Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Ρώμη και Χριστιανισμός: αλήθειες και ψέματα (ΙΓ΄ - Θρησκεία μαρτύρων)

Είχαμε αναφερθεί παλαιότερα στην αλληλογραφία Πλίνιου Νεότερου με τον αυτοκράτορα Τραϊανό γύρω στα 110 μ.Χ. Στην επιστολή του ο Πλίνιος διακρίνει τους Χριστιανούς σε τρεις κατηγορίες: α) Ομολογητές, δηλ. αυτούς που παραδέχονταν πως είναι χριστιανοί και έμεναν αμετακίνητοι ακόμα κι όταν απειλούνταν με βασανισμούς ή θάνατο, β) Αρνητές, που δήλωναν πως ούτε είναι ούτε υπήρξαν ποτέ χριστιανοί και γ) Αποστάτες, που παραδέχονταν πως κάποτε είχαν ασπαστεί τον χριστιανισμό αλλά ήδη τον απαρνήθηκαν.
Τις ίδιες περίπου κατηγορίες χριστιανών βρίσκουμε και στα χρόνια του Μεγάλου Διωγμού, που ξεκίνησε στις αρχές του 303 μ.Χ., κράτησε δέκα χρόνια και ήταν η σκληρότερη δοκιμασία της χριστιανικής εκκλησίας στο ανατολικό κυρίως τμήμα, μια και στη Δύση κράτησε μόνο δυο χρόνια και ήταν πολύ πιο ήπιος.
Στο Μεγάλο Διωγμό θα αναφερθούμε και σε άλλη ανάρτηση. Όμως συνέβησαν πράγματα πρωτόγνωρα ως τότε. Εκκλησίες καταστράφηκαν, η περιουσία τους δημεύθηκε, η χριστιανική λατρεία απαγορεύτηκε, τα ιερά βιβλία καιγόντουσαν, οι χριστιανοί αποβάλλονταν απ’ τη διοίκηση και το στράτευμα κ.λπ.
Ο τρόπος που αντιμετώπισαν οι χριστιανοί τη διαταγή για παράδοση των ιερών τους βιβλίων δεν ήταν ενιαίος.  Στην Ανατολή δεν θεωρήθηκε σοβαρό παράπτωμα. Στη Δύση όμως θεωρήθηκαν "αποστάτες"! Κάποιοι μάλιστα προτίμησαν τον θάνατο απ’ την παράδοση των βιβλίων τους...
Όπως έχουμε ξαναπεί, οι χριστιανοί για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους επικαλούνται εξωφρενικούς αριθμούς μαρτύρων. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ακόμα και στην Παλαιστίνη, που υπήρχαν πολλοί χριστιανοί κι ο διωγμός ήταν σκληρότατος, οι μάρτυρες δεν ξεπέρασαν τους εκατό σύμφωνα με τα στοιχεία του χριστιανού Ευσέβιου. 
Και οι περισσότεροι απ’ αυτούς ήταν "εθελοντές μάρτυρες". Δηλαδή προκαλούσαν οι ίδιοι τη θανατική τους καταδίκη προβαίνοντας σε προκλητικές και ακραίες ενέργειες. Π.χ. έσκιζαν δημόσια αυτοκρατορικά διατάγματα, γκρέμιζαν αγάλματα, διέκοπταν τους επάρχους την ώρα που θυσίαζαν συχνά με προσβλητικό τρόπο κ.λπ.
Για να είμαστε ειλικρινείς, η πλειοψηφία των "εθελοντών μαρτύρων" ήταν "αιρετικοί", όπως μοντανιστές, δονατιστές, εβιωνίτες κ.λπ. Αλλά υπήρχαν και πολλοί μάρτυρες εθελοντές που ανήκαν στην "καθολική-ορθόδοξη" εκκλησία. Έχουν μάλιστα καταγραφεί και περιπτώσεις χριστιανών που ανήκαν σε διαφορετικές εκκλησίες και την ώρα του μαρτυρίου ο καθένας έστρεφε αλλού το κεφάλι του. Τόσο έντονη υπήρχε η μεταξύ τους εχθρότητα...
Γενικά μπορούμε να πούμε πως ο Χριστιανισμός είναι μια θρησκεία του μαρτυρίου. Οι μάρτυρες είναι οι "ήρωες" του χριστιανισμού. Και το μαρτύριο θεωρούνταν "βάπτισμα αίματος", διαβατήριο προς τον Παράδεισο. 
Αλήθεια, ποιος μπορεί να νικήσει κάποιον που όχι μόνο αδιαφορεί για τη ζωή του αλλά πιστεύει ακράδαντα πως μέσω του θανάτου οδηγείται σ’ έναν άλλον απόλυτα ιδανικό κόσμο;

7 σχόλια:

ζωή μου σ'αγαπώ~ είπε...

λένε οτι εκείνη την εποχή ήταν πολύ αναπτυγμένη η κτηνοτροφία, επίσης δεν υπήρχαν πολλά χρήματα και οι ανταλλαγές γινόντουσαν σε είδος δηλ. -θες πρόβατο? -πάρε πρόβατο, -μισό λεπτό να δω ποιο είναι καλύτερο απο το δικό μου, -α όμορφο είναι αυτό, φέρ'το, -πάρε κι εσυ μια κατσίκα...γιατί είχαν και πολλές κατσίκες, περισσότερες απο τα πρόβατα, αλλά το κλασικό ζωάκι που είχαν όλοι ήταν ο γάιδαρος τον οποίο αν δεν καθόταν καλά του έδιναν νερό με το σταγονόμετρο...σταλαγματιά, σταλαγματιά...τους γαιδάρους δεν τους αντάλλαζαν μεταξύ τους, γιατί είχαν συναισθηματικό δέσιμο! Οι χριστιανοί είχαν πολλά κοπάδια και όταν διασταυρώνονταν οι δρόμοι τους -των χριστιανών- δεν χαιρετιόντουσαν μεταξύ τους με τον κλασσικό τρόπο, αλλά φώναζαν πρρρρρρ πρρρρρρρρρρρρ...πρρρρρρρρρρρρ..πρρ


πρρρρρρρρρ

Ψονθομφανήχ είπε...

υπάρχουν σχετικές πηγές, βιβλογραφία, μαρτυρίες;
Αν αυτά που λες ισχύουν θα ξαναγραφεί η ιστορία απ’ την αρχή!

ζωή μου σ'αγαπώ~ είπε...

η ιστορία θα γραφτεί, μέσα απο μια χαραμάδα...
κάποιες χαραμάδες ανοιχτές

<3
μετά τιμής, που λένε

Μυρτιά είπε...

θρησκεία του μαρτυρίου...πολύ σωστό! και είναι λάθος η λέξη ανταλλαγές που είδα σε σχόλιο πριν, συνεργασίες γινόντουσαν

Ψονθομφανήχ είπε...

Μυρτούδι, γνωρίζεστε με τη Ζωίτσα;

Μυρτιά είπε...

απλά την διόρθωσα στο σχόλιο της

Ψονθομφανήχ είπε...

έτσι μπράβο, όλους να μας διορθώνεις για να βελτιωνόμαστε!