Και σοφός να μην είσαι καταλαβαίνεις πώς δημιουργήθηκαν οι θρησκείες.
Ο πρωτόγονος άνθρωπος όταν έβγαινε το πρωί απ' τη σπηλιά του για να κυνηγήσει, δεν ήξερε ούτε αν θα βρει τροφή ούτε αν θα γυρίσει ζωντανός.
Αναγκάστηκε έτσι ν' "ανακαλύψει" μια "ανώτερη δύναμη" που, με ορισμένες τελετές και προσφορές, θα την έκανε σύμμαχό του στον σκληρό καθημερινό αγώνα για επιβίωση...
Πρώτη μορφή θρησκείας ήταν η μαγεία. Και σε όλες τις επόμενες θρησκείες κυριαρχεί το μαγικό στοιχείο.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ακόμα και στο σύγχρονο χριστιανισμό έχει παραμεριστεί κάθε ενδιαφέρον για τα θεολογικά ή τα δογματικά ζητήματα και "όλα τα λεφτά" είναι στα μαγικά: θαυματουργά αντικείμενα και εικόνες, τάματα, προφητείες, αγιασμένα νερά, τίμια ξύλα και λείψανα...
Ένα απ' τα μεγαλύτερα προβλήματα των μονοθεϊστικών θρησκειών είναι η ερμηνεία του κακού. Ένας τέλειος και πανάγαθος Θεός δεν είναι δυνατόν να έφτιαξε αυτόν τον φριχτό κόσμο που βλέπουμε γύρω μας.
Οι χριστιανοί θεολόγοι νομίζουν πως τη βρήκαν τη λύση: ο Θεός τα έφτιαξε όλα τέλεια και τον άνθρωπο ελεύθερο. Ο άνθρωπος όμως, κάνοντας λάθος επιλογές, προκαλεί τον πόνο και τη δυστυχία που μας περιτριγυρίζει.
Προσωπικά ακόμα ψάχνω να βρω τι ακριβώς λάθος έκαναν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που σκοτώνονται στους πολέμους ή από φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί τα τσουνάμι κ.λπ.
Κι αναρωτιέμαι αν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει πως τα παιδάκια που πεθαίνουν από πείνα στην Αφρική και στην Ασία έκαναν "κακή χρήση της ελευθερίας" τους...
Ας μην κουραζόμαστε με άλλα παραδείγματα (υπάρχουν χιλιάδες!).
Είναι προφανές πως οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται ψυχολογικά ένα ανώτερο στήριγμα, ένα πλασέμπο, μια τελευταία ελπίδα.
Και για να το αποκτήσουν είναι πρόθυμοι να καταπιούν αμάσητους όλους τους παραλογισμούς των θρησκειών...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου