Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Ερμηνεία λόγων Ιησού (Η' - Ήταν ο Πέτρος αρχηγός των Αποστόλων?)

Όπως σίγουρα ξέρετε, οι αξιώσεις του επισκόπου Ρώμης, δηλαδή του Πάπα, να κυβερνάει τη χριστιανοσύνη βασίζεται θεωρητικά στο λεγόμενο "Πρωτείο του Πέτρου". Που υποτίθεται πως ήταν ο πρώτος Πάπας της Ρώμης, και έκτοτε η εξουσία του περνάει στους διαδόχους του...
Η πλάκα είναι πως ο Πέτρος δεν υπήρξε ποτέ επίσκοπος Ρώμης. Και επιπλέον είναι αμφίβολο κι αν πέρασε ποτέ απ' τη Ρώμη. Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη ιστορική μαρτυρία. 
Μόνο η χριστιανική παράδοση έχει διασώσει την πληροφορία πως ο Πέτρος θανατώθηκε στη Ρώμη επί Νέρωνα. Αν αυτό ισχύει, μάλλον ο Πέτρος οδηγήθηκε στη Ρώμη αποκλειστικά για να ανακριθεί, δικαστεί και εκτελεστεί ως συνωμότης. Κι όχι ως επίσκοπος...
Τρία είναι τα επίμαχα ευαγγελικά χωρία που κατά τους παπικούς θεμελιώνουν το Πρωτείο του Πέτρου. Δηλαδή την υπεροχή του έναντι των λοιπών Αποστόλων. 
Στο ένα (Λουκάς κβ', 32) ο Ιησούς λέει στον Πέτρο πως παρακάλεσε τον Πατέρα ειδικά γι' αυτόν να μην χάσει ποτέ την πίστη του και του ζητά να γίνει στο μέλλον υπόδειγμα πίστεως και μετανοίας στους αδελφούς ώστε αυτοί να στηρίζονται και να παρηγορούνται απ' τα λόγια και το παράδειγμά του.
Στο δεύτερο ο Ιησούς ρωτάει τρεις φορές τον Πέτρο αν τον αγαπά περισσότερο απ' τους άλλους μαθητές. Κι αφού εκείνος το επιβεβαιώνει αντίστοιχες φορές, ο Ιησούς του λέει "βόσκε τα αρνία μου, ποίμανε τα πρόβατά μου".
Το τρίτο και σημαντικότερο το σώζει μόνο (το τονίζω αυτό) ο Ματθαίος (κεφ. 16, 15-17). Εκεί ο Πέτρος κάνει μια ομολογία πίστεως που δεν είναι και τόσο "ορθόδοξη". Λέει μόνο πως ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας, ο υιός του θεού του ζώντος! Δηλαδή δεν τον αποκαλεί σε καμία περίπτωση "θεό"! Τέλος πάντων, ο Ιησούς επιβραβεύει τη συγκεκριμένη ομολογία και δείχνοντας ενθουσιασμό αποκαλεί τον Σίμωνα "Πέτρο" και δηλώνει πως πάνω σ' αυτή την πέτρα θα οικοδομηθεί η αήττητη εκκλησία.
Κατά τη γνώμη μου το νόημα των λόγων του Ιησού δεν ήταν πως θεμέλιο της εκκλησίας θα γίνει το πρόσωπο του Πέτρου αλλά μόνο η συγκεκριμένη ομολογία πίστεως που έκανε. Αν πρέπει να θεωρήσουμε κάποιο πρόσωπο σαν θεμέλιο της Εκκλησίας, αυτό θα είναι μόνο ο Ιησούς και κανένας απ' τους μαθητές ή τους διαδόχους τους. 
Στους πρώτους τρεις αιώνες του χριστιανισμού κανείς δεν διανοήθηκε να ισχυριστεί πως ο Πέτρος ήταν ηγέτης και αρχηγός των Αποστόλων ή όλης της Εκκλησίας. Ακόμα και στην πρώτη χριστιανική κοινότητα της Ιερουσαλήμ ο Πέτρος ερχόταν δεύτερος στην άτυπη ιεραρχία, μετά τον Ιάκωβο τον αδελφό του Ιησού. 
Κι όταν συγκρόυστηκε με τον Παύλο, και συγκλήθηκε Αποστολική Σύνοδος μέσα στην "έδρα" του, δηλαδή την Ιερουσαλήμ, ηττήθηκε ολοκληρωτικά απ' τον Παύλο και έφαγε χώμα που λένε...
Βέβαια, για να μην αδικούμε και τον καημένο τον Πέτρο ποτέ δεν διεκδίκησε ούτε διανοήθηκε να προβάλλει κανένα είδους πρωτείου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: