Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Χριστιανισμός και Αρχαία Μυστήρια (Ε')

 

Το πρόσωπο του Ορφέα είναι μυθολογικό αλλά σίγουρα διαθέτει και κάποιον ιστορικό πυρήνα. Ο Ορφισμός ήταν ένα πανίσχυρο μυστικιστικό ρεύμα που αρχικά εμφανίστηκε ως αίρεση της διονυσιακής λατρείας. Επηρέασε όμως καταλυτικά τη διαμόρφωση αυτής που λέμε "αρχαία ελληνική θρησκεία" από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι την εξαφάνισή του γύρω στο 400 μ.Χ.
Ο ορφισμός δίνει έμφαση στην ατομική σωτηρία, στην ειλικρινή και βαθειά ευσέβεια, απορρίπτει τους εξωτερικούς τύπους, προτείνει τη σιωπή, την εγκράτεια, τον αγνό βίο. Επιχειρεί να ενώσει τον άνθρωπο με τον θεό και τη φύση. 
Ο ίδιος ο Ορφέας δεν διατάζει αλλά τραγουδάει. Είναι το πρότυπο της χαράς και της πλήρωσης. Είναι ο ποιητής της λύτρωσης. Που με τη μελωδία του ειρηνεύει τους ανθρώπους και τα άγρια ζώα. 
Οι ειδικοί έχουν διακρίνει πολλές ομοιότητες του ορφισμού με τον χριστιανισμό. Όπως ο μονοθεϊσμός, η ανάγκη εξιλέωσης από τις αμαρτίες, η συμμετοχή στη "θεία κοινωνία", η πίστη στη θεϊκή καταγωγή της ψυχής, οι νηστείες, ο μύθος του θείου πάθους, η κάθοδος του Ορφέα στον Άδη κ.λπ.
Τα πρώτα χριστιανικά χρόνια πολλοί ήταν εκείνοι που συνέχεαν τον Ιησού με τον Ορφέα. Υπάρχουν μάλιστα και απεικονίσεις της εποχής που δείχνουν τον Ορφέα σταυρωμένο ή τον Ιησού με άρπα και γύρω του να συγκεντρώνονται εκστασιασμένα άγρια ζώα.
Η χριστιανική εκκλησία προβληματίστηκε αρκετά με αυτή τη σύγχυση. Γι' αυτό και πολέμησε σκληρά τον ορφισμό. Η ηγεσία της χριστιανικής κοινότητας προσπαθούσε εμμονικά να πείσει πως ο χριστιανισμός ήταν πραγματικά μια νέα θρησκεία που δεν αντέγραφε τις παλαιότερες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: