Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Ρώμη και Χριστιανισμός: αλήθειες και ψέματα (ΙΒ΄ - Η "κακή τύχη" των εχθρών του χριστιανισμού!)

Όπως ήδη αναφέραμε, ως τα μέσα του 3ου αιώνα οι διωγμοί των χριστιανών είχαν τοπικό χαρακτήρα, ενώ δεν ήταν σπάνιες και οι εναντίον τους λαϊκές εξεγέρσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές που υπήρχε μια ιδιαίτερα θερμή λατρεία μιας τοπικής θεότητας, όπως του Μαρνά στη Γάζα. 
Η τελευταία γνωστή λαϊκή εξέγερση εναντίον των χριστιανών έγινε στην Αλεξάνδρεια λίγο πριν τον Δέκιο, που ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας που επισήμως δίωξε τους χριστιανούς.
Ο Δέκιος ανέλαβε την εξουσία σε μια τραγική για την αυτοκρατορία περίοδο λόγω πολιτικού χάους και βαρβαρικών εισβολών. Το διάταγμα που εξέδωσε υποχρέωνε τους πάντες στην αυτοκρατορία εντός ορισμένης προθεσμίας να θυσιάσουν στους θεούς. Προέβλεψε μάλιστα και την έκδοση σχετικού πιστοποιητικού ώστε να μην υπάρξουν "διαρροές". 
Ουσιαστικά ζητούσε μια τυπική πράξη εξωτερικής συμμόρφωσης, που έμμεσα πλην σαφώς στρεφόταν κατά των χριστιανών, χωρίς όμως να συνοδεύεται από άλλους περιορισμούς της χριστιανικής λατρείας. Η ποινή της άρνησης έφτανε μέχρι τη θανατική καταδίκη.
Είναι σίγουρο πως το συγκεκριμένο διάταγμα δεν εφαρμόστηκε με απόλυτη αυστηρότητα σε όλη τη ρωμαϊκή επικράτεια. Χιλιάδες χριστιανοί αποστάτησαν, πολλοί εξαγόρασαν το σχετικό πιστοποιητικό χωρίς να θυσιάσουν και κάποιος αριθμός κρύφτηκε ή αρνήθηκε να συμμορφωθεί, εκ των οποίων σχετικά λίγοι εκτελέστηκαν. Εννοείται πως ο πραγματικός αριθμός των "μαρτύρων" δεν έχει καμία σχέση με τους χριστιανικούς ισχυρισμούς. Σίγουρα δεν υπερέβησαν τις μερικές εκατοντάδες. Άλλωστε δε διήρκεσε πάνω από ένα έτος...
Ο επόμενος αυτοκρατορικός διωγμός ήταν επί Βαλεριανού την περίοδο 257-259. Ήταν η πρώτη επέμβαση της Διοίκησης στην άσκηση της χριστιανικής λατρείας, αφού επέτρεπε μεν την άσκησή της ιδιωτικά, όχι όμως και δημόσια. Επιπλέον όλος ο ανώτερος κλήρος των χριστιανών (και σίγουρα όχι οι απλοί πιστοί) υποχρεώθηκε να θυσιάσει στους θεούς με απειλή εξορίας. 
Το 258 τα μέτρα έγιναν πιο σκληρά, αφού η προβλεπόμενη ποινή ήταν η θανάτωση. Οι χριστιανοί της ανώτερης κοινωνικής τάξης (συγκλητικοί και ιππείς) έχαναν τα αξιώματα και τις περιουσίες τους, κι αν επέμεναν εκτελούνταν. Και οι μη στρατιωτικοί δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αποκήρυσσαν τον χριστιανισμό αλυσοδένονταν και στέλνονταν για αναγκαστική εργασία στα βασιλικά κτήματα. 
Ο διωγμός καταλάγιασε το 259 και έναν χρόνο αργότερα ο Βαλεριανός ηττήθηκε και αιχμαλωτίστηκε απ’ τους Πέρσες που τον κράτησαν φυλακισμένο μέχρι τον θάνατό του.
Εδώ να κάνουμε μια μικρή επισήμανση. Ο Δέκιος θανατώθηκε το 251 στα σύνορα του Δούναβη κατά τη διάρκεια πολεμικής εκστρατείας. Σχεδόν παρόμοια τύχη είχε κι ο Βαλεριανός κι ο Ιουλιανός αργότερα. 
Τυχαίο; Βέβαια, οι Χριστιανοί το απέδωσαν στη "Θεία Δίκη". Αλλά μάλλον ήταν "χριστιανικός δάκτυλος"...

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

άκουσα έναν χριστιανό να φωνάζει και δεν το φώναξε μια , δεν το φώναξε δυο, 3 φορές το φώναξε αλλά ο Θεός τον εγκατέλειψε και μετά o χριστιανός έγραψε σε εναν τοίχο θεέ μου εσυ θα με πεθάνεις, αλλά δεν το έγραψε στα ελληνικά το έγραψε σε Greeklish και διαβαζόταν σαν thee mou esi tha me mpethanis. ο θεός τελικά δεν τον εγκατέλειψε ποτέ όμως ο χριστιανός δεν το ήξερε. Τώρα που το κατάλαβε -του πήρε πολλά χρόνια να το καταλάβει- φωνάζει ότι θέλει να του σπάσει το κεφάλι αν και τον αγαπάει πολύ

Ανώνυμος είπε...

