Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Αγιορείτικες αναμνήσεις (ΚΣΤ') - Κάρμινα μπουράνα αλά ελληνικά!

Λένε πως η Παναγία, όταν αποφάσισε να επισκεφτεί στην Κύπρο τον αναστημένο Λάζαρο, παρασύρθηκε απ' το κύμα και ξώκοιλε στον Άθω. Εκεί εντυπωσιάστηκε απ' το φυσικό κάλος κι αποφάσισε να το κάνει "περιβόλι" της!
Δεν την πιστεύω αυτή την εκδοχή.
Αν η Παναγία είχε φτάσει στον Άθω τον 1ο αιώνα μ.Χ. θα την είχαν υποδεχτεί εκατοντάδες αγάλματα των ολύμπιων θεών και δεκάδες ναοί τους. Οπότε μάλλον θα είχε αποκαρδιωθεί η μητέρα του Ιησού...
Σήμερα ο Άθως κυριεύεται τις νύχτες από φαντάσματα γυναικών και σατανικές ορδές που προσπαθούν να ξεμυαλίσουν τους μοναχούς. 
Ένας συνομήλικός μου καλόγερος εξομολογείται ανακουφισμένος: "Αδελφέ μου, πάλεψα 30 χρόνια με το δαίμονα της σαρκολατρίας. Κι επιτέλους, ο Θεός εισάκουσε τις προσευχές μου και με απάλλαξε απ' τα πεπυρωμένα βέλη του πονηρού"!
Τι να του πω του καημένου. Πως όλοι οι άντρες της ηλικίας μας παρουσιάζουν φυσιολογική κάμψη των ερωτικών τους ορέξεων? Προτιμώ να μη μιλήσω. Γιατί να του καταστρέψω τον μύθο?
Τα καλογέρια συνηθίζουν να κλαίνε. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Κάνω τη σκέψη πως ο μοναχισμός αποτελεί την ιδανική λύση για όσους δεν έχουν ούτε το κουράγιο να πεθάνουν ούτε τη θέληση να ζήσουν!
Το φαΐ είναι μέτριο, οι ώρες ορθοστασίας πολλές, οι νύχτες ταραγμένες...
Άλλοι καλογερεύουν για να ξεχάσουν, κι άλλοι για να ξεχαστούν! Ορισμένοι έχουν και γκόμενες στη Σαλονίκη. Τους βλέπεις συχνότερα στην πλατεία Αριστοτέλους παρά στο κελί τους...
Τ' αγιονορείτικα μοναστήρια διαθέτουν τεράστια ακίνητη περιουσία. Στις αρχές του 19ου αιώνα ο Νεόφυτος Δούκας αποκαλούσε τους καλόγερους "κηφήνες που τρέφονται απ' τον ιδρώτα των φτωχών που είναι βυθισμένοι στις δεισιδαιμονίες τους".
Στ' απομονωμένα κελιά οι μοναχοί συχνά-πυκνά το ρίχνουν έξω!
Μεθούν και τραγουδούν σκαρώνοντας αυτοσχέδια στιχάκια. Πρόκειται για καταπληκτικά δημοτικά άσματα. Ένα που άκουσα υμνεί την ικανότητα κάποιου καλόγερου που βρήκε τρόπο να μεταφέρει ένα βαρύ φορτίο με το ερεθισμένο όργανό του χρησιμοποιώντας για ρόδες τούς όρχεις του!
Ένα άλλο περιγράφει πώς ένας ασκητής οργώνει τη γη με το αλύγιστο πέος του...
Κάποιοι καλόγεροι που με φιλοξένησαν δεν χρησιμοποιούν στο φαγητό τους πιπέρι γιατί πιστεύουν πως "ανάβει τους πόθους". Αντίθετα, κάνουν κατάχρηση του σκόρδου γιατί "διώχνει τους βουρδούλακες", δηλαδή τους βρυκόλακες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: