Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Θρησκεία και επιστήμη (Δ') - Αναγκαία η συνύπαρξη...

 

Στις αρχές του 20ού αιώνα είχε κορυφωθεί η σύγκρουση θρησκευτικής πίστης και επιστήμης. Πολλοί "σοφοί" της εποχής δίδασκαν πως ο άνθρωπος δεν έχει πλέον ανάγκη τη θρησκεία και πως πρέπει να σταματήσει να βάζει εμπόδια και φραγμούς στην ίδια του τη ζωή, για χάρη θρησκευτικών προκαταλήψεων. Η επιστήμη είχε αποδείει πως τα αντικείμενα δεν έχουν ψυχή, πως τα φυσικά φαινόμενα  έχουν αποκλειστικά φυσικά αίτια, πως οι πεθαμένοι πρόγονοι δεν ζουν ανάμεσά μας κ.λπ. Έπρεπε επιτέλους  η θρησκεία να αντικατασταθεί από την επιστήμη.
Οι μετριοπαθέστεροι αυτής της παράταξης εννοούσαν πως απλά τα διάφορα φυσικά, κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα έπρεπε να πάψουν να ερμηνεύονται ως "επεμβάσεις του Θεού" και να αναλύονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια. 
Κάποιοι όμως πιο ακραίοι κυριολεκτούσαν, και ουσιαστικά επεδίωκαν να μετατρέψουν την επιστήμη σε κανονική θρησκεία. Με το ιερατείο της (τους μεγάλους επιστήμονες και εφευρέτες), τα δόγματά της, τους ναούς της, ακόμα και την "Ιερή της Εξέταση". Τα απόνερα αυτών των αντιλήψεων τα ζήσαμε και εμείς πρόσφατα, όταν με πρόσχημα τον κορονοϊο, βιώσαμε καταστάσεις "επιστημονικού μεσαίωνα"!
Βέβαια, πλέον τα πνεύματα έχουν καταλαγιάσει. Θρησκεία και επιστήμη έχουν βρει τον βηματισμό τους και αντιλήφθηκαν πως δεν έχει κανένα νόημα να αντιδικούν. Η επιστήμη περιορίζεται να εξηγήσει το "τι",  "πώς" και "γιατί" των φαινομένων, και η θρησκεία αναλαμβάνει να το εντάξει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, μεταφυσικό, που θα δίνει κάποιον σκοπό και κατεύθυνση στην ανθρώπινη ζωή. 
Αλίμονο αν η μία προσπαθήσει να αντικαταστήσει την άλλη. Το αν η γη κινείται ή όχι γύρω από τον ήλιο θα μας το πει αποκλειστικά η επιστήμη. Αλλά και η τελευταία δεν μπορεί να διεκδικεί το αλάθητο ούτε να θεωρεί τον εαυτό της ικανό να καλύψει όλες τις ψυχολογικές μας ανάγκες...

5 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Πες κι άλλα για τον Κορωναϊό! Πες κι άλλα!! Ιερά Εξέταση με επικεφαλής τον Βουλαρίνο!!!

melissalli είπε...

έλεγα να μην ακολουθήσω ιστλόγια κανένα, λόγω σχολιαστικών μπούλινγκ απο αναγνώστες των blog... όμως η συνύπαρξη των ανθρώπων που έχουν συγγραφική δράση είναι αναγκαία όπως και η συνήπαρξη θρησκείας και επιστήμης...άλλο αν ποτέ η επιστήμη δεν τα βρήκε με την θρησκεία και οι bloggers με τους προσβλητικούς σχολιαστές των blog τους

melissalli είπε...

νομίζω οτι θα ξεγραφτώ

καλή συγγραφική συνέχεια, με εκτίμηση αποχωρώ

melissalli είπε...

προτιμώ να γράφω, το να σχολιάζω σε άλλα ιστολόγια με πάει πίσω συγγραφικά, αυτό συνειδητοποίησα μόλις..έχω τόσες ώρες που κάνω βόλτες ιντερνετικές ενω θα μπορούσα να προχωράω τα βιβλία μου...για να λέω και τους αληθείς λόγους αποχώρησης απο όλα τα ιστολόγια, έτυχε η δήλωση να γίνει εδώ γιατί ξέρετε οτι διαβάζω χρόνια τον Ασκαρδαμυκτί...καλή συγγραφική συνέχεια αγαπητέ συγγραφέα!!!

melissalli είπε...

θα επιστρέψω όταν ολοκληρώσω τα βιβλία μου...πάντα επιστρέφω και διαβάζω εδώ και σε ακόμα δυο τρία ιστολόγια, η αλήθεια είναι...καλή συγγραφική συνέχεια σε όσους περάσουν απο εδώ λοιπόν, μιας και όλοι έχουμε αντιληφθεί οτι σας διαβάζουν χρόνια τώρα


melissalli