Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Γνωριμία με το Ισλάμ (ΚΔ') - Αιρέσεις του Ισλάμ

Χαριζίτες: Είναι ένα παράδοξο μείγμα πουριτανικής αυστηρότητας και φιλελεύθερου πνεύματος. Αποκλειστικός διαιτητής των ανθρωπίνων πραγμάτων είναι ο Θεός. Ακόμα και ένας νέγρος δικαιούται να εκλεγεί ηγέτης της μουσουλμανικής αδελφότητας, αρκεί να έχει τα αναγκαία προσόντα. Ηθικώς είναι αυστηρότατοι. Δεν είναι αρκετή η προ της προσευχής νίψη του σώματος. Η καθαρότητα καταστρέφεται απ’ το ψεύδος, τη διαβολή και την κακολογία. Άπιστος θεωρείται και όποιος αρνείται να πολεμήσει άδικους κυβερνήτες. Μεγαλύτερη απήχηση είχε η αίρεση στους Βέρβερους της Β. Αφρικής.

Ουαχαμπίτες: Θεωρούνται παραφυάδα των Χαριζιτών, αλλά απομακρύνθηκαν απ’ τις φιλελεύθερες θέσεις εκείνων. Έχουν στον έλεγχό τους τη Σαουδική Αραβία και τους εκεί ιερούς τόπους του Ισλάμ. Είναι εχθροί κάθε νεωτερισμού, ζουν βίο αυστηρό και λιτό, η ενδυμασία τους είναι απέριττη, αποφεύγουν τη μουσική, το κάπνισμα, ακόμα και το σκάκι. Θεωρούν τους εαυτούς τους ως "μόνους γνήσιους μουσουλμάνους" και πρωτοστατούν στο σύγχρονο τζιχάντ.

Μουταζίλα: Είναι μια κίνηση περισσότερο φιλοσοφική. Θεωρούνται "νεωτεριστές". Δεν δέχονταν τον απόλυτο προορισμό (κισμέτ) ούτε την αιωνιότητα του Κορανίου. Γενικά απέρριπταν την παράδοση και τα αυστηρά δόγματα.

Μουρζίτες: Το όνομά τους σημαίνει "αναβάλλοντες". γιατί αποφεύγουν οποιαδήποτε κρίση εις βάρος των συνανθρώπων τους, αλλά την αναβάλλουν για την έσχατη ημέρα. Είναι επιεικείς προς κάθε κατεύθυνση, αρνούνται να μετέχουν σε πολέμους. Το μόνο ασυγχώρητο αμάρτημα είναι ο πολυθεϊσμός. όλα τα υπόλοιπα επαφίενται στην ευσπλαχνία του Θεού.

Αχμαντίγια: Είναι η νεώτερη μουσουλμανική αίρεση με αφετηρία το Παντζάμπ του σημερινού Πακιστάν. Εκεί περί το 1890 ο ιδρυτής της Αχμάντ υποστήριξε πως είναι ο Μεσσίας και αργότερα πως είναι μετενσάρκωση του Βισνού. Θεωρούν πως ο Ιησούς πέθανε όπως και οι άλλοι προφήτες και δεν αναλήφθηκε στους ουρανούς. Η περίοδος του Ιερού Πολέμου έχει παρέλθει, ο Άδης δεν είναι αιώνιος και η αποστασία δεν τιμωρείται με θάνατο. Αναπτύσσει πολύ έντονη ιεραποστολική δράση σε όλο τον κόσμο.

4 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Τελικά οι "αιρέσεις" είναι πιο συμπαθείς από τις "επίσημες" εκδοχές της ίδιας θρησκείας!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Nομίζω πως έχεις δίκιο:
οι αιρέσεις δεν έχουν την ξινίλα της επισημότητας

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Δεν είναι θέμα "επισημότητας".
Οι αιρέσεις ήταν μια προσπάθεια "επανάστασης" και αποτίναξης του δογματικού ζυγού του επίσημου θρησκευτικού οργανισμού, ο οποίος σημειωτέον ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ!! Δεν υφίστατο εξαρχής..
Θυμήσου πώς ξεκίνησε η χριστιανοσύνη! Τα περί "Ορθοδοξίας" είναι μύθος! Ο καθένας πίστευε οτιδήποτε ήθελε μέχρι το 325, την Α' Οικουμενική Σύνοδο, για τη φύση του Χριστού, για το τι ήρθε να κάνει στον κόσμο, την Ευαγγελική ιστορία και άλλα πολλά... Αυτό που ξέρουμε ως "ορθό δόγμα" αποφασίστηκε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, για πολιτικούς λόγους! Τα περί "ομοουσίου" με τον Θεό- Πατέρα και το δόγμα ότι ο Ιησούς ήταν Θεός εξυπηρετούσαν πιο άνετα τον δεσποτισμό! Αλλά οι "αιρέσεις" -που αίρεση στα αρχαία ελληνικά σημαίνει "γνώμη", οπότε θα χρησιμοποιώ τη λέξη γνώμη από δω και πέρα-, οι διαφορετικές γνώμες δεν μπόρεσαν να κατασταλλούν, είτε άρεσε είτε όχι στους παπάδες του δεσποτισμού! Μόνο στο Μεσαίωνα, που η Εκκλησία είχε επιβάλλει ένα καθεστώς φόβου και τρομοκρατίας, ήταν αυτό εφικτό, ως ένα σημείο.. Από εκεί και πέρα, με τη σταδιακή απελευθέρωση από την αυστηρή θεοκρατία ξεπήδησαν και οι παλιές και καινούργιες "αιρέσεις"!! Φαντάσου ότι οι "Μάρτυρες του Ιεχωβά", τα πιστεύω τους, είναι πολύ παλιότερη ιστορία απ' όσο νομίζεις!! Άνθρωποι με παρόμοιες απόψεις είχαν εμφανιστεί από τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού, πριν τους εξαφανίσει ο Κωστάκης!! Ένα απλό παράδειγμα: υπήρχαν τρεις σχολές χριστιανικής σκέψης, σχετικά με την κατάληξη της ανθρώπινης ψυχής, αναλόγως των πράξεών της. Αντιοχειανή, Αλεξανδρινή και Βόρειας Αφρικής. Η Αλεξανδρινή πίστευε στην Αποκατάσταση των Πάντων, η Αντιοχειανή στον οριστικό εκμηδενισμό των αμαρτωλών και της Βόρειας Αφρικής (Αυγουστίνου) στα αιώνια βασανιστήρια! Μιλάμε για το έτος 250 μ.Χ. τώρα... Για πολιτικούς λόγους επιβλήθηκε η ερμηνεία του Αυγουστίνου ως "ορθή" κι έτσι ως τα σήμερα οι καλοί χριστιανοί πιστεύουν ότι ο Θεός τους είναι μεν Αγάπη, αλλά οφείλει να καίει αιώνια τους εχθρούς Του στην κόλαση!! Εγώ θα σταθώ στην Αντιοχειανή σχολή! Πιστεύαν στον εκμηδενισμό. Το ίδιο που πιστεύουν και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά! Για να μην πάμε στις θεωρίες περί "χιλιετούς βασιλείας" που συναντώνται κι αυτές πολύ πρόωρα....
Κατάλαβες φίλε μου; Χρόνια ολόκληρα, αιώνες, το δόγμα του Κωνσταντίνου πληρώνουμε στο πετσί μας!!! 1000 χρόνια καθυστέρησης της επιστημονικής πρόοδου για να "εμπεδωθούν" στα μυαλά των ανθρώπων τα φληναφήματα και οι παρλαπίπες του Κωστάκη!
Θα ήταν για γέλια η υπόθεση, εάν δεν ήταν για κλάματα!!
Μαύρο δάκρυ....

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Για περισσότερες πληροφορίες διάβασε τα παρακάτω άρθρα: http://www.tentmaker.org/greek_articles/apokatastasis/greekhistoryindex.htm