Ηλί, Ηλί, λαμά σαβαχθανί; αυτό φώναζε συνέχεια

Ασκαρδαμυκτί είπε...

δηλαδή δεν ισχύει πως θα μας πεθάνουν οι
γυναίκες? Εσύ τώρα ανατρέπεις όλα τα δεδομένα...

Ανώνυμος είπε...

ισχύει αχαχαχ νιώθω όμως ότι έχουν ανατραπεί τα δικά μου δεδομένα από τότε που αντιλήφθηκα τον Θεό. Αυτό που πίστευα πριν ήταν λάθος; Συζητάμε συχνά με τον φίλο μου τον Ηλία και μου λέει ότι ο Ιησούς επιστρέφει μετά θάνατον, υποστηρίζει ότι υπήρχε, υπάρχει και επιστρέφει ο Ιησούς
και συναντιέται ξανά με τους μαθητές του. Από τότε που αντιλήφθηκα τον θεό νιώθω μπερδεμένος, γιατί ο Ηλίας έχει το χάρισμα να σε πείθει και μόνο με την φωνή του ενώ ο Θεός δεν έχει φωνή κι αν έχει φωνή γιατί εγώ άκουγα μόνο την φωνή του Ηλία; γιατί ο Ηλίας έχει το χάρισμα να σε πείθει και μόνο με την φωνή του. Όμως τώρα νιώθω σαν να έχει βουλώσει το αυτί μου από την φωνή του Θεού που φωνάζει μέσα στο αυτί μου το ζώον αχαχαχ Ευτυχώς το αυτί έχει την ιδιότητα του αυτοκαθαρισμού.

Ανώνυμος είπε...

Φαντάσου ότι έχει τόσο πειθώ που έγραψα δυο φορές, για τον Ηλία που έχει το χάρισμα να πείθει και μόνο με την φωνή του. αχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Θα εμπιστευτώ τον Θεό, πίστευε και μη ερεύνα λένε. ο Ηλίας λέει οτι η φράση Πίστευε και μη Ερεύνα δεν υπάρχει αυτούσια ούτε στα Ευαγγέλια ούτε στην Παλαιά Διαθήκη ούτε σε κάποιο Πατερικό ή άλλο εκκλησιαστικό κείμενο. Έχει blog και ο Ηλίας με ίδια θεματολογία!

Ψονθομφανήχ είπε...

αν και κανονικά θα έπρεπε να σου πω... κι εσύ κι ο ηλίας-γρύλος σου,
θα δείξω επίπεδο και θα σου ζητήσω να μας πεις το βλογ του Ηλία

Ανώνυμος είπε...

αχαχαχ Η Ζωή είμαι, ήθελα να διασκεδάσω <3 θα σε πάρω τηλέφωνο όταν είναι! Θα σου στείλω και την διεύθυνση μου όταν βρω σπίτι, είμαι σε αναζήτηση δουλειάς και σπιτιού! <3 Σ'αγαπώ <3 Για όσους δεν με ξέρουν, είμαι η Ζωή και πάντα ήμουν αναγνώστης στα blogs του Ασκαρδαμυκτί ως ανώνυμος. Ο ποιο όμορφος άντρας των blogs κορίτσια!

Ανώνυμος είπε...

Ξέρω τις παλιές ιστορίες και τις χρησιμοποίησα. Αυτές τις ιστορίες που συζητάμε και μας αφήνουν ενα χαμόγελο στα χείλι μας. Σε φιλώ.

Ανώνυμος είπε...

χείλι, χείλια. Όπως θέλεις πες το αχαχχαχ

Ανώνυμος είπε...

υγ Ανυπομονώ να συναντηθούμε, να πιούμε καφέ ποτό οτι θέλεις. Δεν βιαζόμαστε, άσε τις στιγμές της συνάντησης να μας πουν ότι είναι να μας πουν. και <3 σ'αγαπώ <3

Ζωή

Ψονθομφανήχ είπε...

Δεν θυμάμαι καμία Ζωή! Κι αν δεν κάνω λάθος
το Ζωή είναι γυναικείο όνομα. Άρα θα ήσουν
αναγνώστρια κι όχι αναγνώστης.
Να με συμπαθάς, αλλά δεν ανυπομονώ και τόσο
να συναντηθούμε...

Ανώνυμος είπε...

Δεν ανυπομονείς γιατί δεν με ξέρεις αχαχαχ Σε λίγο το σκάω απο την κλινική αχααχ μπου...αχαχαχ

Ανώνυμος είπε...

Τι επιμονη ομως κι αυτη να διαταζουν τις θυσιες στους θεους! Πως θα ελυνε αυτο τα πολιτικα προβληματα της αυτοκρατοριας;