Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Ερμηνεία Κυριακής Προσευχής (Ζ' - Χρειάζονται οι πειρασμοί!)

Ζ': Και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού".
Και η συγκεκριμένη προσευχή δημιουργεί εύλογες απορίες. Εδώ διαπιστώνουμε μια ακόμα εσωτερική αντίφαση των χριστιανικών γραφών. Γιατί στο Ευαγγέλιο του Μάρκου αναφέρεται πως το Πνεύμα οδήγησε τον Ιησού στην έρημο για να πειρασθεί. Γιατί, λοιπόν, εμείς να ζητάμε την αποφυγή των πειρασμών?
Ο Ιησούς στην έρημο ανταποκρίθηκε με επιτυχία στους πειρασμούς. Και μας έδωσε ένα καλό μάθημα για τον τρόπο που μπορούμε να τους υπερνικήσουμε. Για να μην υποκύψεις πρέπει να ξέρεις πώς να απαντήσεις. 
Οι Δυνάμεις του κακού δεν μπορούν να βλάψουν τον άνθρωπο αν αυτός δεν τους το επιτρέψει. Αν δεν αφήσει να εισχωρήσουν μέσα του. Αν αντισταθεί σθεναρά και δεν δώσει περιθώρια να τον σαγηνεύσουν. 
Ποιο είναι το δόλωμα των πειρασμών? Πως αν κάνεις αυτό που σου υποδεικνύουν, θα γίνεις πιο πλούσιος, πιο δυνατός, πιο ευτυχισμένος. Αν υποκύψεις καταστρέφεσαι. Αν αντισταθείς σώνεσαι.
Δεν είναι καθόλου απλό ούτε εύκολο να τα καταφέρεις. Πρέπει να μάθεις να λες "όχι"! Να πεις του Πειρασμού... "Αυτό που μου προτείνεις είναι ασφαλώς ελκυστικό και δελεαστικό. Αλλά δεν είναι για μένα. Εγώ θέλω να γίνω Σοφός, Υιός του Θεού, δεν θα παρασυρθώ".
Κανένας σοφός δεν αποφεύγει τους πειρασμούς. Αλλά τους χρησιμοποιεί για να αυξήσει την αυτοκυριαρχία του. Πάντα θα ζούμε δίπλα στο Κακό. Δεν γίνεται να το αποφύγουμε όσο κι αν παρακαλέσουμε τον Θεό. Το ζητούμενο είναι να μάθουμε να το παρατηρούμε προσεκτικά, και να αντιδρούμε ανάλογα και σωστά.
Προσωπικά έχω την εντύπωση πως το συγκεκριμένο χωρίο δεν το είπε ο Ιησούς αλλά το πρόσθεσαν αργότερα αμύητοι οπαδοί του...

2 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Απ' ότι βλέπω το γυρίζεις λίγο προς την αίρεση του Ρασπούτιν;;

Ψονθομφανήχ είπε...

Πάντα "αιρετικός" ήμουν.
Και οι αιρετικοί συνήθως όταν γερνάνε... ρασπουτίζουν!