Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Ρώμη και Χριστιανισμός: αλήθειες και ψέματα (ΙΗ΄ - Δικονομικά άψογες οι καταδίκες των Χριστιανών)

Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε το "μαρτύριο" του νεοσύλλεκτου χριστιανού Μαξιμιλιανού. Ας δούμε τώρα κι αυτό του Μάρκελλου, εκατόνταρχου μιας ισπανικής λεγεώνας, που θανατώθηκε στη σημερινή Ταγγέρη του Μαρόκου, στα μέσα του 298 μ.Χ.
Την πρώτη ανάκριση κάνει ο διοικητής της λεγεώνας, που ρωτάει, διατυπώνοντας και την κατηγορία: "Τι ήθελες να δείξεις όταν έβγαλες τη ζώνη σου και πέταξες το θηκάρι του σπαθιού σου και τη ράβδο σου ενεργώντας ενάντια στη στρατιωτική πειθαρχία?". 
Κι ο Μάρκελλος απαντά με άψογο στρατιωτικό τρόπο: "Στις 21 Ιουλίου, μπροστά στα λάβαρα της λεγεώνας, όταν γιορτάζατε τη γιορτή του αυτοκράτορά σας, δήλωσα δημόσια και ξεκάθαρα πως είμαι χριστιανός και ότι δεν μπορούσα να υποταχτώ σε κανέναν άλλον παρά μόνο στον Ιησού Χριστό, τον υιό του παντοδύναμου θεού".
Η απάντηση του Διοικητή ήταν αναμενώμενη: "Δεν μπορώ να ανεχτώ την ανυπακοή σου και θα αναφέρω το ζήτημα στα ιερά αυτιά των Κυρίων μας Διοκλητιανού και Μαξιμιανού, των ακατανίκητων αυγούστων, και στον Κωνστάντιο και Γαλέριο, τους ευγενέστατους καίσαρες".
Το σκηνικό τώρα μεταφέρεται στη Ταγγέρη, όπου ο Μάρκελλος παραπέμφθηκε να δικαστεί ενώπιον του Αυρύλιου Αγρικόλανου, υποδιοικητή του Πραιτωρίου. Μετά τα διαδικαστικά, η πρώτη επί της ουσίας ερώτηση του Δικαστή ήταν: "Πώς έγινε και τρελάθηκες τόσο ώστε να πατήσεις τον όρκο σου και να μιλήσεις έτσι?". Κι ο Μάρκελλος απαντά: "Δεν υπάρχει τρέλα σε κείνον που φοβάται το Θεό!".
"Χρησιμοποίησες ακριβώς τις λέξεις που αναφέρονται στην επιστολή του Διοικητή σου?"
"Τις χρησιμοποίησα!"
"Πέταξες τα όπλα σου?"
"Τα πέταξα γιατί δεν είναι σωστό για έναν Χριστιανό που φοβάται τον Κύριο Χριστό, να υπηρετεί το στρατό αυτού του κόσμου".
Ακολουθεί η καταδίκη του Μαρκέλλου σε θάνατο δι' αποκεφαλισμού, όπως όριζε ο νόμος.
Τι συμπεράσματα βγάζουμε απ' όλ' αυτά?
Κατ' αρχήν πως δεν πρόκειται για θρησκευτικό διωγμό. Οι συγκεκριμένοι χριστιανοί δικάζονται και καταδικάζονται απλά γιατί παραβίασαν το νόμο. Είτε αρνήθηκαν να στρατευτούν είτε ως στρατιωτικοί αξιωματούχοι επέδειξαν απειθαρχία και προσέβαλαν τον αυτοκράτορα και τα σύμβολά του.
Κανένα βασανιστήριο δεν τους επεβλήθηκε, κανένα λιοντάρι δεν τους κατασπάραξε, κανένα υπερφυσικό φαινόμενο ή θαύμα δεν συνέβη κατά τη δίκη ή την εκτέλεση της ποινής. Η δικονομία και ο νόμος τηρήθηκαν αυστηρά, χωρίς κανένα ίχνος αρνητικής προκατάληψης εις βάρος των κατηγορουμένων, τίποτα απ' τα παραμύθια που κατασκεύασαν αργότερα οι χριστιναοί δεν συνέβη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: