Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Ένα αντιδωράκι και πολύ σου είναι!

Στις Πράξεις των Αποστόλων περιγράφεται ένα σύντομο διάστημα κομμουνιστικής κοινοκτημοσύνης που επικράτησε στην πρώτη χριστιανική κοινότητα της Ιερουσαλήμ. 

Είναι άραγε ιστορικό γεγονός ή απλά ένα ακόμα προπαγανδιστικό τέχνασμα των πρώτων χριστιανών? Κι αν εφαρμόστηκε, πότε σταμάτησε και για ποιους λόγους δεν επαναλήφθηκε? Απαντήσεις δεν δίνουν τα επίσημα χριστιανικά κείμενα...

Από έγκυρες ιστορικές πηγές γνωρίζουμε πως η κοινοκτημοσύνη δεν ήταν κάτι καινούργιο τον 1ο αιώνα. Εφαρμοζόταν ήδη αιώνες πριν από τις αδελφότητες των Πυθαγορείων αλλά κι απ' την ιουδαϊκή αίρεση των Εσσαίων. 

Κοινοκτημοσύνη επικρατούσε και σε κάποιες χριστιανικές κοινότητες των επόμενων αιώνων, που όμως η επίσημη εκκλησία θεωρεί "αιρετικές", όπως την ομάδα του Κρυπτοκράτη. 

Προβληματισμό προκαλεί και η αναφορά του εθνικού σατιρικού συγγραφέα Λουκιανού, που αποκαλεί τον Ιησού "σοφιστή" και αναφέρει πως οι οπαδοί του τα είχαν όλα κοινά. Αυτά γράφονται τον 2ο αιώνα, που είμαστε σχεδόν σίγουροι πως πλέον η κοινοκτημοσύνη δεν χαρακτήριζε τις χριστιανικές κοινότητες.

Το πιθανότερο είναι πως η κοινοκτημοσύνη που περιγράφουν οι Πράξεις δεν ήταν και τόσο αυστηρή και απόλυτη. Ασφαλώς και βόλευε τους ακτήμονες, αλλά αποτελούσε ένα βαρύ φορτίο για τους ευκατάστατους. 

Σίγουρα μια αλληλεγγύη υπήρχε μεταξύ των μελών της χριστιανικής εκκλησίας, αλλά η κοινότητα των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να αποτελούσε την εξαίρεση. 

Γιατί αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα λένε οι Πράξεις τότε μιλάμε για ένα κομμουνιστικό σύστημα που αποτελείται μόνο από καταναλωτές. Αν είναι να ζούμε τρώγοντας την περιουσία του άλλου, κανείς δεν πρόκειται να δουλέψει για να παράγει πλούτο. Ίσως γι' αυτό και το σύστημα χρεοκόπησε. Γιατί στο τέλος όλοι θα κατέληξαν ζητιάνοι...

Προσωπικά πιστεύω πως μια χριστιανική κοινότητα κοινοκτημοσύνης σίγουρα υπήρξε τα πρώτα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ιησού. Η υπόσχεσή του πως η Βασιλεία των Ουρανών και η συντέλεια του κόσμου θα έρθουν πριν παρέλθει "η παρούσα γενιά" συγκλόνιζε αλλά και τρόμαζε τους οπαδούς του. Όταν έχεις πειστεί ότι σε λίγα χρόνια, ίσως και μέρες, έρχεται η ώρα της αιώνιας Κρίσης, είναι δυνατόν να σκέφτεσαι χωράφια, χρυσάφια και επενδύσεις? Τα δίνεις όλα ελπίζοντας να εξαγοράσεις την αιώνια ευτυχία του Παραδείσου. Λίγα δίνεις και πολλά παίρνεις. 

Τα χρόνια όμως περνούσαν και οι εσχατολογικές προσδοκίες των Χριστιανών διαψεύδονταν. Οπότε άρχιζαν να ζώνουν τα φίδια, ειδικά τους πλουσιότερους. Είχαν πιαστεί κότσο και είχαν προσφέρει μπόλικο χρήμα στα κάθε είδους λαμόγια που σίγουρα εκμεταλλεύτηκαν την αφέλεια, τη θρησκοληψία αλλά και την κουτοπονηριά τους να πιάσουν πρώτη θέση στον παράδεισο. 

Και κάπως έτσι απεβίωσε κι η κοινοκτημοσύνη. Και καταλήξαμε στο... πάρε ένα αντιδωράκι χριστιανέ μου μετά από δυο ώρες ταλαιπωρίας στο ναό και πολύ σου είναι...

12 σχόλια:

μί είπε...

μια φορά σε μια τράπεζα διάβασα απο ενα περιοδικό που είχε σε ενα γραφείο τους, οτι η καλύτερη ώρα για επενδύσεις είναι σε περιόδους που υπάρχει κρίση..βέβαια τότε δεν υπήρχε ο ιός, μιλούσε για οικονομική κρίση που διαδραματιζόταν εκείνον τον καιρό

Ψονθομφανήχ είπε...

ε ναι, έτσι λένε οι μεγάλοι παίχτες!
Να αγοράζεις μετοχές όταν το αίμα ρέει στους δρόμους!
Γιατί τότε θα τις πάρεις σε εξευτελιστικές τιμές
Τι νομίζεις πως κάνω τους τελευταίους μήνες... αγοράζω συνέχεια μετοχές
Είμαι αδίστακτος!

μί είπε...

ενας γνωστός μου που ασχολείται με επενδύσεις και μετοχές -πελάτης μου είναι αυτός- μου είπε να ακολουθήσω εκείνον, θα μου πει ακριβώς τι να κάνω όταν φτάσει η στιγμή της επένδυσης. Θα με καθοδηγήσει είπε στις σωστές κινήσεις..του έχω εμπιστοσύνη, δεν το συζητώ αυτό...προς το παρόν λεφτά δεν υπάρχουν :)) εθελοντικά τα ιδιαίτερα..

Ψονθομφανήχ είπε...

εσύ δεν χρειάζεσαι μετοχές και επενδύσεις.
Κάθεσαι πάνω στο χρυσορυχείο...

μί είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
μί είπε...

:)) τελικά μπήκα σε διαδικασία μόλις είδα την λεξη επένδυση...πως σου ήρθε κι εσένα να την γράψεις? μην ακούσω βλακεία εγώ, κολλάω...αλλά η μεγαλύτερη επένδυση των γυναικών είναι αυτά που αγοράζουν ως επένδυση..ρούχα, παπούτσια , τέτοια!!! επίσης ο γνωστός μου είναι εξωτερικό έμαθα, άσχετο τώρα αυτό αλλά έτυχε να το ακούσω και μιας και τον είχα αναφέρει ήρθα να στο πω αχαχ οτι θυμάμαι χαίρομαι :))

μί είπε...

είχα γράψει δυο φορές μέσα στο σχόλιο κάτι, γι' αυτό το έσβησα :))

Ψονθομφανήχ είπε...

κόλλησες στη σωστή λέξη!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Από τις "Αγάπες" έμεινε το "αντίδωρο";
Μάλιστα...

Ψονθομφανήχ είπε...

το είπες λακωνικά

xristina είπε...

οι "αγάπες" μένουν ως έχουν, δεν μοιράζονται...καμία σχέση με "αντίδωρο" ..η φάση "αντίδωρο" εμένα προσωπικά δεν μου ταιριάζει..θέλω όλο το καρβέλι δικό μου..ενα είναι το καρβέλι

Ψονθομφανήχ είπε...

το πιάσαμε το υπονοούμενο...