Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Το μυστήριο του Ιησού (Κ’ - Αναλήφθηκε ο Ιησούς; Πήγαν φροντιστήρια οι Απόστολοι;)

Η περιγραφή της υποτιθέμενης "Ανάληψης" του Ιησού βρίσκεται σε δυο σημεία της "Αγίας Γραφής":
α) στη μεταγενέστερη προσθήκη του κατά Μάρκον ευαγγελίου, άρα δεν πιάνεται, και
β) στο ευαγγέλιο του Λουκά και στις Πράξεις, που επίσης έγραψε ο Λουκάς.
Άρα βασίζεται στη μαρτυρία ενός και μόνο προσώπου, που δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας αλλά βασίστηκε στη μαρτυρία του Παύλου, που επίσης δεν ήταν αυτόπτης!
Τι να πει κανείς...
Πάντως, κι ο Λουκάς αυτοδιαψεύδεται: ενώ στο Ευαγγέλιό του τοποθετεί χρονικά την Ανάληψη την ίδια μέρα της Αναστάσεως, στις Πράξεις τη "σπρώχνει" σαράντα μέρες αργότερα.
Στις Πράξεις, η Ανάληψη συνοδεύεται από μια ταυτόχρονη κάθοδο του Αγίου Πνεύματος. Το φαινόμενο ήταν οπτικοακουστικό: αφενός ακούστηκε ήχος απ’ τον ουρανό, σαν ισχυρός άνεμος, ένα βουητό δηλαδή, και αφετέρου κάτι σαν πύρινες γλώσσες έκατσαν πάνω στα κεφάλια των μαθητών.
Κι εδώ διακρίνουμε μια αντίφαση, καθώς στη βάπτιση του Ιησού το Πνεύμα είχε τη μορφή περιστεριού κι όχι πύρινης γλώσσας...
Επίσης, στην περίπτωση του Ιησού δεν είχε μορφωτικές συνέπειες, καθώς ο Ιησούς μόνο αραμαϊκά μιλούσε τόσο πριν όσο και μετά την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος. Αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί "αδικημένος" ο Ιησούς, γιατί, ως γνωστόν, στο Άγιο Πνεύμα οφείλει τη γέννησή του...
Οι μαθητές όμως, με την επιφοίτηση του Πνεύματος, άρχισαν να μιλάνε όλες τις γλώσσες του κόσμου. 
Βέβαια, αυτό το ισχυρίζεται η εκκλησία, γιατί οι τότε αυτόπτες μάρτυρες, όπως και οι Γραφές το ομολογούν, δεν τσίμπησαν και κατάλαβαν πως οι Απόστολοι είχαν πιει λίγο κρασάκι παραπάνω!
Οι λεγόμενοι "Πεντηκοστιανοί" δίνουν μεγάλη σημασία στο φαινόμενο της γλωσσολαλιάς. 
Όποιος έχει παρευρεθεί στις συναθροίσεις τους θα έχει τύχει σε περιπτώσεις που άτομα πέφτουν σε έκσταση και βγάζουν διάφορους ακατάληπτους ήχους που μοιάζουν με γλώσσα αλλά δεν είναι γλώσσα. Κι ακούς τους άλλους τριγύρω να βεβαιώνουν πως η γλώσσα αυτή είναι "αραβικά" ή "κινέζικα". Μιλάμε για τεράστια γελοιότητα...
Όσο για το "Άγιο Πνεύμα"... είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία. Επί αιώνες οι καλόγεροι, οι παπάδες, οι δεσποτάδες κι οι ελαφρόμυαλοι πιστοί τσακωνόντουσαν αν είναι "Θεός", αν εκπορεύεται μόνο απ΄τον Πατέρα ή κι απ’ τον Υιό και χίλιες δυο άλλες ανοησίες.
Ευτυχώς σήμερα η Εκκλησία έχει αντιληφθεί πόσο αναχρονιστικά και βλακώδη είν’ όλ’ αυτά, και το σταμάτησε το σήριαλ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: