Στη Μονή Γρηγορίου, κι όχι μόνο, πηγαίνουν αρκετοί τοξικομανείς για να βρουν κάποια λύση στο πρόβλημά τους. Το μοναστήρι αυτό τρέφει μια ιδιαίτερη στοργή για τους ανθρώπους του περιθωρίου, και μπράβο της.
Πριν από καμιά 50ριά χρόνια λένε πως τα σκήπτρα της ομοφυλοφιλίας στον Άθω κατείχε η Μονή Σταυρονικήτα. Λίγο αργότερα τη διαδέχθηκε η Μονή Παντοκράτορος. Αλλά στις μέρες μας το φαινόμενο αυτό στις οργανωμένες μονές έχει περιοριστεί σημαντικά. Πάλι καλά...
Σήμερα ανέβηκα στην κορυφή του Άθω.
Ο Όλυμπος, αντίθετα, έχει πολλές κορφές. Έτσι άρμοζε σ' ένα βουνό με πολλούς θεούς.
Το δωδεκάθεο είχε 6 θεούς και 6 θεές. Απόλυτη ισότητα. Αλλά οι μισές θεές (Αθηνά, Άρτεμις και Εστία) ήταν μιξοπαρθένες...
Οι Ολύμπιοι θεοί ποτέ δεν ισχυρίστηκαν πως δημιούργησαν τον κόσμο. Τον παρέλαβαν όπως ήταν και δεν προσπάθησαν να τον αλλάξουν. Και, φυσικά, δεν απαιτούσαν απ' τους ανθρώπους κανενός είδους εγκράτεια, νηστεία, ξηροφαγία, αγαμία, χαμαικοιτία, αυτοταλαιπωρία...
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υπάρχει ένα κατακρεουργημένο άγαλμα της Αφροδίτης του 2ου μ.Χ. αιώνα. Είναι προφανής η κακοποίησή του απ' τις ορδές των φανατικών χριστιανών. Έχει δεχτεί άπειρα χτυπήματα από σιδερένιο εργαλείο. Τα πλήγματα εντοπίζονται στα βυζιά, στους γλουτούς και στο αιδοίο!
Σπάνια να βρεθεί αντρικό άγαλμα αρχαίου κούρου ή θεού που να μην του λείπουν τα γεννητικά όργανα!
Οι χριστιανοί μπορεί να ένιωθαν φρίκη στη θέα των αντρικών οργάνων, αλλά οι αρχαίοι ήταν τελείως ακομπλεξάριστοι και κουλ!
Οι φαλλοί θεωρούνταν σύμβολα γονιμότητας και τύχης. Οι "ερμαϊκές στήλες", που στόλιζαν τις πλατείες και τους δρόμους, είχαν πάντα έναν ανάγλυφο φαλλό. Τον έβλεπαν οι χριστιανοί και δαιμονίζονταν!
Στη Μεγίστη Λαύρα οι πιστοί κοινωνούν από ένα δισκοπότηρο που γράφει "Φωκάς έδωκεν". Λένε πως χρονολογείται απ' τον 10ο αιώνα και πως είναι προσφορά του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά.
Ένας μοναχός εκφράζει το θαυμασμό του για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Κι απαξιώνει την ελληνική αρχαιότητα που "ήταν ανίκανη να δημιουργήσει ένα κράτος"!
Του λέω πως ο Φωκάς κι ο ανιψιός του Τσιμισκής ήταν Αρμένιοι κι όχι Έλληνες!
Τώρα είναι σειρά του να σοκαριστεί...
(Τέλος)
20 σχόλια:
Βλέπω πως κρέμεσαι σε μια κατάσταση ανισσοροπίας μεταξύ του εθνικού ελληνισμού και του χριστιανισμού. Λοιπόν , ναι υπάρχουν διαφορές. Καλά έκαναν οι Χριστιανοί και διέλυαν τα αγάλματα. Σιγά μη κλάψω , επειδή κάποιο ανήθικοι και ακόλαστοι αρχαίοι είχαν καύλες και φτιαχνόνουσαν με ψεύτικα βυζιά , κώλους και καυλιά. Ας σοβαρευτούμε λίγο. Ειδάλλως μέχρι σήμερα θα προχωρούσες στους δρόμους και θα έβλεπες γυναίκες να κάνουν στριπτίζ.
