Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Πόσο "αλάθητοι" ήταν οι Πάπες?

Στη σημερινή εποχή τα δόγματα και οι βαρύγδουπες εμφανίσεις των θρησκευτικών ηγετών δεν ασκούν πλέον κανένα είδος ιερού δέους. Ούτε προκαλούν τη σκληρή πολεμική του παρελθόντος απ' τους φιλελεύθερους και αριστερούς κύκλους. 
Απλά ο κόσμος τα προσπερνά με αδιαφορία. Κι αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι η μεγαλύτερη ήττα κάθε ιδεοληψίας...
Οπότε τώρα μπορούμε να κάνουμε έναν πιο ψύχραιμο απολογισμό της δυτικής παποσύνης. Που επί αιώνες τόσο αυτάρεσκα προέβαλλε το "αλάθητό της". Από πού να ξεκινήσει κανείς...
Ας κάνουμε αρχή απ' τον υποτιθέμενο κορυφαίο μαθητή του Ιησού, που οι Πάπες θεωρούν πρώτο επίσκοπο Ρώμης. Τον Σίμωνα Πέτρο. Αυτός δεν ήταν που αρνήθηκε τον Ιησού? Και αυτόν δεν αποκάλεσε ο Ιησούς σε κάποια άσχετη στιγμή "σατανά"? Και αυτού οι απόψεις δεν αποδοκιμάστηκαν απ' την Αποστολική Σύνοδο της Ιερουσαλήμ?
Μελετώντας την εκκλησιαστική ιστορία βλέπουμε πολλούς Πάπες-μπουμπούκια.
Όπως, ας πούμε, τον Μάρκελλο που στο διωγμό του Διοκλητιανού, για να σώσει τη ζωή και την ιδιοκτησία του, επέστρεψε στην εθνική θρησκεία θυσιάζοντας στο βωμό της Αφροδίτης.
Ο Πάπας Λιβέριος διώχθηκε και εξορίστηκε απ' τους Αρειανούς. Αλλά νοσταλγόντας την ένδοξη και πολυτελή ζωή της ρωμαϊκής έδρας, υπέγραψε το Σύμβολο Πίστεως των Αρειανών και αναθεμάτησε τον ορθόδοξο άγιο Αθανάσιο!
Μισητός εχθρός του Αθανασίου ήταν και ο Πάπας Φήλιξ Β'. Αυτόν κατηγόρησε ο Αθανάσιος πως εξελέγη στον παπικό θρόνο από τρεις επισκόπους ευνούχους και τρεις κατασκόπους του αυτοκράτορα! Σώωωωωπα. Γινόντουσαν τέτοια πράγματα?
"Αλάθητος" ήταν κι ο Πάπας Ονώριος που προσχώρησε επίσημα στην αίρεση του Μονοθελητισμού με συνέπεια να καταδικασθεί και αναθεματιστεί ομόφωνα απ' την ΣΤ' Οικουμενική Σύνοδο.
Ο Πάπας Σίξτος Ε΄ ήταν εντελώς άπαιχτος. Το 1590 μ.Χ. εξέδωσε ένα δικό του κείμενο Αγίας Γραφής και το ανακήρυξε μόνος του ως "αυθεντικό". Απορώ πως δεν τον έκλεισαν στο τρελάδικο...
Ο Πάπας Ουρβανός Η', παρότι είχε πεισθεί για το δίκιο του Γαλιλαίου, επέμενε να αναθεματίζει κάθε άποψη που ήθελε τη γη να κινείται γύρω απ' τον ήλιο. Έτρεμε μήπως αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της χριστιανικής πίστης που ως τότε θεωρούσε τη γη ένα ακίνητο και επίπεδο τηγάνι στερεωμένο πάνω σε ισχυρά θεμέλια...
Αλλά και ο Πάπας Ζαχαρίας αναθεμάτιζε όποιον διέδιδε πως η γη είναι σφαιρική...