Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Όταν κάποιοι αρνιόντουσαν τα ανώτερα εκκλησιαστικά αξιώματα...

Περίπτωση πρώτη: ο αβάς Αμμώνιος ασκήτευε στην έρημο όταν χήρεψε μια κοντινή επισκοπή. Ο πιστός λαός απέτησε απ' τον Μητροπολίτη να χειροτονήσει επίσκοπο τον Αμμώνιο. "Φέρετέ τον μου κι εγώ τον χειροτονώ", είπε ο Μητροπολίτης.
Ένα πλήθος κόσμου βγήκε στην έρημο αναζητώντας τον Αμμώνιο. Όταν τελικά τον βρήκαν και του είπαν τι τον ήθελαν, και επειδή επέμεναν στην απόφασή τους, ο Αμμώνιος έκοψε ένα αυτί του απ' τη ρίζα, καθώς γνώριζε πως ο κανόνας της εκκλησίας απαγορεύει να χειροτονούνται ακρωτηριασμένοι.
Οι πιστοί επέστρεψαν απογοητευμένοι, αλλά ο μητροπολίτης έκανε ωραία ντρίπλα. Αποφάνθηκε πως ο κανόνας που απαγορεύει την ιεροσύνη στους μη αρτιμελείς ήταν ιουδαϊκός, άρα δεν ίσχυε.
Το πλήθος επέστρεψε στην έρημο κι άρχισε να θερμοπαρακαλεί τον Αμμώνιο, που αναγκάστηκε να τους πει ότι αν συνεχίσουν να τον πιέζουν θα κόψει και τη γλώσσα του! Κι έτσι ο άνθρωπος γλύτωσε...
Περίπτωση δεύτερη: ο όσιος Μακεδόνιος ήταν πολύ απλός αλλά και λίγο ευέξαπτος. Ο πατριάρχης Αντιοχείας θέλοντας να τον χειροτονήσει ιερέα σκέφτηκε ένα πονηρό τέχνασμα. Με το πρόσχημα ότι έπρεπε να απολογηθεί για κάποιο παράπτωμά του, τον κάλεσε στην Αντιόχεια. Και κατά τη διάρκεια μιας θείας λειτουργίας, εκμεταλλευόμενος την άγνοια των τελετουργικών απ' τον Μακεδόνιο, τον χειροτόνησε εν αγνοία του! 
Όταν όμως του εξήγησαν τι συνέβη, ο μεγάλος ασκητής φοβούμενος πως θα χάσει την ησυχία του, τα πήρε στο κρανίο κι άρχισε να κυνηγάει τον αρχιερέα αλλά και όλους όσους συμμετείχαν στην παγίδευσή του!
Τρίτη περίπτωση: εδώ το τέχνασμα το μηχανεύτηκε ο ίδιος ο Θεός, γι' αυτό και έπιασε. Ο άγιος Νήφων ασκήτευε μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Κάποιο βράδυ είδε ένα αποκαλυπτικό όνειρο που ουσιαστικά τον καλούσε να αναλάβει αρχιερατικό αξίωμα. 
Ο Νήφων φοβούμενος πως θα έχανε τη μοναχική του απομόνωση μπήκε στο πρώτο πλοίο κι έφυγε για Αλεξάνδρεια. Έλα όμως που εκεί είχε χηρεύσει η επισκοπή Κωνσταντιανής και ο τοπικός πατριάρχης προσευχόταν στο Θεό να του φανερώσει ένα κατάλληλο πρόσωπο. Οπότε είδε σαν όραμα τον απόστολο Παύλο να του λέει: να πας αύριο στο ναό κι θα δεις κάποιον που μου μοιάζει πολύ εκτός απ' τη φαλάκρα μου. Αυτός είναι ο εκλεκτός του Θεού. 
Πράγματι, στο ναό ήταν κι ο Νήφωνας που έμοιαζε πολύ του Παύλου, μόνο που είχε μακριά μαλλιά. Ο Πατριάρχης δόξασε τον Θεό και χειροτόνησε τον Νήφωνα επίσκοπο...