Το ότι ο Φωκάς δεν ήταν Έλληνας δε μας πειράζει καθόλου. Δε μας ενοχλεί. Και τι έγινε δηλαδή; Μη προσπαθε΄ςι αν συνδέσεις την αγνή χριστιανική πίστη με εθνικιστικε΄ς φανφάρες. Μόνο οι αμόρφωτοι και όσοι δεν έχουν νιώσει την πίστη τα κάνουν αυτά. Οι πραγματικοί Χριστιανοί δεν είναι εθνικιστές. Επομένως ξεκαθάρισε κάποια πράγματα στο νου σου. Ο χριστιανισμός δεν είναι εθνική ή πολιτική ιδεολογία σαν τον Ελληνισμό. Ο Χριστιανισμός λέει να αγαπάς αλλήλους(πάντες δηλαδή) να αγαπάς τον εχθρο σου και αυτόν που σε διώκει. Είναι εκ Θεού. Δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Αν μου βρεις έστω μία άλλη θρησκεία ή ιδεολογία που να λέει κάτι τέτοιο , τότε το συζητάμε.
Όσο για την ελληνική αρχαιότητα πολύ καλά σου τα είπε ο μοναχός. Από τότε ήταν ανίκανοι , εγωιστές , παγανιστές , άσχετοι και ποτισμένοι με διχόνοια οι Έλληνες. Οι Σπαρτιάτες πολεμούσαν με τους Αθηναίους , οι Μακεδόνες το ίδιο , οι Κορίνθιοι το ίδιο και πάει λέγοντας. Όλες οι πόλεις - κράτη , η μία εναντίον της άλλης. Η Ελλάδα όπως την ξέρουμε τώρα έχει περίπου 100 χρόνια ζωής. Η Θεσσαλονίκη ελευθερώθηκε το 1912. Επομένως πολύ σωστός ο μοναχός.
Πολλά θέματα θέτεις, και μεγάλα. Θέλουν ψάξιμο και απαντιώνται σιγά-σιγά.
Προς το παρόν περιορίζομαι επιγραμματικά σε ένα:
ο Χριστιανισμός δεν είναι μια "καινούργια" θρησκεία. Είναι ένα ανακάτεμμα όλων των θρησκειών και φιλοσοφιών που υπήρχαν στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια.
Το "αγαπάτε αλλήλους", με διαφορετικές παραλλαγές και διατυπώσεις υπάρχει στις περισσότερες θρησκείες τις Ανατολής (Ινδουισμό, Βουδισμό, Ιουδαϊσμό κλπ) καθώς και στις βασικές φιλοσοφικές σχολές, όπως στωικοί, επικούρειοι κλπ
Αυτή είναι η γνώμη σου η οποία δεν είαι επιστημονικά αποδεκτή. Αν θέλετε σαλάτα θρησκειών τότε υπάρχουν πολλές όπως αυτές που αναφέρατε. Ο Χριστός ήρθε , σταυρώθηκε , πέθανε , αναστήθηκε και τέλος. Όποιος θέλει πιστεύει , όποιος δε θέλει δε πιστεύει. Τα κείμενα υπάρχουν πάντως. Τώρα για σαλάτες και ανακατέμματα , αυτά τα ακούω βερεσέ και δε μου λένε τίποτα απολύτως. Ο Χριστιανισμός ήταν η νέα θρησκεία εκείνη την εποχή για αυτό και συκοφαντούνταν και διώκοταν με ασιχρό τρόπο. Με φυσικό επακόλουθο , το χριστιανικό τσουνάμι να ξεσπάσει στους ψευτοθεούς των παγανιστών και στα κούφια είδωλα. Απλά και ωραία.
Επίσης εγώ δεν ανέφερα μόνο το "αγαπάτε αλλήλους". Χαίρω πολύ χαιρόπουλος.
