Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Ερμηνεία Κυριακής Προσευχής (ΣΤ' - Ο Θεός δεν μας χρωστάει, δεν του χρωστάμε!)

 

ΣΤ': "Και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών"!
Σε απλή μετάφραση, το χωρίο λέει "Θεέ μας, απάλλαξέ μας από τα χρέη που έχουμε σε σένα όπως κι εμείς διαγράφουμε τα χρέη όσων μας χρωστάνε".
Έχω δυο σοβαρές επιφυλάξεις και γι' αυτή την προσευχή. Μία θεολογική και μία πρακτική.
Ξεκινάω από τη θεολογική. Νομίζω πως είναι μεγάλη μικρότητα να παριστάνουμε τον Θεό σαν δανειστή. Που μας ταράζει στα "πρέπει" και στα "απαγορεύεται" και καταγράφει στο τεφτέρι του κάθε δικιά μας παράβαση και μας περιμένει στη γωνία να μας τιμωρήσει.
Αυτή είναι μια πολύ παλιά και ξεπερασμένη αντίληψη περί Θείου. Δεν έχει καμία θέση στη σύγχρονη κοινωνία. Πλέον οι άνθρωποι είναι σαφώς πιο καλλιεργημένοι και εξελιγμένοι απ' τις μάζες των χωρικών που απευθυνόταν ο Ιησούς. Ο σημερινός άνθρωπος δεν συμβιβάζεται με έναν Θεό που τον τρομοκρατεί με κολάσεις, τον απειλεί με τιμωρίες και συναλλάσσεται στη λογική "δώσε μου να σου δώσω"!
Λοιπόν, τίποτα δεν χρωστάμε στο Θεό και τίποτα δεν μας χρωστάει. Όσοι επιθυμούν μια σχέση με το Θείο την οικοδομούν πλέον σε άλλη βάση. Πιο προσωπική, πιο πνευματική και πιο ανιδιοτελή. 
Φυσικά δεν αναφέρομαι στον "όχλο" των παραθρησκευτικών οργανώσεων ούτε στα "πρόβατα" των ενοριών μας. Πέρα από αυτούς  υπάρχει μια σιωπηρή πλειοψηφία, σκεπτόμενη και προβληματιζόμενη. Σε αυτή αναφέρομαι.
Κι ερχόμαστε στη δεύτερη, την πρακτική επιφύλαξή μου. Στον καθημερινό βίο οι άνθρωποι παραχωρούν κάτι δικό τους είτε δανείζοντας είτε χαρίζοντάς το. Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Αλίμονο αν τα μπερδέψουμε.
Αλλά τι μας λέει η προσευχή? Μας προτρέπει να μην δανείζουμε? Μόνο να χαρίζουμε? Φαντάζεστε πού θα οδηγούσε μια τέτοια νοοτροπία αν επικρατούσε? 
Να σας πω εγώ: στην εξαφάνιση κάθε συναλλαγής. Σιγά μη μας έπιανε όλους αγαπουλίαση κι αρχίζαμε να μοιράζουμε την περιουσία μας. Βρε τάξε μας παραδείσους, μοίρασέ μας όσες αφέσεις αμαρτιών θες, εμείς δεν πρόκειται ν' αρχίσουμε να χαρίζουμε αβέρτα. Αν ήταν θα το είχαμε κάνει 2.000 χρόνια που πέρασαν απ' την εποχή του Ιησού.
Νομίζω πως θα ήταν ειλικρινέστερη μια προσευχή του τύπου "Θεέ μας απάλλαξέ μας από κάθε ιδιοτέλεια"! Αν μας έκανε αυτή τη χάρη τότε όλα τα άλλα θα ήταν περιττά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: