Όπως έχουμε ξαναπεί, στον χριστιανισμό έχουν επιβιώσει, έστω και κάπως αλλοιωμένες, πολλές απ' τις ανατολίτικες θρησκευτικές και φιλοσοφικές δοξασίες που ήταν ευρέως διαδεδομένες στην ανατολική Μεσόγειο την εποχή της ρωμαιοκρατίας.
Μια απ' αυτές τις δοξασίες ήταν και η αντίληψη πως το σύμπαν διέπεται από μια συνεχή ροή και αλλαγή. Και πως οι άνθρωποι όχι μόνο ζουν μέσα σε μια τεράστια ενεργειακή ροή αλλά και οι ίδιοι γίνονται κανάλια μέσα απ' τα οποία ρέει αυτή η ενέργεια. Συνεπώς, όταν γινόμαστε κτητικοί, όταν συσσωρεύουμε πράγματα, χρήματα κ.λπ., ουσιαστικά αντιστεκόμαστε στη φυσική τάξη του σύμπαντος και μοιραία οδηγούμαστε στη δυστυχία.
Οι άνθρωποι που σωρεύουν από ανασφάλεια, απληστία κ.λπ. αντιστέκονται στο νόμο της ροής και προκαλούν "μπλοκαρίσματα" που επιβαρύνουν τόσο την υγεία τους όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Αντίθετα, η προσφορά ανοίγει τα κανάλια, καταπολεμά τη συμφόρηση, βοηθά την ενέργεια να ρεύσει, ξεμπλοκάρει τα πάντα.
Η προσφορά ανοίγει πόρτες και δημιουργεί τον χώρο και τις προϋποθέσεις να λάβουμε. Η σπορά προηγείται πάντα της συγκομιδής. Γι' αυτό και ακούμε συχνά στους θρησκευτικούς κύκλους πως όταν δίνεις σου επιστρέφονται πολλαπλάσια, έστω κι αν αυτό αποδίδεται σε θεία εύνοια...
4 σχόλια:
ταπεινότητα δηλ....δεν είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στις μέρες μας όμως αυτό
Η ταπεινολογία των χριστιανών μάς έχει κάνει
να αντιμετωπίζουμε με επιφυλακτικότητα αυτή
την "αρετή".
Τελικά, τι θα πει "ταπεινότητα"? Ίσως συνειδητοποίηση
του πόσου "μικροί" είμαστε μπροστά στο σύμπαν...
'Αρα πώς μπορούμε να πάμε κόντρα στους "νόμους" και στη
"ροή" του σύμπαντος?
Κι αν το κάνουμε, υπάρχει περίπτωση να μην φάμε τα μούτρα μας?
Εγώ θα συμφωνήσω με την Μυρτιά, όλα τα άλλα είναι MONO θεωρίες...!!!
Γύρισες ο τέτζερης και βρήκε το καπάκι...
Δημοσίευση σχολίου