᾿Ηκούσατε ὅτι ἐρρέθη, ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου καὶ μισήσεις τὸν ἐχθρόν σου. ᾿Εγὼ δὲ λέγω ὑμῖν, ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν, εὐλογεῖτε τοὺς καταρωμένους ὑμᾶς, καλῶς ποιεῖτε τοῖς μισοῦσιν ὑμᾶς καὶ προσεύχεσθε ὑπὲρ τῶν ἐπηρεαζόντων ὑμᾶς καὶ διωκόντων ὑμᾶς.
Η θρησκειολογία (κι αυτή επιστήμη είναι) έχει λύσει το ζήτημα της ιστορικής προέλευσης και εξέλιξης του Χριστιανισμού. Είναι ένα καθαρό προϊον του συγκριτισμού που υπήρχε διάχυτος στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή.
Υπάρχουν δεκάδες σταυρωμένοι θεοί, με πιο οικείο σε μας τον Ορφέα. Κούγκλαρε ορφέας σταυρός και θα δεις το αρχαίο αγαλματίδιο...
ΌΛες οι ανατολικές θρησκείες δίδασκαν την αγάπη και την ειρήνη. Το ίδιο και οι φιλοσοφικές σχολές. Ο ιουδαϊσμός, ως πιο πρωτόγονη θρησκεία, περιόριζε την αγάπη στον "πλησίον". Αλλά και μεταξύ των ραβίνων υπήρχε πολλή κουβέντα για την έννοια της λέξης. Αν π.χ. περιλαμβάνει μόνο τον συγγενή, τον ομοεθνή ή κάθε άνθρωπο...
Την γνωρίζω τη θρησκειολογία. Μπορείτε να συνεχίσετε το δούλεμα όσο θέλετε.Το γνωρίζω το εικονίδιο το οποίο αναφέρεσαι. Δεν τα έχετε μάθει; Νομίζω έχει αποδειχτεί πλαστό και μεταγενέστερο. Για ψάξτε το λοιπόν , να μάθετε τι συμβαίνει.
Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω και ξαναβάζω τα χωρία του ευαγγελίου που δηλώνουν ξεκάθαρα για μια νέα μορφή αγάπης , η οποία ακόμη και μέχρι τις μέρες μας είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί στη πράξη. Για αυτό ο Χριστιανισμός θα είναι επίκαιρος εις τον αιώνα τον άπαντα. Γιατί είναι εκ Θεού και όχι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Τα ανθρώπινα κατασκευάσματα καταρρέουν. Μπορείς αν συνεχίσεις να κάνεις τον Κινέζο. Δε σου μίλησα απλά για αγάπη προς τον πλησίον. Αυτή είναι φαινομενική αγάπη και δε μου λέει και πολλά. Για τέτοια αγάπη σου μίλησα.
᾿Ηκούσατε ὅτι ἐρρέθη, ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου καὶ μισήσεις τὸν ἐχθρόν σου. ᾿Εγὼ δὲ λέγω ὑμῖν, ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν, εὐλογεῖτε τοὺς καταρωμένους ὑμᾶς, καλῶς ποιεῖτε τοῖς μισοῦσιν ὑμᾶς καὶ προσεύχεσθε ὑπὲρ τῶν ἐπηρεαζόντων ὑμᾶς καὶ διωκόντων ὑμᾶς.
Συγκρητισμός , εκείνη την εποχή υπήρχε στις παγανιστικές θεότητες με τους μύθους. Κάτι που μου φαίνεται απολύτως φυσιολογικό και λογικό , μιας και όλες ήταν στην ουσία ψεύτικες και εύκολα δέχονταν παραχαράξεις οι μύθοι τους.
Αν θέλετε να το συνεχίσουμε εγώ είμαι εδώ. Θα σας μιλάω πάντοτε με πηγές και όχι στο αέρα. Θα σας καταδείξω τους κανιβαλισμούς και τις ανθρωποθυσίες των εθνικών θρησκειών της εποχής με γραπτά εκείνης της εποχής. Αυτά άραγε τα παίρνει υπ΄όψιν της η θρησκειολογία; Δε νομίζω , γιατί αν τά΄παιρνε , δε θα κατέληγε στο επιπόλαιο συμπέρασμα ότι ο Χριστιανισμός είναι άλλη μία τυχαία θρησκεία της εποχής.
Μου αρέσει η διαλεκτική σας δεινότητα και προθυμία...
