Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Καταδικάζει τον πλούτο ο Χριστιανισμός; (ΙΓ' - Η Εκκλησία τα θέλει μονά-ζυγά δικά της!)

 
Κάποιοι ιερωμένοι αποφαίνονται πως ο Θεός χορηγεί στους ανθρώπους τα πάντα, άρα και τον πλούτο. Με άλλα λόγια πως είναι θέλημα Θεού να υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί!
Φυσικά, οι απόψεις αυτές δεν είναι και τόσο αθώες. Αποβλέπουν στην απενοχοποίηση των πλουσίων και στην κολακεία τους, ώστε ν' ανοίξουν τα πουγκιά και να δώσουν μεγάλα ποσά που φυσικά θα "διαχειριστούν" οι εν λόγω ιερωμένοι!
Δεν είναι δα και μικρό πράγμα να ακούσει ένας πλούσιος, και μάλιστα δημόσια, από την ίδια την Εκκλησία να τον αποκαλεί... σκεύος εκλογής και ευνοούμενο του Θεού.
Το αστείο όμως είναι πως οι ίδιοι κληρικοί δεν τολμούν να πουν και στους φτωχούς πως ο Θεός τους καταδίκασε να ζουν στη μιζέρια και στην ένδεια. Μπορεί οι φτωχοί να μην έχουν τον τρόπο για μεγάλες δωρεές, αλλά κι αυτούς τους αρμέγει η Εκκλησία λίγο-λίγο σε όλη τους τη ζωή, οπότε πάλι κερδισμένη βγαίνει. 
Άσε που η Εκκλησία χρειάζεται και την πολυπληθή μάζα των φτωχών ως πολιτικό όπλο, μέσο εκβιασμού αλλά και ασπίδα έναντι της κρατικής εξουσίας.
Η χριστιανική όμως θέση, για να μην ξεφύγουμε απ' το θέμα μας, είναι πως ο Θεός πράγματτι είναι αυτός που δωρίζει όλα τα αγαθά στους ανθρώπους. Αλλά αναθέτει σε αυτούς την δίκαιη κατανομή τους. 
Οι άνθρωποι θα κριθούν ενώπιόν του από το κατά πόσο εφάρμοσαν και τήρησαν την εντολή της δικαιοσύνης. Αν ο ίδιος ο Θεός θέσπισε την αδικία και την ανισότητα στη διανομή των αγαθών, τότε τι αξία θα είχε η εντολή του να είμαστε δίκαιοι;

2 σχόλια:

melissalli είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
melissalli είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.