανική εκκλησία ήταν ο ιδανικός μηχανισμός όχι μόνο καταστολής των υποταγμένων Ρωμιών αλλά και ένας ήδη καλά οργανωμένος και καλοκουρδισμένος φορολογικός και εξουσιαστικός μηχανισμός.
Έτσι, οι Οθωμανοί ενέταξαν την εκκλησία στις επίσημες δομές του κράτους τους. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως δεν ήταν απλά ο θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης των Ρωμιών, αλλά και ένας υψηλός αξιωματούχος του οθωμανικού κράτους. Λίγο κάτω απ' τον πρωθυπουργό-βαζύρι!
Τα προνόμια που οι Οθωμανοί έδωσαν στην εκκλησία απέβλεπαν ακριβώς στην ομαλή ενσωμάτωσή της στις επιδιώξεις του πολυπολιτισμικού και πολυθρησκευτικού κράτους τους. Και φυσικά δεν δόθηκαν χωρίς ισχυρά ανταλλάγματα. Έτσι, η Εκκλησία ανέλαβε, εκτός απ' το να διοικεί, δικάζει και φορολογεί τους πιστούς της, δύο πολύ σημαντικά καθήκοντα: α) να κρατάει υποταγμένους και νομιμόφρονες τους πιστούς της και β) να καλλιεργεί με ένταση τον αντι-παπισμό ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια επέμβασης των χριστιανών της Δύσης στα εσωτερικά του κράτους. Εννοείται πως κάθε αποτυχία των ηγετών της εκκλησίας συνεπαγόταν αυστηρότατες ποινές, ίδιες με τις αντίστοιχες των άλλων οθωμανών αξιωματούχων (καθαίρεση, εξορία, αποκεφαλισμός κ.λπ.).
Κατά κανόνα οι οθωμανικές αρχές σεβάστηκαν τη χριστιανική θρησκεία και πίστη. Παρά τα εκκλησιαστικά ψεύδη, δεν υπήρξαν βίαιοι εξισλαμισμοί. Αντιθέτως, η κεντρική εξουσία συχνά επενέβαινε για να αποτρέψει εκούσιους μαζικούς εξισλαμισμούς πληθυσμών. Οι χριστιανοί υπήκοοι ήταν αναγκαίοι για το κράτος, για φορολογικούς και πολλούς ακόμα λόγους.
Κάπως έτσι η εκκλησία μετατράπηκε σε κράτιος εν κράτει. Απέκτησε τεράστια οικονομική δύναμη και πολιτική επιρροή. Μετατράπηκε σε "εθναρχία των Ρωμιών", επεμβαίνοντας σε κάθε πτυχή ακόκα και της προσωπικής τους ζωής. Ο ανώτερος κλήρος αποφάσιζε ακόμα και ποια θρησκευτικά βιβλία θα διαβάζουν οι πιστοί. Όχι την Αγία Γραφή, που με τα αινιγματικά της χωρία δημιουργούσε παρεξηγήσεις, αλλά μόνο τους Ψαλμούς και τα Συναξάρια. Με άλλα λόγια, πούλα παραμύθι στο λαό!
Παράλληλα η προπαγάνδα της Εκκλησίας συνδέει την οθωμανική κυριαρχία με τη θεία τάξη. Προβάλει το ιδανικό της παθητικότητας και υποταγής. Άλλωστε η σωτηρία θα δοθεί στην "άλλη ζωή". Κι αν κάποιοι τολμούσαν να επαναστατήσουν, χαρακτηρίζονταν στοιχεία κακοποιά, αντίθεα, αχάριστα στην τροφό και αήττητη βασιλεία του Σουλτάνου. Και, εννοείται, έπεφτε πάνω στα κεφάλια τους βαρύς ο πέλεκυς του "μεγάλου αφορισμού"!

3 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Η Ορθοδοξία είναι η λατρεία του "Ιερέως", ο οποίος αποκαλείται ευφημιστικά "πνευματικός"! Ειδωλολατρεία στην πλέον.. ύπουλη μορφή της, διότι βάζει και το Χριστό μπροστά!!! Είναι μία αίρεση ιεροκρατική...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Η Ορθοδοξία είναι μια "πολεμική" θρησκεία, -θα τη χαρακτήριζα ως μια αίρεση που θεωρεί πως λαμβάνεις το Άγιο Πνεύμα από τη στιγμή που χειροτονείσαι ιερέας-, μια αίρεση σαφώς ιεροκρατική. Θέλει τον κλήρο -εκείνον που έχει λάβει την "αποστολική διαδοχή"- above the common people. Αρνείται, στην πράξη, πολλές από τις φιλειρηνικές παραινέσεις του Ιησού, για παράδειγμα οικτείρει τους Μ.τ.Ι. επειδή δε θέλουν να πιάσουν όπλο στα χέρια τους, ευλογεί τον στρατό και τα άρματα μάχης, πιστεύει σε "εκλεκτά" έθνη κ.λ.π.. κ.λ.π.....
Τι καλύτερη απόδειξη αυτού το γεγονότος, το ότι απεικονίζουν τον Χριστό σα "Μέγα Αρχιερέα";;; (σαν τα μούτρα τους δηλαδή!!)
Άλλοι θεωρούν πως ο Ιησούς ήταν ο πρώτος αναρχικός π.χ... , άλλοι ο πρώτος κομμουνιστής, μυστικιστής, γιόγκι κ.λ.π... , ε.. αυτοί πιστεύουν πως ήταν ο "Πρώτος Αρχιερέας"!
Παπαδίστικη αίρεση λοιπόν και ιδιαζόντως... κακοφτιαγμένη!!
Το ότι λαμβάνεται στα σοβαρά, έως σήμερα, οφείλεται και σε πολιτικές βουλήσεις, συγκυρίες και "πιέσεις" εκ των άνωθεν...
Αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι Έλληνες ξέρουν τι εστί "Ορθοδοξία", πραγματικά! Διότι αν ήξεραν, ή θα κουνούσαν το κεφάλι τους ή θα αδιαφορούσαν ή θα σκέπαζαν το πρόσωπό τους από σιχασιά και θα φεύγανε μακριά, αφήνοντας το παπαδαριό χωρίς πελατεία...
Ευτυχώς που υπάρχει και ο θεσμός της "πνευματικής καθοδήγησης", όπου ο κάθε ένας σου υπαγορεύει τί να πιστεύεις, οπότε το μαγαζί τους σώζεται.... για την ώρα!!!
Τυχαίο κι αυτό, υποθέτω....

Ψονθομφανήχ είπε...

Όλα τα ιερατεία έτσι λειτουργούν διαχρονικά. Δεν είναι δίκαιο
να αποδίδουμε το φαινόμενο κυρίως στην ορθοδοξία ή στον
χριστιανισμό.
Νομίζω πως το πρόβλημα είναι οι "πιστοί". Που τα θέλει λίγο
κι ο πισινός τους!
Αν δεν έβρισκαν προσφορο έδαφος οι ιερείς δεν θα έκαναν 'ολα
όσα έκαναν και κάνουν...