Οι ανθρωποθυσίες και ο κανιβαλισμός που αναφέρετε είναι αναπόσπαστα στοιχεία της ανθρώπινης ιστορίας. Και ως τρέτοια πέρασαν και στις ανθρώπινες θρησκείες. Η πρόοδος του πολιτισμού επέβαλε την σταδιακή κατάργησή τους, πολύ πριν την επικράτηση του χριστιανισμού. Παρ’ όλ’ αυτά, ήταν τόσο έντονη αυτή η παράδοση που εξακολουθεί να επιβιώνει και μέσα στο χριστιανισμό με συμβολικό τρόπο, όπως π.χ. η κοινωνία σώματος και αίματος θεού, μέσω του άρτου και οίνου...
Ο σταυρωμένος Ορφέας είναι αγαλματίδιο κι όχι εικονίδιο, βρίσκεται στο μουσείο της Γερμανίας και έχει αναμφισβήτητα χρονολογηθεί κάποιους αιώνες πρό χριστού. Γκουγκλάρετε και "σταυρωμένοι θεοί" και θα δείτε πλούτο...
Επίσης το συγκεκριμένο αγαλματίδιο χρονολογείται τελη 2ου αρχές 3ου αιώνα μ.Χ. Όπως σας είπα είναι αρκετά μεταγενέστερο του Χριστού.
ΠΛΑΣΤΟΣ Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ ΟΡΦΕΑΣ
«Στην κριτική του βιβλίου αυτού στο Gnomon 1935,476 ο Kern μετανιώνει και ισχυρίζεται πως έχει πειστεί από τα λεγόμενα των εμπειρογνωμόνων J.Reil και R. Zahn (Αγγελος, Arch f. Neatest. Zeitgesch. Und Kulturkunde, 1926, 62 κ.ε.) ότι ο ημιπολύτιμος λίθος με την επιγραφή ΟΡΦΕΟC ΒΑΚΚΙΚΟC είναι κίβδηλος»
https://fdathanasiou.wordpress.com/2013/04/22/%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%B5%CE%B1/
http://sternfels.blogspot.gr/2006/03/doubts-about-crucified-orpheus-amulet.html
Αυτό ακριβώς το αγαλματίδιο σας λέω και εγώ. Περιμένω να μου αναφέρετε μύθους , κείμενα που να αναφέρουν ότι ο τάδε θεός σταυρώθηκε. Για το Χριστό τα γνωρίζετε(;) , δε χρειάζετε ελπίζω να πω κάτι.
Κύριέ μου εγώ σας μιλώ για ανθρωποθυσίες την μετά Χριστόν εποχή. Απίστευτη δεισιδαιμονία και θυσίες από τους ειδωλολάτρες και τους παγανιστές. Μιλώ για την εποχή που επικράτησε ο Χριστιανισμός. Τρίτο και τέταρτο αιώνα. Και φυσικά επικράτησε γιατί ήταν η πιο λογική λατρεία. Για αυτό επικράτησε. Ούτε συγκρητισμός υπήρχε ούτε τίποτα. Ούτε επιβλήθηκε. Αυτά είναι παραχαράξεις της ιστορίας από συγκεκριμένα κέντρα που θέλουν να πλήξουν το Χριστιανισμό και συνάμα την αληθινή σωτηρία των ανθρώπων.
Ωραία , λοιπόν περνώ σε κείμενα από παγανιστές και χριστιανούς συγγραφείς του 3ου αιώνα και έπειτα που αναφέρουν κανιβαλισμούς και ανθρωποθυσίες.
Πορφύριος. Έργο : Περί της αποχής εμψύχων. Αυτός ο νεοπλατωνικός παγανιστής φιλόσοφος έγραψε ένα έργο κόλαφο πραγματικά για τις ανθρωποθυσίες μέχρι και την εποχή του , δηλαδή τον 3ο αιώνα μετά Χριστόν. Είναι στη κυριολεξία μια κραυγή αγωνάις που φωνάζει χανόμαστε , λόγω της απίστευτης δεισιδαιμονίας που είχαν περιέλθει οι παγανιστές. Στο έργο περιγράφει τις ανθρωποθυσίες μ τα ήθη και τα έθιμα , τις ζωοθυσέις όλων των λαών στην εποχή του. Πέθανε αρχές του 4ου αιώνος μ.Χ. Σας προτείνω να το αγοράσετε και να το διαβάσετε όλο. Μετά είμαι σίγουρος , πως έστω λίγο νοήμων άνθρωπος να είστε θα καταλάβετε απόλυτα γιατί επικράτησε ο Χριστιανισμός. Μιλάμε για εποχή δεισιδαιμονίας. Δεν ήταν όλα ρόδινα όπως ψευδώς θέλουν να περάσουν κάποιοι νέοι δήθεν ιστορικοί.
