Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Δεν υπάρχουν "καλοί" και "κακοί" άνθρωποι!

Υπάρχει μια ιστορία με τον Βούδα που θα την αναφέρω πολύ συνοπτικά:
Σε μια απομακρυσμένη περιοχή κατοικούσε ένας στυγνός εγκληματίας που σκότωνε όποιον άνθρωπο περνούσε απ’ τα μέρη του. Ακόμα και η μάνα του δεν τολμούσε να πλησιάσει. Οι τοπικές αρχές είχαν βάλει προειδοποιητικές πινακίδες ώστε οι ταξιδιώτες να αποφεύγουν το συγκεκριμένο πέρασμα.
Κάποια μέρα έφτασε στα μέρη εκείνα κι ο Βούδας με τη συνοδεία του. Είχε προγραμματίσει να περάσει απ’ την επικίνδυνη ζώνη και δεν δεχόταν ν’ αλλάξει πορεία.
Όταν, λοιπόν, συναντάει τον σίριαλ κίλερ τον πείθει μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία όχι μόνο να σταματήσει τα εγκλήματά του αλλά και να αφιερωθεί στην εξυπηρέτηση των συνανθρώπων του.
Φυσικό ήταν οι μαθητές του Βούδα ν’ αναρωτιούνται πώς τα κατάφερε. Κι εκείνος τους απάντησε: "Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι. Είναι απλά ζήτημα μεταμόρφωσης της ενέργειας"!
Η άποψη αυτή είναι πολύ σωστή και, πλέον, επιστημονικά τεκμηριωμένη. 
Υπάρχει πολύ ενέργεια αποθηκευμένη μέσα στο σώμα μας. Που αναζητά απεγνωσμένα να εξωτερικευτεί. Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι. 
Κανένας άνθρωπος δεν είναι ούτε άγιος ούτε αμαρτωλός. Απλά, οι πρώτοι ξέρουν τον τρόπο, ή οι συγκυρίες συμβάλλουν, ώστε να αποδεσμεύσουν την ενέργειά τους δημιουργικά. Ενώ οι δεύτεροι έχουν την ατυχία να την εκδηλώνουν καταστροφικά!

2 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Πολύ ενδιαφέρον! Θα ήθελα μια πιο επιστημονική ματιά επάνω στο θέμα..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Προσωπικά δεν μπορώ να δώσω τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη.
Δεν ξέρω καν αν υπάρχει.
Αλλά εμπειρικά είναι σχεδόν διαπιστωμένο.
Άλλωστε έτσι δεν εξελίσσεται και η επιστήμη?
Ξεκινάμε από εμπειρικές διαπιστώσεις και προχωράμε
στην έρευνα, τον πειραματισμό και την τεκμηρίωση