Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Οι θρησκείες είναι ο προθάλαμος των τρελάδικων...

Έχουμε ξαναγράψει για την τάση των ανθρώπων να "βαφτίζουν" αρετές τις αδυναμίες τους. Είναι ένας κλασικός ψυχολογικός αμυντικός μηχανισμός που σχετίζεται άμεσα και με το θρησκευτικό φαινόμενο.
Αρκετοί άνθρωποι, για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν μπορούν ή δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να χαρούν τη ζωή τους. Είναι καταθληπτικοί, αντικοινωνικοί, εσωστρεφείς, βλοσυροί, κατηφείς. Οπότε τους έρχεται γάντι να βαφτίσουν όλ' αυτά "εσωτερική νήψη" ή "πνευματικότητα", κι έτσι, αντί να θεωρούνται ως ψυχικά διαταραγμένα άτομα, να μοστράρουν ως "νηπτικοί", "αγωνιστές της πίστεως" και γενικά ως συμπαθείς και ασκητικοί θρησκευόμενοι.
Με τον τρόπο αυτό η θρησκεία γίνεται η "κρυψώνα" τους. Κάπως έτσι φτάσαμε να ταυτίζονται οι θρησκείες με την ψυχολογική διαταραχή. Να είναι η Εκκλησία η τελευταία στάση πριν το τρελάδικο. 
Εννοείται πως δεν φταίνε οι θρησκείες. Αλλά αυτοί που τις κατασκευάζουν στα δικά τους διαταραγμένα και ανισόρροπα μέτρα. Αυτοί βέβαια προσπαθούν μέσω της θρησκείας να διαχειριστούν και να κατευνάσουν τα άγχη, τις ενοχές, τις εμμονές και τις νευρώσεις τους. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Το κακό είναι που προσπαθούν να εντάξουν και τους υπόλοιπους στον δικό τους αρρωστημένο μικρόκοσμο...

17 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Έχω υπόψη μου έναν πρώην ταμία του "Σωτήρα", νυν ιερέα, τον οποίο θεωρώ κακό άνθρωπο, με τη "δυνατή" σημασία του όρου! Έναν άνθρωπο δηλαδή, τον οποίο μόνο στην Εκκλησία δε θα περίμενε κανείς να συναντήσει -παντρεμένο και με παιδιά-! Αυτός λοιπόν από τον τρόπο που μιλάει είναι ικανός να σε τσακίσει, στην κυριολεξία, να σε κάνει να αισθανθείς σκουπίδι! Ταλέντο κι αυτό!! Η οποιαδήποτε σωματική βία ωχριά μπροστά σ' αυτό.. Σε τσακίζει λέμε!! Πρέπει να το νιώσει κανείς για να καταλάβει για τι πράγμα μιλάω..

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Που τη βρήκε τέτοια κακία, μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος;;

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Αυτοί οι άνθρωποι όχι φίλους δεν αξίζει να' χουν, ούτε καν οπαδούς!!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

μπορεί ο εκκλησιαστικός χώρος να λειτουργεί
και ως κρυψώνα κάποιων "κακών" ανθρώπων!
Οι οποίοι καμουφλάρουν την επιθετικότητά τους
με έναν δήθεν ζήλο για την πίστη...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Κι έρχονται τώρα αυτοί να μας πούνε ότι στην Τελική Κρίση οι κρυφές σκέψεις και τα κίνητρα ολονών μας θα βγουν στο φως! Πραγματικά, αναρωτιέμαι αν αυτοτρολάρονται ή αν αντιλαμβάνονται ότι "πυροβολούν", εμμέσως, τον εαυτό τους έτσι!!! Ακόμα πιο τρομακτική είναι η υπόθεση πως δεν το έχουν συνειδητοποιήσει καν!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Χρησιμοποίησες τον όρο "επιθετικότητα" που νομίζω ότι δεν καλύπτει πλήρως την κατάσταση που θέλω να περιγράψω.. Επιθετικός μπορεί να είναι κι ένας, ο οποίος είναι λίγο παραπάνω παρορμητικός και λιγότερο μοχθηρός.. Η κατάσταση που σου περιγράφει αντιστοιχεί στον όρο "νέκρα"-"παγωμάρα"! Άνθρωποι χωρίς την παραμικρή ζεστασιά "ταχθήκανε" να μας μάθουν πώς να αγαπάμε.. Τρελό;

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Όταν κάποιος έχει έλλειψη ζεστασιάς στην καρδιά του, απουσιάζει και συνακόλουθο πάθος! Επομένως, είναι πιο εύκολο απ' αυτόν να μείνει "αγνός", να απέχει από τα "σαρκικά αμαρτήματα"..

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Κι ακριβώς λοιπόν λόγω της "αυτοπειθαρχίας", που δείχνουνε αυτοί οι άνθρωποι, περνιούνται για "ευσεβείς" και "υποδείγματα"!

Ψονθομφανήχ είπε...

Ένα ερώτημα είναι αν αυτή η "παγωνιά" που βγάζουν
ήταν απλά στοιχείο του χαρακτήρα τους που απλώς βρήκε
πρόσφορο έδαφος σε κάποιους εκκλησιαστικούς χώρους,
ή είναι γέννημα των χώρων αυτών

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Όντως είναι ένα ερώτημα! Δεν ξέρω.. Εάν ήταν όμως το δεύτερο, δε θα ήταν όλοι έτσι;

Μυρτιά είπε...

κλείνουν τα μάτια μου, αδυνατώ να σκεφτώ αχαχ

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Μη σκέφτεσαι!
Άφησε τον εαυτό σου να φέρεται από τα κύματα της θείας βουλήσεως..
Έτσι δε λένε εις τας εκκλησίας;

Μυρτιά είπε...

έτσι λένε? ναι..αλλά μερικές φορές το ποιο απλό γίνεται το ποιο δύσκολο

Ψονθομφανήχ είπε...

νύστα-νύστα, αλλά τις σοφίες τις πετάς νήσω!

Μυρτιά είπε...

έτσι είμαι εγώ... ~:))

Μυρτιά είπε...

σοφίες εννοείς την τελίτσα? γιατί μόνο αυτό κατάφερε να πατήσει το χέρι μου στο πληκτρολόγιο τελικά σε φάση ύπνου ξύπνιου που βρισκόμουν, σχεδόν κοιμήθηκα καθιστή αχαχ

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Πλάκα έχεις..