Το παρακάτω έχει γίνει σλόγκαν σε όλο το διαδίκτυο , αλλά προσωπικώς το θεωρώ τη λιγότερο σημαντική φράση από το έργο.
"Αφ' ου μέχρι του νυν ουκ εν Αρκαδία μόνον τοις Λυκαίοις, ούδ εν Καρχηδόνι τω Κρονω, κοινή πάντες ανθρωποθυτούσι, αλλά κατά περίοδον της του νομιμου χάριν μνήμης εμφύλιον αεί αίμα φαίνουσιν προς τους βωμούς, καίπερ τοις παρ αυτοίς οσίας εξειγούσης των Ιερών, τοις περιρραντηρίοις κηρύγματι, ει τις αίματος ανθρωπείου μεταίτιος"
Αυτά τα λέει παγανιστής επαναλαμβάνω, όχι χριστιανός. Δηλαδή μιλάμε για πολύ σημαντική και ρεαλιστική μαρτυρία. Γιατί αν το έλεγε χριστιανός , αμέσως θα έλεγαν όλοι ότι ο χριστιανός συκοφαντεί επειδή τον βολεύει. Όμως εφόσον αυτά τα μαρτυρεί παγανιστής , αυτό σημαίνει ότι και οι χριστιανοί ψέματα περί ανθρωποθυσιών δε λέγανε. Ελπίζω να κατανοείτε τι εννοώ.
Θέλουν να περάσουν στο κόσμο με συντονισμένες στημένες ενέργειες, ότι δήθεν οι κακοί χριστιανοί διέλυσαν την αρχαιότητα και τον ελληνισμό , αποκρύπτωντας παράλληλα επιμελώς όλα τα κακώς κείμενα της εποχής. Μη τσιμπατε αμάσητα.
Το βρήκα online το κείμενο μεταφρασμένο στα νέα ελληνικά.
http://issuu.com/partsunknown/docs/____________________________________ff3826b8c7c05b
"Παρ’ όλ’ αυτά, ήταν τόσο έντονη αυτή η παράδοση που εξακολουθεί να επιβιώνει και μέσα στο χριστιανισμό με συμβολικό τρόπο, όπως π.χ. η κοινωνία σώματος και αίματος θεού, μέσω του άρτου και οίνου..."
Εγώ σας αναφέρω ότι σκοτώνανε , ΘΥΣΙΑΖΑΝΕ ανθρώπους , βρέφη , ζώα δήθεν για το καλό των θεών. Και συγκρίνετε αυτό το πράγμα με την Θεία Ευχαριστία; Έλεος πια. Αυτό είναι παράνοια. Θέλετε να μιλάμε σοβαρά ή να δουλευόμαστε; Είναι σαν να πάτε σήεμρα το βράδυ στην Εκκλησία και να σφάξουν ένα βρέφος και να γεμίσει το ιερό με αίματα , οστά και σάρκα. Αυτό σας λέω γινόταν. Πόσο πιο εκφραστικά να σας το εξηγήσω;
Πορφύριος , έργο Περί της αποχής εμψύχων
«Εθύετο γαρ και εν Ρόδω μηνί Μεταγειτνιώνι έκτη ισταμένου, άνθρωπος τω Κρόνω. Ό δη επί πολύ κρατήσαν έθος, μετεβλήθη. Ένα γαρ των επί θανάτω δημοσία κατακριθέντων μέχρι με των Κρονίων συνείχον. Ενστάσης δε της εορτής προαγαγόντες τον άνθρωπον έξω των πυλών άντικρυς του Αριστοβούλης έδους, οίνω ποτίσαντες, έσφαττον.
