Οι κλασσικοί Πατέρες του 4ου αιώνα απέβλεπαν στη ριζική αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων. Με βάση τον κοινωνισμό και όχι τον ατομισμό. Γι' αυτό προέβαλαν το ιδανικό της συνεχούς και ουσιαστικής ελεημοσύνης, της προσφοράς και του μοιράσματος των υλικών μας αγαθών με τους φτωχούς και αδύναμους.
Φυσικά, οι Πατερες δεν ήταν ανόητοι. Έβλεπαν στα πρόσωπα των ακροατών τους την απορία, την απροθυμία αλλά και την αρνητικότητα σε αυτή τη ριζοσπαστική πρόταση. Γι' αυτό και άρχιζαν τα "ιερά τεχνάσματα".
Με διάφορες λογικές ακροβασίες και επιχειρήματα προσπαθούσαν να πετύχουν "το καλύτερο δυνατό". Έτσι, ο Χρυσόστομος σε έναν λόγο του αντιλαμβάνεται την αγανάκτηση του ακροατηρίου και διευκρινίζει: "αυτά που σας είπα αφορούν τους τέλειους. Οι υπόλιποι δώστε έστω απ' το περίσευμά σας και με τον υπολογισμό ότι ο Θεός θα σας τα ανταποδώσει πολλαπλάσια"!
Σε άλλους λόγους του, προκειμένου να παρακινήσει τους πλούσιους να ανοίξουν τα πουγκιά, υιοθετεί πλήθος "ιερών τεχνασμάτων", που οι θεολόγοι τα αποκαλούν "ευσεβή ευρήματα".
Παρουσιάζει την Ελεημοσύνη σαν βασίλισσα που έχει μεγάλη παρρησία ενώπιον του Βασιλιά-Θεού. Άρα ό,τι του ζητήσει συνήθως γίνεται αποδεκτό.
Επίσης συγκρίνει την ελεημοσύνη με τις υπόλοιπες αρετές και, εντελώς αυθαίρετα, τη θεωρεί ανώτερη. Στη ίδια λογική κινείται και η άππψη ότι ο Θεός επέτρεψε να υπάρχουν φτωχοί ώστε να σώζονται οι πλούσιοι.
Βέβαια, οι άνθρωποι εκείνης της εποχής δεν ήταν και τόσο αφελείς όσο ίσως νομίζουμε. Ο Μ. Βασίλειος, π.χ., αντιμετώπισε το μεγάλο ερώτημα: Πώς θα είναι η κοινωνία όταν όλοι οι πλούσιοι μοιράσουν τις περιουσίες τους στους φτωχούς; Ποιος θα παράγει τα αγαθά. Μήπως εκεί που είχαμε 10 πλούσιους και 100 φτωχούς, τώρα θα έχουμε 110 φτωχούς;
Ο Μ. Βασίλειος αγνοούσε τα πορίσματα της σύγχρονης οικονομικής επιστήμης. Αλλά κατανοούσε εμπειρικά πως κάθε κοινωνία για να υπάρξει και να λειτουργήσει χρειάζεται ισχυρά υλικά κίνητρα, κάποιους να παράγουν και γενικά να τραβάνε μπροστά το κάρο.
Οπότε, για να αποφύγει το αδιέξοδο, ανακάλυψε το εξής "ιερό τέχνασμα": "Στα ερωτήματά σας δεν μπορώ να δώσω σαφή απάντηση. Αλλά εφόσον το ζητά ο ίδιος ο Θεός, οφείλουμε να υπακούσουμε. Εκείνος που νομοθέτησε το μοίρασμα της περιουσίας μας γνωρίζει και τον τρόπο να εναρμονιστεί ο ηθικός νόμος με αυτό που φαίνεται αδύνατο"!
Με άλλα λόγια... πέταξε την μπάλα στην εξέδρα...