Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Ρώμη και Χριστιανισμός: αλήθειες και ψέματα (ΙΕ΄ - Τεχνάσματα χριστιανών)

Όπως είπαμε, ο "Μεγάλος Διωγμός" στις αρχές του 4ου αιώνα ήταν τεράστια δοκιμασία για τη χριστιανική εκκλησία. Κυρίως στην Ανατολή όπου τα αυτοκρατορικά διατάγματα εφαρμόστηκαν με μεγαλύτερη αυστηρότητα. 
Στη Δύση, αντίθετα, ο διωγμός κράτησε ουσιαστικά δύο χρόνια και ήταν ηπιότατος. Από την Ιταλία και Ισπανία δεν σώζεται κανένα απολύτως ιστορικά αξιόπιστο μαρτυρολόγιο, ενώ, όπως όλα δείχνουν, στη δικαιοδοσία του Κωνστάντιου (Γαλατία και Βρετανία) δεν άνοιξε μύτη...
Παρ' όλ' αυτά, οι συνέπειες του Διωγμού ήταν τραγικές. Οι χριστιανοί βέβαια διαστρεβλώνουν πλήρως την αλήθεια. Παρουσιάζουν τις μερικές εκατοντάδες "μαρτύρων" ως δεκάδες εκατομμύρια, ενώ συνήθως δεν κάνουν ούτε κουβέντα για τους "αποστάτες", που αποτελούσαν την πλειοψηφία των πιστών της Εκκλησίας.
Οι Διωγμοί δίχασαν σε απόλυτο βαθμό τη χριστιανική εκκλησία. Χιλιάδες πιστοί, υπό τον φόβο της περιουσιακής δήμευσης, των βασανιστηρίων και της θανατικής καταδίκης, αποστάτησαν. Ήταν οι περιβόητοι "αποστάτες", για την αποκατάσταση των οποίων προκλήθηκαν αλλεπάλληλα σχίσματα όπως αυτό των Μελιτιανών, των Δονατιστών κ.λπ. Μεταξύ των "αποστατών" περιλαμβάνεται μεγάλο μέρος του κλήρου αλλά και αρκετοί επίσκοποι, όπως ο πάπας Ρώμης Μαρκελλίνος που πρόσφερε θυμίαμα στους εθνικούς θεούς το 304 μ.Χ.
Μια άλλη, εξίσου μεγάλη κατηγορία χριστιανών ήταν οι λεγόμενοι "παραμένοντες". Αυτοί δεν αποστάτησαν μεν αλλά και δεν κλήθηκαν για διάφορους λόγους να ομολογήσουν ή να αρνηθούν δημόσια την πίστη τους. Με λίγα λόγια "έκαναν την πάπια". Το πιθανότερο ήταν να αποστατήσουν αν συλλαμβάνονταν.
Στην τρίτη και μικρότερη κατηγορία ανήκαν οι "ομολογητές", δηλαδή αυτοί που ευθαρσώς και συχνά προκλητικώς δήλωναν τη χριστιανική τους πίστη, πρόθυμοι να υποστούν τις όποιες συνέπειες. Υπολογίζεται πως τα 80% των χριστιανών μαρτύρων ήταν "εθελοντές μάρτυρες", δηλαδή ουσιαστικά χωρίς να ελεγχθούν απ' τις αρχές, μόνοι τους εμφανίζονταν δημόσια και με προκλητικά λόγια ή πράξεις ουσιαστικά υποχρέωναν τους τοπικούς διοικητές να διατάξουν τη θανάτωσή τους.
Κατά την εφαρμογή των διαταγμάτων του διωγμού συνέβησαν και πολλά ευτράπελα. Όπως είναι λογικό και φυσικό, αρκετοί χριστιανοί προσπάθησαν να είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Και να μην έρθουν σε σύγκρουση με τις κρατικές αρχές αλλά και να μην στοχοποιηθούν απ' τους ομοπίστους τους ως "αποστάτες". 
Σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες χρησιμοποίησαν πολλές μεθόδους. Εκτός απ' την κλασική της διαφυγής στην ύπαιθρο ή σε απρόσιτα μέρη, ή της εξαγοράς ψευδούς βεβαίωσης ότι θυσίασαν, είχαμε και μερικά κωμικοτραγικά περιστατικά. 
Π.χ. κάποιοι προφασίζονταν απίθανες ασθένειες, ένας πέταξε στην πυρά αντί του χριστιανικού ευαγγελίου κάποια ιατρικά συγγράμματα, ένας άλλος δικαιολογήθηκε πως τα ιερά βιβλία που παρέδωσε ήταν τόσο φθαρμένα που δεν διαβάζονταν, ένας υποστήριξε πως παρέδωσε αιρετικά βιβλία κι όχι ορθόδοξα, ενώ πολλοί έστελναν να θυσιάσει αντί γι' αυτούς κάποιον δούλο τους ή φίλο εθνικό, ενώ υπάρχει και περίπτωση χριστιανού που θυσίασε αβίαστα αλλά μετά τον διωγμό εξασφάλισε ψευδείς μαρτυρίες πως είχε υποστεί φοβερούς βασανισμούς στους οποίους τελικά δήθεν υπέκυψε...
Πέρα απ' τα ευτράπελα, αξίζει να αναφέρουμε και τη μαρτυρία του Αθανασίου που παραδέχεται πως όταν ο διωγμός βρισκόταν σε έξαρση πολλοί χριστιανοί κρύφτηκαν από φίλους τους εθνικούς που το έκαναν με κίνδυνο της ζωής τους...

19 σχόλια:

Μυρτιά είπε...

χαμός γινόταν..πάρα πολύ ενδιαφέρων όλα αυτά!!!

Ψονθομφανήχ είπε...

να δούμε τι θα πει, αν πει, κι ο πνευματκός

Μυρτιά είπε...

ε μα τι τον έχουμε ολόκληρο πνευματικό εδω μέσα? να πει..αχαχ

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Ο πνευματικός κάνει ό,τι κι ο Θεός, παιδιά μου· υπομένει την πλάνη του αμαρτωλού έως ότου "επιστρέψει"! Εδώ είναι καιρός μετάνοιας, μετά υπάρχει αιώνια κόλασις..

Ψονθομφανήχ είπε...

Δηλαδή, πάτερ Ιωάννιε, μούφα είναι η "αποκατάσταση
των πάντων". Δηλαδή η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα
Μυρτώ αν δεν μετανιώσει εκεί γύρω στα 90, θα τσουρουφλίζεται
αιωνίως? Κρίμα το κοριτσάκι...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Γιατί να υπάρξει "αποκατάσταση των πάντων";
Τι το περάσατε;
Καφενείο;
Δηλαδή οι "εκλεκτοί" μου που αγωνίζονται -έως και 1 έτος- με επιτίμια, κορόιδα είναι;
Τι θα πω σ' αυτούς εάν βάλω τους πάντες στον Παράδεισο;
Δεν μπορώ να το κάνω αυτό, διότι αν μη τι άλλο, έχω αρχοντιά!!!

Μυρτιά είπε...

αιώνια κόλασις ε? κι αν η αιώνια κόλασις είναι καλύτερη απο τον αιώνιο παράδεισο τελικά?

εγώ η εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσα διαβάζω αυτό εδώ το θρησκευτικό Συ είπας! για να εξιλεωθούν οι αμαρτίες μου...και ξέρεις πόσες μετάνοιες είμαι διατεθειμένη να κάνω γι'αυτή την εξιλέωση? αφού κάθε φορά που έρχομαι και φεύγω απο εδώ κάνω και μια μετάνοια αχαχα ωωωπ επίκυψη :)) καλησπέρα

Μυρτιά είπε...

τι είναι αυτό το επιτίμια πάλι? αχαχ όλο άγνωστες λέξεις βρίσκω εδώ..εγώ νομίζω οτι οι εκλεκτοί σας θα βαρεθούνε απο τον πολύ παράδεισο νομίζω, γι'αυτό επιβάλλονται στον παράδεισο και οι αμαρτωλοί σαν κι εμάς αχαχαχ

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Επιτίμιο είναι ο "κανόνας" που σου βάζει ο πνευματικός (νηστείες, γονυκλισίες, μετάνοιες, αποχή από τη θεία κοινωνία), εφόσον κρίνει ότι αμάρτησες αρκετά -προφανώς!- και για δική σου "παιδαγωγία" -προκειμένου να συναισθανθείς το αμάρτημά σου δηλαδή-· θεωρητικά όλα αυτά...

Μυρτιά είπε...

σήμερα μπερδεύτηκα πολύ, ομολογώ...

Ψονθομφανήχ είπε...

εγώ νομίζω πως ο παράδεισος είναι το πιο
βαρετό μέρος! πράσινα λιβάδια, ποταμάκια
να κυλάνε ήσυχα-ήσυχα, χωρίς ένα ξέκωλο
ή ένα εξόβυζο έστω ρε αδελφέ!
Δεν περνάει έτσι η αιώνια ζωή.
Οκ, η κόλαση έχει λίγο ζέστη παραπάνω,
αλλά τουλάχιστον θα είμαστε με καλές παρέες...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Και ξέρεις τι βγάλαν οι σαδιστές οι χριστιανοί; "Κόλαση", σου λένε, "είναι το μέρος όπου δε θα μπορεί να αμαρτήσει κανείς"· οπότε μην περιμένεις, αγαπητέ Ψονθομφανήχ, γυναίκες και καλοπέραση!!! Θα μας ρημάξουν, εγώ στο έχω πει..

Μυρτιά είπε...

η ζέστη της κόλασης σε μάρανε....

ναι...μέσα στην καλοπέραση είμαστε όλες

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Η "ζέστα"· που λέμε και στην Κρήτη!

Ψονθομφανήχ είπε...

Τι μας λες τώρα ρε πνευματικέ? Οι χριστιανοί
έβαλαν χέρι και στην Κόλαση? Ούτε κι εκεί δεν
θα μας αφήσουν ήσυχους?

Ψονθομφανήχ είπε...

Τι έγινε ρε Μυρτούδι?
αλλάζεις μπλογκς σαν πουκάμισα?

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Ναι, ναι!
Είδες τους άτιμους;;
Παντού πρέπει να λατρεύουμε τον Θεόν και ων απέσταλκεν Χριστόν Ιησούν!!!!
Και πρέπει οι πιστοί Του να αντλούν ηδονή από τις δυσκολίες των καταδικασμένων εις την γέεναν του πυρός...
Αλίμονο· γιατί αυτοί στερήθηκαν τόσα στην επίγεια ζωή τους;;
Ας στερηθούν τώρα κι όλοι οι υπόλοιποι που δεν ακολουθούσαν τας εντολάς· έτσι πάει!
Δηλαδή τι; "Αγάπα τους εχθρούς σου"· ναι· αλλά δεν είναι και κάνα "κορόιδο" ο Θεός· είναι ΚΑΙ Δίκαιος!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Το Μυρτούδι δε μας καταδέχεται..
Του κάνουμε και αίτημα φιλίας· τίποτα!
Με το παράπονο μείναμε!!

Ψονθομφανήχ είπε...

Άρα, πνευματικέ, δεν έχουμε άλλη λύση απ' το
καμία χαρά στο λάρυγγα, στη γαστέρα και στο υπογάστριο!

Το Μυρτούδι είναι σκληρό και άκαρδο!