Εν τη νυν Σαλαμίνι, πρότερον δε Κορωνίδι ονομαζομένη, μηνί κατά Κυπρίους Αφροδισίω, εθύετο άνθρωπος τη Αγραύλω τη Κέκροπος και νύμφης Αγραυλίδος. Και διέμενε το έθος άχρι των Διομήδους χρόνων. Είτα μετέβαλλεν, ώστε τω Διομήδει άνθρωπον θύεσθαι." "Ο δε σφαγιασόμενος υπό των εφήβων αγόμενος, τρις περιέθει τον βωμόν. Έπειτα ο ιερεύς λόγχη έπαιεν κατά του στομάχου και ούτως αυτόν επί την ---νηθείσαν πυράν ωλοκαύτιζεν. Τούτον τον θεσμόν, Δίφιλος ο της Κύπρου βασιλεύς κατέλυσε, κατά τους Σελεύκου χρόνους του θεολόγου γενόμενος.»
Είναι πάρα πολλά. Αν θέλετε διαβάζετε και κατανοείτε. Βάζω άλλες δύο πληροφορέις για ανθρωποθυσίες.
«Φύλαρχος δε κοινώς πάντας τους Έλληνας πριν επί πολεμίους εξιέναι ανθρωποκτονείν ιστορεί»
«Αλλ’ ετ και νυν τις αγνοεί κατά την μεγάλην πόλιν(Ρώμη) τη του Λατιαρίου Διός εορτή σφαζόμενον άνθρωπον;»
Ελπίζω να γίνονται κατανοητά τα αρχαία.
Αλλ΄ ετ και νυν = Ακόμα και τώρα(δηλαδή μετα τα μέσα του 3ου αιώνος , συγκεκριμένα προς τα τέλη του 3ου αιώνος μ.Χ.)
Παυσανίας (2ος αιώνας μ.Χ.) , Έργο Ελλάδος Περιήγησις
«Επί τούτου του βωμού τω Λυκαίω Διί θύουσιν εν απορρήτω· πολυπραγμονήσαι δε ου μοι τα ες την θυσίαν ηδύ ην, εχέτω δε ως έχει και ως έσχεν εξ αρχής»
Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;
Στην ουσία ο Πορφύριος επιβεβαιώνει πλήρως , περίπου έναν αιώνα μετά , τα γραφόμενα του Παυσανία.
Σας το ξαναλέω: οι ανθρωποθυσίες, ωμοφαγίες, ιερογαμίες κλπ ήταν πανάρχαιες θρησκευτικές τελετές, κοινές σε όλους τους λαούς. Σταδιακά εγκαταλείπονται. Στον ελλαδικό χώρο άρχισαν να υποχωρούν ραγδαία από τον 6ο π.Χ αιώνα.
Όταν διαμορφώθηκε ο Χριστιανισμός αυτού του είδους οι εκδηλώσεις του θρησκευτικού συναισθήματος είχαν ουσιαστικά εξαληφθεί. Γι’ αυτό και ο Χριστιανισμός δεν τις υιοθέτησε. Αντίθετα, ενσωμάτωσε πολλούς άλλους αρχαίους θρησκευτικούς μύθους, όπως π.χ. του πάσχοντος, θνήσκοντος και αναστάντος θεού...
Δε πειράζει. Κι εγώ σας ξαναλέω ότι ο παγανιστής Πορφύριος και δεκάδες άλλοι χριστιανοί συγγραφείς(που δεν αναφέρω γιατί θα τα θεωρήσετε συκοφαντίες) που έζησαν τον 3ο αιώνα μετά Χριστόν έχουν άλλη γνώμη από εσάς. Ο Χριστιανισμός δεν τις υιοθέτησε γιατί είναι η μόνη αληθινή και συνάμα λογική λατρεία του Θεού του ζώντος. Για αυτό και δικαίως , επάξια επικράτησε ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες βαρβαρικές, κανιβαλιστικές συνήθειες της εποχής που έπλαθαν μύθους και η μία επηρέαζε την άλλη. Όλα τα ψέματα κατέρρευσαν , η μόνη αλήθεια επικράτησε.
Δημοσίευση σχολίου